O scurtă istorie a balayage-ului
Cum toate lucrurile bune în modă și frumusețe par că vin din Franța, nici balayage-ul nu face excepție. Dezvoltat în anii 1970 de coloriștii francezi, balayage-ul este o tehnică de obținere a unor șuvițe deschise la culoare, tehnică ce implică “măturarea” manuală a culorilor pe păr (“balayer” înseamnă în franceză “a mătura”, de aici numele). Nu sunt implicate foliile.
Scopul este de a crea un efect natural, ca după expunerea la soare, și poate fi produs pe orice lungime a părului, de la onduleurile lungi la tunsorile scurte pixie, dar și pe contur. Cel mai obișnuit balayage este alcătuit din șuvițe de culoare blond multi-tonale, dar balayage-ul poate fi obținut în orice combinație de culori. Acest lucru înseamnă că balayage-ul oferă un mod extrem de subtil pentru a oferi un plus de luminozitate culorii părului natural.
Cât timp durează aplicarea tehnicii balayage?
Beneficiul balayage-ului este că nu rămâi cu rădăcinile vizibile după ce părul tău începe să crească, de fapt acesta este adevăratul punct forte. Balayage-ul a fost conceput să se amestece în nuanța părului tău pentru ca acesta să pară natural. Acestea fiind spuse, părul cu balayage va crește la fel de repede ca la orice vopsea - în același ritm cu părul tău.
Cum balayage-ul implică decolorarea unor zone din părul tău, efectul este permanent, deși culoarea poate părea ușor mai pală după câteva luni dacă nu este îngrijită corespunzător (pentru modul de a te bucura de culoare strălucitoare care să dureze, vezi informații mai jos). Dacă nuanța naturală a părului tău este deschisă, iar balayage-ul implină nuanțe mai închise, poți opta pentru o vopsea semipermanentă.
Alte tehnici de deschidere a nuanței părului vopsit
Înainte de a sări pe telefon și a te programa la balayage, asigură-te că știi ce opțiuni există.
Pentru o evoluție mai distinctă a culorii, de exemplu ombre (decolorarea părului închis la culoare) sau sombre (închiderea nuanței pe lungimi a unui păr deschis la culoare) poate fi o opțiune. Or, pentru culori cu adevărat demarcate (acolo unde poți observa unde începe și unde se termină o culoare), nu există tehnică mai bună decât “dip-dye”.
Recent, a apărut un val de noi tehnici de colorare. Iată favoritele noastre...
1/ Conturarea
Implică folosirea foliilor de către stilist, ca la șuvițele deschise la culoare tradiționale, dar plasarea lor cu grijă în jurul feței pentru a conferi luminozitate și a avantaja forma feței tale, atrăgând atenția asupra celor mai frumoase trăsături.
2/ Tehnica strandlighting
O altă tehnică nouă este aceea la care, în loc să coloreze porțiuni de păr late de un inch, stilistul utilizează foliile pentru a colora doar o mână de păr, la un moment dat.
3/ Tehnica strobing
Se concentrează pe aplicarea strategică a culorii în jurul secțiunii de mijloc pentru a oferi volum și a scoate în evidență pomeții.
4/ Tehnica foilyage
Acolo unde tehnica foilyage întalnește balayage-ul. Foliile sunt aplicate spre partea din față a părului, acolo unde soarele ar acționa în mod natural, pentru a crea șuvițe deschise la culoare, bronzate, și adâncime.
Părul cu balayage: șampon pentru părul cu șuvițe deschise la culoare
La fel ca orice alt păr colorat, părul cu balayage are nevoie de un șampon și un balsam special pentru părul vopsit, pentru a-i spori luminozitatea și a susține rezistența culorii. Cu toate acestea, poți beneficia de îngrijire mai personalizată a părului, optând pentru colecția formulată nu doar pentru părul colorat, ci chiar pentru culoarea ta specifică
Pentru blonde, de exemple, există colecția Blondifier. Șamponul Gloss scoate în evidență strălucirea și luminozitatea, în timp ce șamponul Cool previne apariția subtonurilor arămii. Masca și balsamurile sunt utilizate pentru a menține suplu și hidratat părul conturat blond și este cea mai bună apărare pe care o poți obține acasă împotriva decolorării nedorite.
Pentru toate culorile de păr, gama de îngrijire a părului Vitamino Color din Serie Expert este ideală pentru păstrarea părului ciocolatiu seducător și cu volum natural. Șamponul colecției pentru părul decolorat previne estomparea prematură a culorii, grație complexului antioxidant și filtrelor UV.