Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Cum se tratează părul vopsit și deteriorat

De ce tratamentele de culoare pot duce la deteriorarea părului? Aici vei afla de ce o nuanță proaspătă se poate încreți și decolora, simptomele pe care să le urmărești și cele mai bune sfaturi de îngrijire pentru părul deteriorat. 

Cum are loc colorarea părului?

Atunci când aplici o vopsea de păr permanentă, în special dacă nuanță este mai deschisă, există două procese principale care au loc. În primul rând, se folosește un decolorant pentru a crește nivelul pH-ului părului. Acesta are rolul de a ridica cuticulele – straturile protectoare ale firului de păr. Agentul de decolorare acționează asupra părului și prin oxidare, care are efecte asupra melaninei naturale din păr.

Următorul pas este aplicarea unei culori noi. În acest punct, stilistul alege o combinație personalizată de pigmenți pentru a crea o combinație unică. Se pot aplica “rețete” de culori diferite pe secțiuni ale părului diferite pentru a crea un efect cu tonuri multiple (de exemplu, tehnica balayage). Cuticulele fiind deschise și părul fiind decolorat, noua culoare pătrunde în păr și se depune de-a lungul cortexului.

 

De ce se poate deteriora părul în urma unui tratament de vopsire?

Acest proces nu pare foarte dăunător până acum, nu-i așa? De fapt, nu este nu este dăunător dacă părul este vopsit de un profesionist și nu exagerezi. Părul deteriorat de substanțe chimice este adesea rezultatul vopsitului acasă (deoarece agenții de decolorare necesită experiența unui profesionist pentru a preveni deteriorarea și accidentele de vopsire) sau al unei vopsiri excesive.

Părul casant poate fi consecința decolorării repetate (sau a unui timp prea lung de acțiune a substanțelor chimice), ceea ce slăbește cuticulele în timp. Acestea devin mai poroase, eliminând atât noua culoare, cât și hidratarea. O culoare care se estompează rapid te poate tenta să-ți decolorezi părul mai des, ceea ce, la rândul său, deteriorează și mai mult părul și estompeează și mai repede culoarea. Poți intra într-un cerc vicios.

 

Care sunt semnele părului deteriorat?

Vopsirea și coafarea excesivă (cu ajutorul aparatelor încălzite) sunt cele două cauze principale ale deteriorării părului. Vom explica mai jos de ce părul uscat și părul deteriorat au simptome similare, dar nu sunt la fel. Părul deteriorat prin vopsire este fragil, ceea ce înseamnă că se rupe ușor. În acest caz, în special părul blond poate să aibă o textură aspră și un aspect de paie. Un simptom care arată că părul este deteriorat din cauza vopsirii este tenta de arămiu la scurt timp după vopsire: un indiciu că părul nu are capacitatea de a păstra noua culoare și lasă să se vadă nuanța mai închisă a părului natural.

În locurile în care părul deteriorat se rupe, fibrele de păr uscat nu-și pot menține forma naturală. Prinde o șuviță de păr cu mâinile, ține-o de ambele capete și trage ușor. Dacă se rupe, părul este cel mai probabil deteriorat, iar dacă după ce îi dai drumul, șuvița nu revine la forma inițială, înseamnă că părul este uscat. Este posibil să nu fie deteriorate cuticulele, dar părul este deshidratat și nu își poate menține elasticitatea.

 

Sfaturi pentru îngrijirea părului: cum se repară părul deteriorat

În primul rând, dacă părul a fost deteriorat permanent prin vopsire sau căldură, trebuie să-i acorzi o pauză. Cuticulele pot fi netezite, dar deteriorarea internă a structurii firului de păr se repară doar lăsând să crească păr nou și sănătos, tuns regulat. Totuși, în timp ce părul este lăsat să se refacă, există metode care pot atenua semnele vizibile ale deteriorării, astfel încât să nu trebuiască să suporți un păr încrețit și casant până când crește suficient.

Din fericire, există un tratament de refacere a părului care remediază atât problemele părului deteriorat, cât și cele ale părului uscat. În special în cazul părului vopsit deteriorat, este important să aplici un tratament zilnic care să repare fibrele părului Absolut Repair, șamponul și balsamul din gama Serie Expert, au fost concepute special pentru părul deteriorat supus la solicitări zilnice precum coafatul și vremea.

Pentru părul fragil, uscat și încrețit, recomandăm utilizarea unui ser de păr ca parte a rutinei de îngrijire, pentru refacerea părului deteriorat. Aceeași colecție Absolut Repair de la Serie Expert oferă, de asemenea, o formulă de ser de netezire care nu îngrașă părul și ajută la vindecarea chiar și a celor mai deteriorate tipuri de păr. Se aplică pur și simplu  câteva picături pe lungimile părului uscat cu prosopul, înainte de uscare cu uscătorul. Și, pentru un tratament în profunzime, noua mască lejeră Absolut Repair Gold conține tehnologia Gold cu proteine de quinoa și gel-cremă.

Cum se protejează părul vopsit atunci când îl coafezi

Protejarea părului vopsit nu înseamnă că nu poți folosi niciodată aparate de coafat. Acestea sunt adesea cea mai bună modalitate de a obține, de pildă, onduleuri blonde superbe, bucle roșii răvășitoare sau șuvițe brunete drepte uimitoare. Nu trebuie să renunți la aparatele de îndreptat sau de ondulat doar pentru că ai părul vopsit și ai grijă de el... Cum? Începând să folosești produse de protecție împotriva căldurii!

Aceste produse de protecție, precum noul Absolut Repair 10 în 1 din gama Serie Expert, nu numai că previn deteriorarea cauzată de aparatele de coafat fierbinți (care pot slăbi, rupe și chiar arde fibra capilară), dar ajută și la revigorarea părului deteriorat. Aplică și un strat fin de agenți de hrănire pentru a netezi părul deteriorat, ceea ce ajută la descurcarea părului.

Părul mai neted este și mai puțin predispus să fie deteriorat prin periere și coafare și nu numai că va avea un aspect și o textură mai sănătoase, dar va fi și mai ușor de coafat pentru a obține un look de vis! Pur și simplu pulverizează de la rădăcină până la vârfuri pe părul uscat parțial și începe să te coafezi.

 

Sfaturi pentru uscarea părului vopsit

Nu în ultimul rând: nu uita să eviți să perii părul umed și să îl freci cu un prosop aspru, mai ales dacă părul este vopsit, deoarece astfel îl poți deteriora și mai mult. În schimb, recomandăm folosirea unui pieptene cu dinți rari și stoarcerea delicată a excesului de umezeală cu un tricou din bumbac moale înainte de a usca părul la o temperatură scăzută.