Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Te-ai întrebat vreodată de ce părul tău are un aspect uleios și lipsit de vitalitate, în timp ce alte persoane se bucură de o podoabă capilară sănătoasă și plină de volum? Ei bine, răspunsul acestei întrebări este dat de existența unei substanțe produse de pielea noastră: sebumul. Într-adevăr, această substanță produsă în exces face ca scalpul să se îngrașe imediat, uneori chiar a doua zi după ce ne-am spălat părul. 


Cu toate acestea, sebumul joacă un rol important atât în aspectul, cât și în sănătatea părului, influențând totul, de la hidratarea corespunzătoare a fibrei capilare până la protecția împotriva factorilor externi. Descoperă în continuare ce este sebumul, cum se formează și ce funcții îndeplinește, cum să gestionezi producția sa în exces și cum să previi acumularea sa la nivelul scalpului. 


Cuprins:

Ce este sebumul

Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee ale pielii, acestea fiind distribuite pe toată suprafața corpului, inclusiv pe scalp. Mai precis, glandele sebacee, care au o concentrație mai mare pe scalp, ten și pe pielea de pe spate, sunt de două tipuri: 

  • cele atașate foliculilor de păr

  • cele care nu sunt atașate foliculilor de păr.


Majoritatea glandelor sebacee au deschideri atașate foliculilor de păr. Restul acționează împreună cu glandele sudoripare, deschizându-se la suprafața pielii, nu în jurul foliculilor. Dar ambele tipuri de glande sebacee au același rol, acela de a produce și elibera sebum.   


Sebumul are o compoziție complexă, fiind format dintr-un amestec de trigliceride și acizi grași, esteri de ceară, squalene și colesterol. Fiecare dintre aceste componente contribuie la menținerea sănătății pielii și a podoabei capilare. De exemplu, în timp ce squalene are proprietăți antioxidante și oferă protecție împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, trigliceridele contribuie, în mare măsură, la hidratarea pielii. 


Prin urmare, putem spune că sebumul lucrează în avantajul nostru, formând o barieră protectoare pe toată suprafața pielii și a firelor de păr. 

Cum se formează sebumul

Totul începe începe în glandele sebacee, structuri de mici dimensiuni situate în stratul dermic al pielii, alcătuite la rândul lor din celule specializate numite sebocite. Pe măsură ce acestea se maturizează și migrează spre centrul glandei, încep să acumuleze lipide, mărindu-și volumul considerabil. Treptat, în interiorul sebocitelor, enzimele încep să producă elementele specifice sebumului: trigliceride, ceară, squalene și alte lipide. Odată ce ajung în partea centrală a glandei, se dezintegrează, conținutul lipidic este eliberat și așa se formează sebumul. Mai departe, acesta este eliberat pe toată suprafața pielii și de-a lungul firelor de păr, prin intermediul foliculilor asociați glandelor sebacee.

Ce rol îndeplinește sebumul

Sebumul îndeplinește multiple funcții de protecție și de menținere a unui echilibru natural la nivelul pieli:

  • Oferă hidratare naturală: prin faptul că formează o barieră protectoare la nivelul pielii și al firelor de păr, sebumul menține hidratarea acestora;

  • Oferă protecție contra factorilor externi: sebumul creează o barieră fizică eficientă împotriva poluării, prafului și a altor particule nocive din mediul înconjurător. De asemenea, ajută la protejarea pielii și podoabei capilare împotriva deshidratării cauzate de vânt și expunere la razele solare;

  • Are acțiune antimicrobiană: prin intermediul acizilor grași din compoziție, sebumul previne creșterea și dezvoltarea bacteriilor și fungilor pe suprafața pielii corpului, feței și a scalpului;

  • Reglează pH-ul: menține pH-ul în limitele valorii normale de aproximativ 5.5, astfel împiedicând dezvoltarea microorganismelor dăunătoare;

  • Este un antioxidant natural: previne îmbătrânirea prematură a pielii și deteriorarea părului;

  • Facilitează transportul vitaminelor liposolubile: un exemplu concret este vitamina E, ale cărei proprietăți antioxidante reduc stresul oxidativ de la nivelul pielii și al părului. 


Citește și ghidul complet de îngrijire a părului în sezonul cald.


Este important de menționat faptul că, deși îndeplinește cu succes toate aceste funcții esențiale în corpul nostru, acumularea de sebum în exces poate duce la multiple probleme, precum îngrășarea părului. Pe de altă parte, o producție insuficientă de sebum poate duce la un scalp descuamat, iritat și cu mâncărimi.

Ce este excesul de sebum

Excesul de sebum pe scalp și păr, cunoscut sub denumirea de hiperseboree, este o condiție frecventă, care se manifestă la multe persoane. Apare atunci când glandele sebacee sunt hiperactive, respectiv produc mai mult sebum decât este necesar, iar, la rândul său, excesul de uleiuri se acumulează pe scalp și pe firele de păr. Mai departe, se combină cu transpirația, celulele moarte ale pielii și reziduurile produselor de îngrijire. 

Cauzele excesului de sebum la nivelul scalpului 

Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care duc la declanșarea hiperseboreei, însă anumiți factori pot favoriza creșterea producției de sebum la nivelul scalpului:

  • Produse de styling: utilizarea zilnică a produselor de coafat - fixativ, geluri de păr, spume, uleiuri ori balsamuri cu o consistență mai onctuoasă - poate duce la supraîncărcarea rădăcinilor cu reziduuri, irită pielea scalpului și poate genera schimbări în echilibrul natural al producției de sebum;

  • Tratamentele chimice pentru păr: de fiecare dată când îți vopsești ori decolorezi părul, există riscul ca substanțele chimice din aceste produse să irite pielea scalpului. Glandele sebacee reacționează în consecință, intră în supraproducție pentru a compensa umiditatea pierdută, iar părul începe să capete un aspect gras;

  • Igiena precară a scalpului: dacă nu îți speli părul suficient de des, o dată la două sau trei zile, sebumul și reziduurile de produse se acumulează la nivelul scalpului;

  • Microorganisme: apariția bacteriilor sau a ciupercilor la nivelul capului provoacă inflamarea scalpului, ceea ce duce la o producție în exces a sebumului. Dintre microrganismele patogene, Demodex Folliculorum se numără printre cele care pot declanșa hiperseboreea;

  • Expunerea la factori externi: umiditatea crescută și căldura excesivă determină o creștere considerabilă a sebumului la nivelul scalpului, ca mecanism de protecție intern împotriva agresorilor externi.

⏩ Descoperă Crema leave-in pentru păr deteriorat Absolut Repair Molecular de la L’Oreal Professionnel. Cu o formulă patentată, compusă din cinci aminoacizi și 2% legături peptidice, crema leave-in repară și protejează părul împotriva factorilor agresivi externi. Reușește să repare doi ani de păr deteriorat, de la prima utilizare, oferă un aspect neted și strălucitor podoabei capilare, plus protecție termică, de până la 230°C.

Simptomele excesului de sebum la nivelul scalpului 

Excesul de sebum la nivelul scalpului se manifestă printr-o serie de simptome pe care le poți recunoaște cu ușurință. Adesea, persoanele care se confruntă cu această problemă observă faptul că scalpul este iritat și resimt o senzație de mâncărime persistentă. 


Dacă neglijezi aceste simptome și nu încerci să tratezi cauzele care duc la producția mărită de sebum, este posibil ca lucrurile să îți scape de sub control. Cel mai des apărute complicații sunt:

  • Acneea: de obicei, se formează de-a lungul liniei părului sau pe scalp;

  • Foliculita: foliculii piloși aflați la nivelul scalpului se inflamează și se manifestă prin coșuri pe scalp și o senzație supărătoare de mâncărime;

  • Dermatita seboreică: considerată o formă mai agresivă a mătreții, apare atunci când compoziția chimică a sebumului și a transpirației produc inflamația dermului. Aceasta nu se limitează doar la scalp, din contră, poate afecta și alte zone unde sunt dispuse glandele sebacee, precum sprâncelele, pielea din jurul nasului, axila sau spatele urechilor. 

Cum gestionezi excesul de sebum

Chiar dacă, la prima vedere, pare o provocare greu de trecut, există remedii pentru părul gras și gestionarea excesului de sebum. Iată câteva metode eficiente:

Folosește șamponul potrivit

Șampoanele destinate îngrijirii părului gras sunt formulate pentru a regla producția de sebum și a curăță eficient scalpul. Primul pas către alegerea unui produs eficient este să te asiguri că acesta conține ingrediente precum argilă sau acid salicilic, cunoscute pentru capacitatea lor de a controla producția de sebum, fără a usca fibra capilară. De asemenea, optează pentru formule mai blânde, care reușesc să îndepărteze murdăria și impuritățile acumulate, fără a afecta echilibrul natural al scalpului. 

În momentul actual, există pe piață o gamă variată de șampoane pentru păr gras, care promit să te scape de mătreață rapid, să țină sub control producția de sebum,  pentru ca tu să te bucuri de o podoabă capilară sănătoasă. Experimentează cu diferite produse până când găsești șamponul pentru scalp gras care funcționează cel mai bine pentru tine. Spală părul de fiecare dată când simți nevoia, dacă ai folosit produse de styling de-a lungul a câtorva zile sau ai transpirat abundent.

Evită produsele cu potențial iritant

De multe ori, alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea părului poate face o diferență majoră pentru sănătatea podoabei capilare și, în cazul nostru, prevenirea excesului de sebum. Anumite șampoane și balsamuri care au o concentrație crescută de sulfați puternici, alcool și parfum, prezintă un potențial iritant și pot sensibiliza fibra capilară. Alege produse cu o formulă blândă, ușoară, cu ingrediente calmante precum aloe vera sau pantenol, ce ajută la menținerea echilibrului natural al scalpului, fără să influențeze producția de sebum. 

Exfoliază periodic scalpul

Sunt momente în care orice șampon profesional pentru păr gras are nevoie de ajutor pentru îndepărtarea murdăriei, impurităților și sebumului acumulate la rădăcină, iar acest lucru îl va face exfolierea. Poți alege, de exemplu, un produs cu acid salicilic într-o concentrație ridicată. Des utilizat în industria cosmetică, acest ingredient calmează mâncărimile scalpului și ajută la tratarea unor complicații apărute la nivelul acestuia, precum mătreața sau dermatita seboreică. 

Frecvența depinde în totalitate de nevoile fiecărei persoane. În general, este recomandat să exfoliezi scalpul la circa două săptămâni. 

În acest context, detoxifierea părului devine un pas recomandat în orice rutină de îngrijire a podoabei capilare. Pe lângă faptul că elimină cu succes impuritățile, reziduurile și murdăria, restabilește echilibrul natural al scalpului și contribuie la îmbunătățirea sănătății fibrei capilare pe termen lung.  

Încearcă gama Metal Detox de la L’Oreal Professionnel, pentru o detoxifiere completă a părului vopsit sau decolorat

Un păr frumos are la bază un scalp sănătos, care primește atenția de care are nevoie, în momentul oportun, în acord cu nevoile sale, prin intermediul unei rutine de îngrijire complete și complexe. Cu gama profesională Metal Detox de la L’Oreal Professionnel, podoaba ta capilară primește momentele de răsfăț și respiro, atât de așteptate și de necesare. 


O inovație în industria de frumusețe, gama Metal Detox se adresează unei probleme comune, dar foarte puțin cunoscută publicului: acumularea de metale grele în firul de păr. De fiecare dată când îți speli părul cu apă de robinet, șuvițele tale intră în contact direct cu ele. Chiar dacă nu sunt vizibile cu ochiul liber, efectele se pot observa în scurt timp - intensitatea culorii părului vopsit ori decolorat scade, iar acesta se degradează, devine mai sensibil, tern și greu de stilizat. 


Formula sa inovatoare se bazează pe o tehnologie revoluționară care neutralizează acțiunea dăunătoare a metalelor, având ca principal ingredient activ glicoamina, o moleculă suficient de mică și puternică, ce pătrunde adânc în structura fibrei capilare și captează fiecare particulă de metal. Pentru o detoxifiere completă a părului vopsit sau decolorat, urmează această rutină:

  • Pentru început, aplică pe lungimile și pe vârfurile părului ud între două și patru pompițe de tratament pre-șampon Metal Detox și lasă-l să acționeze timp de două minute. Rezultatul final? Reumple 1 milion de micro-rupturi ale părului într-un minut;

  • După ce s-a scurs timpul și ai clătit pre-șamponul cu apă din abundență, distribuie o cantitate suficientă de șampon Metal Detox, produs fără sulfați, care reușește să curețe cu blândețe fibra capilară și să elimine complet depunerile de metale din păr. Astfel, scalpul devine mai curat, fără sebum acumulat în exces sau murdărie, hidratat și netezit până la 72 de ore;

  • Acum că părul este proaspăt spălat, urmează o binemeritată hidratare în profunzime cu masca Metal Detox împotriva acumulării de metal în păr. După fiecare folosire, culoarea rămâne uniformă, durează mai mult și este intens strălucitoare;

  • Următorul pas constă în aplicarea cremei leave-in Metal Detox doar pe suprafața lungimilor. Formula concentrată cu 1% glicoamină, elimină metalele din păr și protejează împotriva depunerii de noi particule. Părul se bucura de o îngrijire profesională, protecție sporită împotriva razelor UV, precum și protecție termică de până la 230°C.

  • Ultimul, dar nu cel din urmă, uleiul concentrat Metal Detox, cu sistem anti-depunere a metalelor, asigură cu 97% mai puțin păr rupt. 

Deficitul de sebum la nivelul scalpului

La polul opus, deficitul de sebum reprezintă o condiție în care glandele sebacee produc o cantitate insuficientă de sebum. Prin urmare, toate beneficiile pe care acesta le asigură scalpului lipsesc ori sunt diminuate semnificativ. Fără o cantitate suficientă de sebum, pielea capului poate deveni mai vulnerabilă, iar fibra capilară poate suferi din cauza lipsei de hidratare. 

Cauzele deficitului de sebum 

Deficitul de sebum poate fi cauzat de o serie de factori, dintre care amintim:

  • Factori genetici: așa cum anumite persoane se confruntă din naștere cu o cantitate mărită de sebum la nivelul scalpului, în alte cazuri, glandele sebacee au o producție scăzută;

  • Dezechilibre hormonale: mai ales în cazul femeilor, fluctuațiile hormonale care apar ca rezultat al anumitor condiții, pot reduce activitatea glandelor sebacee;

  • Vârsta: pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce o cantitate mai redusă de sebum. 

Simptomele deficitului de sebum

Poți recunoaște imediat simptomele deficitului de sebum. În primul rând, vei observa că scalpul capătă un aspect uscat și este descuamat. Spre deosebire de mătreața obișnuită, descuamarea cauzată de lipsa sebumului tinde să producă scuame de dimensiuni reduse, care pot cădea pe umerii tăi sau rămân prinse în păr.

De asemenea, te poți confrunta cu mâncărimi ale scalpului, o senzație continuă de disconfort, însoțită de o sensibilitate crescută. Scalpul poate reacționa negativ chiar și la produsele pe care le folosești în mod obișnuit. 

Aspectul total al părului suferă vizibil din cauza deficitului de sebum. Firele devin uscate, lipsite de strălucire și se simt aspre la atingere. Vei observa că podoaba capilară are un aspect mat și lipsit de vitalitate. 

Fără protecția naturală oferită de sebum, capetele firelor de păr devin vulnerabile la factori de mediu și la manipulare, ducând la apariția vârfurilor despicate.

Cum gestionezi deficitul de sebum

Hidratează pielea scalpului

În cazul în care vorbim despre un nivel scăzut de sebum, scalpul are nevoie de produse de îngrijire intens hidratante, care să compenseze această lipsă. Prin urmare, folosește un șampon pentru scalp uscat cu mătreață, fără silicon și alcool, care reușește să curețe pielea într-un mod delicat, fără să producă iritații. 

Masează scalpul cu delicatețe

Cu vârfurile degetelor, începe să masezi scalpul cu mișcări circulare, fără să aplici presiune. Concentrează-te pe masarea întregului scalp, mai ales în zonele în care ai observat că pielea tinde să se irite cel mai des. În același timp, vei stimula inclusiv circulația sanguină la nivelul rădăcinilor, ceea ce contribuie la o creștere mai sănătoasă a părului. 

Folosește apă călduță atunci când îți speli părul

Atunci când îți speli părul, folosește de fiecare dată apă călduță, deoarece o temperatură ridicată poate irita și mai mult scalpul sensibil. După șamponare și aplicarea unei măști intens hrănitoare, poți clăti produsele cu apă rece, pentru a închide cuticula și a păstra hidratarea în interiorul părului.

Sfaturi generale pentru menținerea echilibrului producției de sebum

Un păr frumos și sănătos începe cu un scalp echilibrat. Chiar dacă nu poți controla total producția scăzută sau crescută de sebum, există modalități prin care o poți ține sub control:

  • Folosește mai rar produsele de styling: chiar dacă te ajută să obții în câteva minute coafura dorită, produsele de styling pot crește producția de sebum și, în egală măsură, pot irita scalpul uscat;

  • Spală-ți părul de maximum trei ori pe săptămână: desigur, frecvența depinde de la o persoană la alta, însă, dacă speli părul prea des, poți afecta producția glandelor sebacee, atât din punctul de vedere al creșterii, cât și al scăderii producției de sebum;

  • Atinge-ți părul cât mai rar: mâinile noastre sunt purtătoare de impurități și bacterii, acestea sunt transferate pe scalp și astfel se creează un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor nedorite;

  • Aplică masca hidratantă doar pe lungimi și vârfuri: după ce ai spălat părul și ai șters excesul de apă cu un prosop curat din microfibră, aplică o cantitate mică de produs doar pe lungimi și pe vârfuri. Folosirea ei pe suprafața scalpului poate duce la îngrășarea mai rapidă a rădăcinilor și iritarea pielii;

  • Consultă un dermatolog: dacă nu poți gestiona acasă problemele legate de cantitatea de sebum, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic dermatolog. Un specialist poate evalua starea scalpului tău și poate identifica cauzele care au dus la aceste probleme.


Găsirea unui echilibru perfect pentru a ține sub control producția de sebum la nivelul scalpului necesită timp și răbdare. Trebuie doar să îi acorzi părului atenția necesară în fiecare zi, construiește o rutină de îngrijire completă și corespunzătoare nevoilor sale și nu ezita să faci ajustări atunci când este cazul. 




Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sebum#overproduction

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sebum#purpose

https://my.clevelandclinic.org/health/body/24538-sebaceous-glands

https://www.verywellhealth.com/sebum-buildup-on-scalp-5184298

https://www.health.com/sebum-7967155