Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

 Peptidele îndeplinesc un rol esențial în procesul de creștere și regenerarea părului, având capacitatea de a-l transforma din fragil și tern, în puternic și plin de vitalitate. Din grijă pentru părul tău, includerea peptidelor în ritualul de îngrijire poate face o diferență semnificativă în aspectul podoabei capilare. Descoperă în următoarele rânduri ce sunt peptidele, de câte tipuri sunt, care sunt beneficiile lor în regenerarea și creșterea părului, cum să alegi produsele adecvate de îngrijire, precum și cum le poți include în rutina zilnică.

Cuprins:

Ce sunt peptidele? Cum contribuie la regenerarea părului?

Peptidele sunt șiruri de molecule numite aminoacizi, elementul de bază în formarea proteinelor. Atunci când doi sau mulți aminoacizi se conectează într-un lanț, formează la rândul lor legătura peptidică. 

Organizate în structuri complexe, moleculele de peptidă devin la rândul lor proteine, care îndeplinesc funcții importante în multe procese biologice. La capitolul îngrijirea pielii, peptidele ajută la regenerarea și repararea țesuturilor, stimulează sinteza de colagen și mențin elasticitatea și fermitatea epidermei. 

Însă, acțiunea peptidelor nu se limitează doar la piele. Dimensiunea redusă a moleculelor le permite să fie utilizate și pentru îngrijirea părului. Astfel, au capacitatea de a pătrunde adânc în structura fibrei capilare, oferind nutrienții esențiali pentru creșterea părului.

Tipuri de peptide

Fiind o structură moleculară complexă, peptidele se clasifică în funcție de mai multe aspecte. În ceea ce privește numărul aminoacizilor din structura lanțului peptidic, acestea se împart între oligopeptide și polipeptide.

  • Oligopeptide - lanțuri scurte de monomeri de aminoacizi legați prin legături peptidice, compuse dintre două și până la 40 de resturi de aminoacizi. Spre exemplu, dipeptidele includ doi aminoacizi, tripeptidele au în componență trei aminoacizi, iar tetrapartidele sunt formate din patru aminoacizi;

  • Polipeptidele - conțin un șir de 50 sau mai mulți aminoacizi.

În ceea ce privește cel mai des întâlnite peptide pentru păr, acestea sunt:

Peptide de cupru

Cunoscut științific sunt denumirea de GHK-Cu, acest tip de peptidă conține ioni de cupru, lucru ce susține creșterea părului prin îmbunătățirea circulației sângelui, ajută la menținerea culorii naturale a părului, a ochilor și pielii. Totodată, stimulează producția de elastină și colagen, două dintre cele mai importante proteine în funcționalitatea și sănătatea corpului uman.

Peptide derivate din cheratină

Cheratina este o proteină fundamentală ce se regăsește în structura părului, a unghiilor și a pielii. Peptidele derivate din cheratina hidrolizată au proprietăți excelente de absorbție, contribuie la fortificarea părului din interior crescându-i puterea, elasticitatea și rezistența. Așadar, este recomandat în cazul părului deteriorat în urma proceselor mecanice și expunerii la efectele negative ale factorilor de mediu.

Acetyl Tetrapeptide-3

Acetyl tetrapeptide-3 este o peptidă biomimetică formată din patru aminoacizi conectați prin legături peptidice. În principal, acest ingredient folosit în industria cosmetică stimulează producția de laminină și colagen pentru păr, reduce inflamația și îmbunătățește circulația la nivelul scalpului, ceea ce duce la reducerea căderii părului.

Myristoyl Hexapeptide-16

O peptidă sintetică formată din șase aminoacizi, contribuie la îmbunătățirea producției de proteină a pielii - cheratina. În general, Myristoyl Hexapeptide 16 este prezentă în produsele de îngrijire pentru gene, păr, barbă, unghii și piele.

Principalele beneficii ale peptidelor

Peptidele pot fi adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale părului și scalpului. De exemplu, peptidele stimulează producția de colagen pentru păr. Colagenul, fiind o proteină structurală majoră, oferă podoabei capilare rezistență și elasticitate, prevenind astfel ruperea acesteia. 

Totodată, peptidele favorizează sintetizarea cheratinei, o altă proteină esențială în repararea și protejarea părului deteriorat. Acționează ca un scut protector împotriva agresiunilor externe, cum ar fi poluarea, tratamentele chimice sau căldura excesivă generată de aparatele de coafat. Prin urmare, peptidele sunt componente importante pentru sănătatea părului deoarece acționează pe mai multe planuri - fortifică structura, stimulează circulația sângelui și combat inflamația la nivelul scalpului.

Deteriorarea părului poate fi favorizată și de apa de la robinet, cu care obișnuiești să îți speli podoaba capilară. Spre exemplu, apa dură conține o cantitate semnificativă de minerale și metale, lucru ce poate duce la încetinirea procesului de regenerare a fibrei capilare și împiedică absorbția completă a produselor de îngrijire. Pentru a rezolva problema cât mai rapid, include în rutina de îngrijire un șampon protector împotriva depunerilor de particule metalice și o cremă leave-in, care reduc considerabil riscul de rupere a părului. 

Hidratează scalpul

Un aspect de bază în menținerea sănătății părului este hidratarea scalpului. Un scalp bine hidratat nu doar că previne uscăciunea și iritațiile, dar creează și un mediu propice pentru creșterea sănătoasă a părului. Peptidele sunt indispensabile în acest caz. Ele ajută la stimularea glandelor sebacee pentru o producție echilibrată de sebum, asigurând nivelul optim de hidratare pentru un scalp sănătos.

Reduc stresul oxidativ la nivelul scalpului

Peptidele din cupru protejează foliculii de păr de efectele negative ale stresului oxidativ, cauzat de factori externi, poluare sau radiații ultraviolete.

Promovează creșterea părului

Peptidele, aceste molecule extrem de importante pentru sănătatea pielii și a părului deopotrivă, lucrează la unison pentru a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul foliculilor de păr, prin oferirea nutrienților și oxigenului de care au nevoie. Prin urmare, dacă vrei să uiți câte fire de păr îți cad zilnic, integrarea peptidelor în rutina zilnică te poate ajuta în acest sens.

Sunt potrivite pentru toate tipurile de păr

Fie că ai părul gras, normal, vopsit, mixt, uscat sau deteriorat, peptidele sunt benefice tuturor tipurilor de păr. Pe măsură ce peptidele ajung la nivelul scalpului, intensifică fluxul sanguin. Astfel, un aport crescut de sânge transportă moleculele de oxigen și nutrienții esențiali către foliculii piloși, favorizând creșterea sănătoasă a firelor de păr.

⏩ Dacă ai părul vopsit, încearcă uleiul concentrat Metal Detox de la L'Oreal Professionnel. Datorită efectului său protector, vei avea parte de 97% mai puțin păr rupt și 100% redare a culorii fidele a părului vopsit. O formulă concentrată cu sistem anti-depunere a metalelor, uleiul Metal Detox te ajută să ai un păr de două ori mai hrănit și cu 10% mai plin.

 

 

Surse de peptide

Pe lângă aportul impresionant adus părului și organismului uman, peptidele se găsesc în mod natural în diverse alimente, fiind o importantă componentă care intră în structura proteinelor. Pe lista celor mai importante alimente care conțin peptide și proteine se găsesc:

  • Lactate - iaurt, lapte și brânzeturi;

  • Carne - de vită, porc și pui;

  • Gelatină - derivată din surse animale;

  • Pește - somon, sardine și ton;

  • Ouă - atât albușul, cât și gălbenușul de ou;

  • Leguminoase - fasole, linte, năut și soia;

  • Cereale integrale - orez brun, ovăz, quinoa și grâu integral.

Pentru a funcționa normal, corpul nostru are nevoie de un aport echilibrat de vitamine, aminoacizi, peptide și proteine. Există posibilitatea de a le asimila prin intermediul unei diete echilibrate și diversificate, compusă din alimentele amintite mai sus. Însă, pentru că sănătatea primează și are nevoie de susținere continuă, mai întâi, ia legătura cu un medic specialist, care te poate îndruma cu sfaturi esențiale în schimbarea dietei alimentare. 

Posibile efecte secundare ale peptidelor

Peptidele au căpătat popularitate datorită beneficiilor lor semnificative pentru sănătate, fiind utilizate în diverse suplimente și produse alimentare. Ca orice substanță însă, poate avea un efect diferit asupra anumitor persoane. De aceea, este mereu important să fii informat și pregătit pentru orice situație.

În general, peptidele sunt considerate sigure pentru organism, mai ales când sunt consumate în dozele recomandate. Reversul medaliei este că fiecare organism este diferit și funcționează în modul său unic. În timp ce anumite persoane nu au probleme reale atunci când introduc noi alimente în dietă, altele au o reacție mai puțin plăcută. Cele mai frecvente efecte secundare ale peptidelor sunt:

  • Pot cauza tulburări digestive, balonare, disconfort abdominal;

  • Pot determina reacții alergice;

  • Influențează eficacitatea anumitor medicamente;

Recomandări pentru utilizarea peptidelor în rutina zilnică de îngrijire a părului

În momentul în care vrei să incluzi noi produse ori să faci modificări în rutina de îngrijire a părului, trebuie să ții cont de particularitățile părului - gras, uscat, normal, vopsit sau deteriorat - și de nevoile fiecăruia. Dacă vrei să vezi schimbarea pe care peptidele sunt capabile să o facă în procesul de regenerare a părului, începe cu selecția atentă a produselor potrivite și aplică-le în următoarea ordine:

Spălarea cu un șampon pe bază de peptide

Un șampon pe bază de peptide nu doar că reușește să curețe scalpul și părul de impurități, dar și ajută la fortificarea firului de păr de la rădăcină, previne căderea acestuia și îi îmbunătățește densitatea. Atunci când îl speli, folosește mișcări delicate și circulare, fără a aplica presiune de-a lungul scalpului, ca și când ai face un masaj. Această tehnică stimulează circulația sângelui și absorbția peptidelor. Utilizarea șamponului este recomandată de două sau trei ori pe săptămână. 

Folosirea unui balsam pe bază de peptide

Aplicat pe părul curat și umed, balsamul îndeplinește un rol important în hidratarea părului și descurcarea acestuia. Poate fi lăsat să acționeze pentru câteva minute înainte de clătire, conform indicațiilor specificate de producător pe eticheta produsului. Pentru ca balsamul cu sau fără clătire să acționeze cât mai eficient, piaptănă părul delicat, cu ajutorul unui pieptăn cu dinți rari. Pornește întotdeauna de la vârfuri și urcă spre rădăcină.

⏩ Încearcă Absolut Repair Molecular crema leave-in pentru păr deteriorat de la L'Oreal Professionnel. Cu o formulă patentată, compusă din legături peptidice și cinci aminoacizi, repară doi ani de păr deteriorat, de la prima utilizare. Textura ușoară a cremei pătrunde instantaneu și redă părului puterea. Îl protejează împotriva factorilor agresivi externi și oferă protecție termică de până la 230°C.

Aplicarea unei măști de păr cu peptide

Măștile pentru păr îmbogățite cu peptide sunt esențiale pentru hidratarea și nutriția podoabei capilare. Acestea acționează în profunzime, repară părul deteriorat, oferindu-i elasticitate și strălucire. Aplicarea săptămânală a unei măști bogate în peptide poate ajuta la repararea părului deteriorat, la întărirea fibrei capilare și la prevenirea căderii acestuia. Pentru un plus de nutriție, se pot adăuga câteva picături de ulei de argan sau ulei de cocos în masca aleasă, ambele uleiuri având o reacție bună cu peptidele.

Alte sfaturi utile 

  • Consultă un specialist - înainte de a începe orice rutină pe bază peptide este indicat să consulți un dermatolog sau un expert în îngrijire pentru a evalua nevoile specifice și pentru a primi sfaturi personalizate. Același lucru se aplică și în cazul unor schimbări în dieta alimentară;

  • Respectă instrucțiunile - urmează cu atenție indicațiile de pe ambalajul produselor cu peptide. Utilizarea lor corectă este un pas esențial pentru a obține rezultate optime;

  • Include peptidele în rutina zilnică - pentru rezultate vizibile, folosește produsele pe bază de peptide în mod regulat;

  • Ai răbdare - regenerarea părului necesită timp, mai ales dacă este puternic afectat. Îmbunătățirile vor fi vizibile după câteva luni;

  • Adoptă o alimentație sănătoasă - o dietă echilibrată, bogată în proteine, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului îi asigură acestuia o nutriție adecvată;

  • Evită factorii nocivi - protejează-ți mereu părul de efectele nocive ale factorilor dăunători, precum expunerea excesivă la soare, utilizarea frecventă a instrumentelor pe bază de căldură și tratamentele chimice agresive. De fiecare dată când ieși din casă aplică o protecție cu factor UV, iar pentru momentele în care îți aranjezi podoaba capilară cu un aparat de coafat, alege o protecție termică pentru păr;

  • Hidratează-te mereu - peptidele funcționează mai bine într-un mediu bine hidratat. Ai grijă ca părul și scalpul să primească hidratarea de care au nevoie prin utilizarea de produse adecvate și consumă suficientă apă;

  • Adoptă un stil de viață echilibrat - stresul și lipsa somnului pot afecta negativ sănătatea părului. Încearcă să ai un stil de viață echilibrat, cu suficiente ore de somn și activități relaxante pentru a sprijini regenerarea părului.


Peptidele oferă o abordare complexă în îngrijirea părului. Se numără printre ingredientele active care pot face o diferență notabilă în procesul de regenerare a fibrei capilare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Încearcă să introduci treptat produsele pe bază de peptide în rutina de îngrijire, folosește-le conform instrucțiunilor oferite de producător și fii mereu atentă la nevoile sale. 



Surse:

https://www.healthline.com/health/copper-peptides#_noHeaderPrefixedContent

https://www.health.com/what-are-peptides-7106093

https://suportcursonline.umfcv.ro/CursuriOnline/Medicina/AN%201/BIOCHIMIE/Curs%204_Biochimie_Anul_I_Medicina.pdf

https://www.britannica.com/story/what-is-the-difference-between-a-peptide-and-a-protein#:~:text=In%20fact%2C%20some%20researchers%20use,50%20or%20more%20amino%20acids.

https://www.thoughtco.com/what-is-a-peptide-definition-examples-4177787

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26830/