Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Te-ai uitat în oglindă și ai observat că părul tău nu mai are strălucirea de altădată? Vezi că se rupe mai ușor atunci când îl piepteni, îi lipsește elasticitatea, vârfurile sunt aspre la atingere și are un aspect tern? Toate aceste semne indică faptul că trece printr-o perioadă mai dificilă, o provocare pe care o poate depăși doar cu ajutorul tău. Ruperea și căderea părului sunt două probleme des întâlnite. Putem spune că este modul unic prin care podoaba capilară îți transmite că ceva nu este în regulă - poate fi stilul tău de viață, alimentația sau produsele de îngrijire pe care le folosești. În cele ce urmează, vom descoperi ce se întâmplă atunci când părul începe să se rupă din ce în ce mai des, care sunt cauzele, precum și metode prin care poți gestiona aceste probleme. 

Cuprins:

Care sunt cauzele ruperii părului

Părul se rupe atunci când structura fibrei capilare este compromisă. Fiecare fir de păr are un nucleu central, numit cortex, protejat de un înveliș exterior numit cuticulă. La rândul ei, cuticula este formată din straturi suprapuse, asemănătoare solzilor, al căror rol este de a menține podoaba capilară puternică. O cuticulă sănătoasă este netedă și intactă, oferind protecția necesară. 

Pe de altă parte, există momente în care cuticula se deteriorează, iar solzii din cheratină se ridică, ba chiar se desprind. Prin urmare, părul devine mult mai vulnerabil la rupere, începe să arate lipsit de viață și să se simtă aspru la atingere. 

De ce se rup firele de păr? De ce apar apar vârfurile despicate?

Ruperea fibrei capilare are loc din cauza acțiunii directe a unor factori variați, unii pe care îi putem controla și alții asupra cărora nu avem nici o putere. Iată care sunt aceștia:

  • manipularea excesivă sau incorectă a părului: toate acțiunile la care supunem zilnic părul, faptul că îl periem, îl legăm strâns, îl desfacem și îl răsucim pot duce la deteriorarea cuticulei și, în timp, la ruperea lui, dacă nu sunt făcute cu delicatețe. Un pieptene cu dinți ascuțiți poate zgâria fibra capilară, de exemplu. Mai mult, coafurile prea strânse exercită o presiune mare asupra firelor, care poate duce la ruperea lor;

  • folosirea frecventă a tratamentelor chimice: avem o dorință constantă de a ne reinventa aspectul, de a găsi nuanța sau textura potrivită care să ne scoată în evidență frumusețea naturală. De aceea, multe dintre noi supunem des fibra capilară la o serie de transformări chimice, care ne oferă rezultatul dorit pe moment, însă repercusiunile pot fi pe termen lung. În procesul de vopsire a părului, de exemplu, pigmenții pătrund în interiorul fibrei capilare și modifică structura cortexului, pentru a-i schimba nuanța. În egală măsură, prin decolorare, pigmentul natural este înlăturat complet, pentru a fi ulterior colorat. Dacă oricare dintre aceste procese nu este făcut corect de către un profesionist în domeniu, în cele din urmă, părul poate deveni poros, uscat și extrem de fragil;

  • acțiunea directă a factorilor de mediu: nu doar acțiunile noastre influențează sănătatea podoabei capilare. Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete degradează proteinele din structura părului. Vei observa rapid că firele sunt mai uscate și predispuse la rupere, în lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, de exemplu, folosirea produselor cu filtre anti-UV;

  • starea generală de sănătate: atunci când trecem prin situații stresante, corpul nostru produce hormoni de stres, fapt ce poate afecta ciclul de creștere al părului, îl poate face mai fragil și mai predispus la rupere. Același efect îl pot avea o serie de afecțiuni, de exemplu, cele hormonale; 

  • alimentația și hidratarea necorespunzătoare: pentru a-și menține sănătatea și vitalitatea, părul are nevoie de o îngrijire atât din interior, cât și din exterior. Atât o alimentație săracă în proteine, vitamine și minerale esențiale pentru podoaba capilară, cât și faptul că nu consumăm o cantitate suficientă de apă pot duce face ca părul să devină slăbit, uscat, fragil și predispus la rupere; 

  • spălarea părului cu apă dură: apa de la robinet are un conținut ridicat de metale, care pot deteriora structura firului de păr în timp, dacă nu sunt înlăturate. 

⏩ Alege Crema profesională fără clătire Metal Detox de la L’Oreal Professionnel, un produs care acționează împotriva ruperii părului și menține culoarea vibrantă pentru multă vreme. Cu o concentrație de 1% glicoamină, crema leave-in elimină metalele din păr și oferă protecție de durată împotriva depunerii de noi particule. Formulată cu filtre UV, protejează podoaba capilară împotriva deteriorării și oxidării din cauza razelor solare, pieptănării, precum și temperaturilor de până la 230°C. 

Ruperea părului vs. căderea părului: care este diferența între ele?

De cele mai multe ori, căderea părului este confundată cu ruperea lui. În realitate, sunt două probleme distincte, care afectează sănătatea și aspectul podoabei capilare în egală măsură. Astfel, ruperea se produce atunci când firul de păr este slăbit, având o structură deteriorată, ceea ce duce la scurtarea lungimii, despicarea vârfurilor și un aspect general neîngrijit și ciufulit. 

În schimb, căderea părului se referă la pierderea firelor direct de la rădăcină. Acest proces se poate dezvolta gradual, de-a lungul anilor, ori se poate manifesta brusc. În funcție de cauzele care au dus la evoluția situației, aceasta poate să fie o situație permanentă sau de lungă ori scurtă durată. 

⏩ Dacă ai părul vopsit, încearcă uleiul concentrat Metal Detox de la L’Oreal Professionnel, care oprește ruperea firelor și schimbările apărute în urma procesului de colorare. O inovație în îngrijirea podoabei capilare, uleiul concentrat asigură cu 97% mai puțin păr rupt , de două ori mai hrănit și plin de strălucire. 

Care sunt cauzele căderii părului

Căderea părului face parte dintr-un proces natural al corpului, unele fire cad pentru a face loc altora noi să crească. Prin urmare, este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi. Cu toate acestea, în momentul în care observăm că numărul firelor pierdute crește semnificativ, este indicat să cerem sfatul unui medic. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale pierderii părului:

  • factori genetici: alopecia androgenică este un bun exemplu de afecțiune care se manifestă atât la femei, care pot remarca faptul că firele devin mai subțiri în partea superioară a capului, cât și la bărbați, care se pot confrunta cu retragerea liniei părului începând din zona tâmplelor;

  • stresul: stările de anxietate, traumele emoționale ori stresul cotidian pot declanșa o afecțiune cunoscută sub numele de efluviu telogen, ce provoacă căderea părului în anumite zone ale capului;

  • folosirea frecventă a aparatele de coafat pe bază de căldură: atunci când sunt utilizate la temperaturi prea ridicate, în absența unui produs de protecție termică, acestea pot contribui la deteriorarea foliculilor, subția firele și pot duce la căderea părului în anumite zone ale scalpului:

  • alegerea unor produse de îngrijire cu ingrediente agresive: șampoanele ori produsele de styling cu alcool ori alte ingrediente cu potențial alergen pot contribui la slăbirea firului de păr, creând un mediu nefavorabil pentru creșterea sănătoasă a acestuia.

Cum să menții sănătatea generală a părului

După ce am identificat cei mai comuni factori care pot duce la ruperea sau căderea părului, este timpul să ne concentrăm asupra scopului nostru final: sănătatea podoabei capilare. Iată câteva obiceiuri pentru menținerea părului sănătos:

Alege doar produse special formulate pentru tipul tău de păr

Primul pas către alegerea unui produs de îngrijire potrivit este cunoașterea tipului tău de păr. Spre exemplu, în cazul celui gras este indicat să cauți șampoane purificatoare, care pot fi utilizate zilnic și pot ține sub control producția de sebum, fără să usuce scalpul. Părul creț și ondulat va beneficia de pe urma produselor care nu elimină uleiurile naturale, iar cel uscat are nevoie continuă de ingrediente hidratante și hrănitoare.

Folosește șamponul doar pe scalp

Când vine vorba despre spălarea părului, o cantitate mică de șampon este suficientă pentru a curăța eficient scalpul. Concentrează-te doar pe această zonă, deoarece aici se acumulează impuritățile. Cu mișcări blânde, masează pielea capului timp de două sau trei minute pentru a te asigura că celulele moarte și excesul de sebum au fost îndepărtate. Repetă acest proces, dacă este necesar, apoi clătește părul cu apă călduță din abundență.

Aplică masca de păr în mod corect

Spre deosebire de șampon, masca de păr se aplică doar pe lungimea firelor de păr, evitând complet zona scalpului. După ce fibra capilară a fost curățată, iar surplusul de apă a fost îndepărtat delicat cu ajutorul unui prosop curat din microfibră, distribuie produsul uniform cu degetele sau un pieptăn cu dinți rari, începând din zona urechilor și continuă spre vârfuri. Așteaptă câteva minute ca ingredientele din masca hidratantă să acționeze, iar apoi clătește părul cu apă călduță. Un jet de apă rece folosit la final, chiar dacă nu este foarte plăcut, ajută la închiderea cuticulei. 

Protejează părul atunci când înoți

Apa sărată a mării și clorul din piscine afectează în mare măsură sănătatea părului, usucă lungimile și contribuie la despicarea vârfurilor. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la escapadele plănuite în sezonul estival. Din contră, înainte și după ce faci baie, îmbibă podoaba capilară cu apă dulce și folosește un ulei ori serum pe lungimi. Strănge părul într-un coc sau folosește o cască de înot, dacă este posibil. După sesiunea de înot, clătește părul cu apă curată din abundență.

Folosește în fiecare sezon protecție termică și solară

Pielea are nevoie mereu de un grad sporit de protecție împotriva efectelor nocive ale razelor solare, la fel și părul tău. Există produse special formulate cu filtre UV, care se aplică în câteva minute, fără prea multe bătăi de cap. Adițional, poartă o pălărie cu boruri largi sau o eșarfă pe cap înainte să ieși din casă.

Protecția termică are multe întrebuințări. Una dintre ele, poate cea mai cunoscută, este folosirea ei ca prim pas înainte de stilizarea părului cu aparatele de coafat pe bază de căldură. Doar că este extrem de utilă și în sezonul estival, ceea ce o face un excelent produs de îngrijire a părului vara pe care îl poți include în rutină. Funcționează pe același principiu - dacă protejează fibra capilară de temperaturile ridicate ale aparatelor de styling, de ce nu ar face-o la fel de bine și împotriva căldurii de afară? În cele din urmă, folosirea zilnică a acestor produse face diferența dintre un păr deteriorat și unul sănătos.

Cum să previi ruperea firelor de păr

Din dragoste pentru părul nostru, trebuie să adaptăm mereu rutina de îngrijire, produsele folosite și obiceiurile zilnice la necesitățile sale. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni ruperea firelor de păr. 

Descoperă Absolut Repair Molecular de la L’Oreal Professionnel, gama completă pentru îngrijirea a părului deteriorat

Din momentul în care ai observat că părul tău se deteriorează, firele se rup mai ușor și vârfurile despicate încep să devină vizibile, este momentul să cauți noi soluții pentru a preîntâmpina cauza. Gama Absolut Repair Molecular de la L’Oreal Professionnel este fix ajutorul de care ai nevoie - repară doi ani de păr deteriorat, de la prima utilizare. Formulată pe baza unei tehnologii patentate, este recomandată tuturor tipurilor de păr deteriorat, pentru o îngrijire profesională în trei pași simpli:

  • Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați sau alte ingrediente care pot agresa părul. Din contră, are o compoziție formată din aminoacizi și legături peptidice, ce întăresc și repară structura moleculară a podoabei capilare. Curăță eficient și delicat pielea scalpului, repară fibra capilară în profunzime, părul devenind mai puternic și mai sănătos și cu 86% mai strălucitor;

  • Serumul cu clătire Absolut Repair Molecular se folosește după ce părul a fost spălat și clătit foarte bine. Împarte-l în două secțiuni egale, aplică între două și trei pompițe de produs pe lungimi și pe vârfuri și lasă-l să acționeze timp de maximum două minute. Nu este nevoie de mai mult, acționează instant;

  • Crema leave-in Absolut Repair Molecular are o textură ușoară care pătrunde instantaneu în structura firului de păr și îi redă puterea. Prin urmare, fibra capilară capătă un aspect mai neted, mai plăcut și mai strălucitor. Dacă obișnuiești să folosești aparate termice de coafat, îți conferă un grad sporit de protecție împotriva căldurii, până la 230°C.

Descurcă părul înainte de a-l spăla

Pentru a preveni ruperea, este important să descurci părul înainte de a-l spăla. Atunci când este ud, devine mai fragil, iar șansele ca firele să se rupă mai repede cresc. Așadar, piaptănă podoaba capilară pornind de la vârfuri, urcă ușor pe lungimi și nu insista prea mult atunci când găsești o secțiune încâlcită. Cu răbdare, separă fir cu fir cu ajutorul unui pieptăn cu dinți rari. 

Aplică o mască de păr hidratantă și hrănitoare în fiecare săptămână

Masca de păr este un produs indispensabil în trusa de îngrijire, hidratează și hrănește în profunzime șuvițele, reduce riscul de rupere a firelor și de apariție a vârfurilor despicate. După ce ai curățat în profunzime scalpul și eliminat impuritățile și murdăria, aplică masca pe toata suprafața firelor și las-o să acționeze timp de câteva minute. Se poate utiliza o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de necesitățile părului. 


Caută mereu produse formulate pe bază de ingrediente intens hrănitoare. Spre exemplu, o mască de păr îmbogățită cu ulei de cocos, argan sau acid hialuronic va hidrata eficient firele. 

Îngrijește corect părul vopsit

Atunci când este realizat în mod corect de către un profesionist la un salon, procesul de vopsire ori decolorare a părului nu are repercusiuni grave asupra podoabei capilare. Din contră, hairstilistul tău știe exact ce și cum să folosească produsele de colorare, pentru ca tu să te bucuri de o nuanță vibrantă și de o fibră capilară sănătoasă. Prin urmare, atunci când simți nevoia de o schimbare de look, fă-i o vizită și discutați pe larg subiectul, înainte să iei decizia finală. 


După vopsire, include în rutina de îngrijire produse profesionale pentru protejarea culorii precum șampoane pentru fortificare, care protejează cuticula împotriva deteriorării, balsamuri leave-in care hidratează firele pe tot parcursul zilei, uleiuri care fac părul mai ușor de aranjat și măști intens reparatoare. 

Tunde părul regulat

Dacă tot ai făcut o vizită la salon și ai discutat cu hairstilistul personal despre sănătatea părului și necesitățile sale, vezi dacă este cazul să tunzi și vârfurile. Faptul că amâni de fiecare dată acest proces, nu ajută părul să crească mai mult, într-un timp mai scurt. Din contră, firele încep să se degradeze, iar vârfurile se pot despica. În general, se recomandă tunderea lor la un interval cuprins între șase și opt săptămâni, însă acest aspect depinde de fiecare persoană în parte. 


În concluzie, pentru a preveni ruperea firelor de păr, nu trebuie să depui mult efort. Oferă-i podoabei capilare câteva minute din timpul tău în fiecare zi, observă micile schimbări și adoptă întotdeauna o rutină de îngrijire în funcție de nevoile sale. Părul tău îți va mulțumi!