Drumul către obținerea unui păr frumos, sănătos și plin de vitalitate este presărat cu multe provocări în timpul verii. Soarele devine tot mai puternic, temperaturile cresc pe zi ce trece, la fel și umiditatea, o serie de factori care au puterea de a afecta negativ sănătatea podoabei capilare.
Ce este de făcut? Ei bine, pregătește-te să înveți cum să navighezi printre capcanele sezonului cald și cum să adaptezi rutina de îngrijire a podoabei capilare la capriciile vremii. Descoperă în acest articol care sunt efectele soarelui asupra părului, ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți pentru a-i menține întotdeauna aspectul îngrijit, precum și produsele care pot influența major sănătatea sa.
Table of contents:
- Care sunt efectele soarelui asupra părului?
- Do’s - ce trebuie să faci pentru îngrijirea părului
- Gama Metal Detox de la L'Oréal Professionnel, rutina personalizată pentru toate tipurile de păr
- Don’ts - ce trebuie să eviți în îngrijirea părului
- Alte sfaturi utile pentru îngrijirea părului vara
Care sunt efectele soarelui asupra părului?
Expunerea prelungită la soare poate avea multiple efecte negative asupra părului, unele vizibile imediat, altele manifestându-se în timp. Iată care sunt acestea:
-
decolorarea părului: atunci când părul - normal, vopsit, decolorat - este expus la razele UV, acestea declanșează un proces de oxidare. Radicalii liberi generați de razele solare puternice atacă și descompun pigmenții de melanină, substanța responsabilă de culoarea părului, ochilor și a pielii. Pe măsură ce radicalii liberi acționează la nivelul fibrei capilare, reușesc să rupă legăturile chimice din moleculele de melanină, ceea ce duce la distrugerea acestora și, implicit, la atenuarea culorii părului;
-
deshidratarea părului: pe măsură ce radiațiile ultraviolete pătrund adânc în structura fibrei capilare, reușesc să deterioreze una dintre cele mai importante proteine din corp - cheratina. Prin urmare, părul devine mai vulnerabil, mai uscat și mai predispus la rupere;
-
creșterea porozității: termenul se referă la capacitatea firului de păr de a absorbi și reține umiditatea. O podoabă capilară cu porozitate normală are o structură echilibrată, care permite o hidratare optimă. Însă, expunerea prelungită la soare poate deteriora cuticula și astfel se creează mici fisuri și deschideri în structura părului. Ca rezultat, acesta devine mai poros, adică mai predispus să absoarbă excesiv umiditatea, este greu de coafat, cu aspect lipsit de strălucire;
-
arsuri solare la nivelul scalpului: acesta este partea cea mai expusă la soare, mai ales în zonele în care părul este mai rar, iar arsurile solare pot apărea cu ușurință, manifestându-se prin roșeață, senzație de arsură și mâncărimi.
Do’s - ce trebuie să faci pentru îngrijirea părului
Acum că am văzut și înțeles care sunt efectele pe termen lung și scurt ale expunerii prelungite la soare, putem să includem în rutina de îngrijire a părului diverse practici recomandate pentru ca podoaba capilară să arate mereu în cea mai bună formă a sa.
Folosește mereu protecție solară pentru păr
Imaginează-ți că soarele acționează la nivelul structurii părului asemenea unui decolorant, un produs chimic al cărui scop este descompunerea melaninei și eliminarea pigmenților naturali din structura fibrei capilare. Ei bine, dacă nu apelezi la ajutorul unui specialist pentru decolorarea părului, cel mai probabil rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor tale.
Razele UV acționează similar agenților chimici decoloranți, respectiv oxidează melanina și o deteriorează treptat. Procesul de oxidare cauzat de soare nu este unul uniform sau controlat, așa cum se întâmplă la salon, ceea ce duce la o decolorare inestetică a părului.
Pentru a combate aceste efecte nocive, este recomandat să folosești produse de protecție solară special concepute pentru tipul tău de păr. Acestea pot fi sub formă de creme, uleiuri sau sprayuri care conțin ingrediente ce filtrează razele UV. Unele produse conțin și antioxidanți, care combat efectele radicalilor liberi produși de expunerea la soare.
Aplică protecția solară înainte de a ieși afară, mai ales pe zonele mai vulnerabile, pe vârfuri și pe cărare. De asemenea, o poți reaplica la fiecare câteva ore sau după ce înoți. Prin folosirea consecventă a protecției solare, nu doar că previi decolorarea nedorită, dar menții și sănătatea generală a părului tău.
Udă părul înainte și după ce faci baie în mare sau în piscină
Părul sănătos depinde în mare măsură de uleiurile naturale produse de glandele sebacee, cunoscute sub denumirea de sebum, pentru a menține hidratarea, strălucirea și protecția împotriva factorilor externi. Sebumul acoperă fiecare fir într-un strat subțire, care ajută la menținerea cuticulei netede și bine închise. Cu toate acestea, expunerea la apă sărată și clor poate compromite producția sau distribuția acestor uleiuri naturale, determinând uscarea și fragilizarea podoabei capilare.
Cu alte cuvinte, clorul și apa sărată reușesc să înlăture bariera de protecție naturală a fibrei capilare. Cu structura slăbită, părul uscat devine mai vulnerabil, mai pasibil la rupere și deteriorare, mai ales în zona vârfurilor.
La rândul lui, părul blond poate căpăta o nuanță verzuie din cauza clorului prezent în apă, iar părul brunet sau roșcat își poate pierde din intensitatea culorii. Mai mult, combinația dintre expunerea prelungită la soare și apa mării sau din piscină poate provoca estomparea rapidă a culorii și pierderea strălucirii.
Înainte și după ce faci baie în mare sau în piscină, îmbibă părul foarte bine cu apă dulce. Atunci când este ud, absoarbe mai puțină apă sărată sau cu clor decât atunci când este uscat. Astfel, creezi o barieră protectoare care împiedică absorbția excesivă a clorului și a sării.
Un alt pas esențial este aplicarea unui balsam leave-in înainte de a intra în apă, produs care acționează ca o peliculă protectoare pe suprafața firului de păr, ajutând la sigilarea cuticulei și la menținerea unui nivel optim de hidratare a părului, reducând riscul de deshidratare și deteriorare. Adițional, îl poți curăța cu un șampon, după care aplică o mască specială de rehidratare.
⏩ Încearcă gama Metal Detox de la L’Oreal Professionnel, special concepută pentru prevenirea și eliminarea metalelor din păr. Metal Detox este o rutină completă personalizată pentru toate tipurile de păr, care oferă hidratare intensă și reduce riscul de rupere.
Tunde la timp vârfurile despicate
Vârfurile despicate sunt rezultatul multor practici incorecte în rutina de îngrijire a părului. Pe lângă expunerea prelungită la radiațiile UV, tehnica incorectă de spălare și utilizarea constantă a aparatelor de coafat pe bază de căldură sunt alte cauze ce pot duce la un păr deteriorat.
Pentru a combate acest fenomen, este recomandat să programezi vizite regulate la hairstilistul tău, ideal între șase și opt săptămâni. Acesta va evalua de fiecare dată starea părului tău și va tunde doar porțiunea afectată a vârfurilor.
Între vizitele la salon, folosește pe suprafața vârfurilor produse speciale de îngrijire, îmbogățite cu ingrediente benefice precum uleiul de argan, proteinele din mătase sau acidul hialuronic. Aceste substanțe ajută la sigilarea vârfurilor și previn despicarea ulterioară. Pentru a le proteja mereu, aplică fiecare produs de îngrijire cu regularitate, concentrându-te pe ultimii centimetri ai podoabei capilare, de preferință pe părul umed, pentru o absorbție optimă.
Stabilește o rutină de noapte pentru părul tău
Venind în completarea celei de zi, rutina de îngrijire a părului înainte de culcare poate influența semnificativ sănătatea podoabei capilare în timpul verii.
În timpul nopții, corpul nostru intră într-un proces de regenerare și reparare, inclusiv la nivelul fibrei capilare. Acest interval este ideal pentru a-i oferi îngrijirea și nutriția de care are nevoie.
Începe rutina prin aplicarea unui produs sub forma de balsam crema leave-in, ser ori ulei nutritiv pe lungimi și pe vârfuri..
Aceste produse ajută la refacerea firului de păr și previn uscarea și deteriorarea cauzate de factorii de mediu. Uleiurile naturale precum uleiul de argan, uleiul de cocos sau uleiul de jojoba sunt excelente pentru hidratarea părului și pot fi incluse în rutina ta de noapte.
De asemenea, pentru a preveni încurcarea și ruperea părului în timpul nopții, împletește-l sau prinde-l într-un coc lejer în vârful capului.
⏩ Alege Absolut Repair Molecular crema leave-in pentru păr deteriorat de la L’Oreal Professionnel. Cu o tehnologie patentată și o formulă care conține 5 aminoacizi și legături peptidice, crema leave-in Absolut Repair Molecular repară doi ani de păr deteriorat, de la prima utilizare, reconstruind structura moleculară a fibrei capilare. Părul devine neted și strălucitor și este protejat de factorii agresivi externi. În plus, oferă protecție termică de până la 230 de grade Celsius. Crema leave-in Absolut Repair Molecular este potrivită pentru toate tipurile de păr, inclusiv cel decolorat și vopsit.
Gama Metal Detox de la L'Oréal Professionnel, rutina personalizată pentru toate tipurile de păr
Pentru a-ți proteja părul vopsit, decolorat sau natural de agresiunile zilnice, în special în lunile de vară, ai nevoie de o rutină de îngrijire profesională, cu produse special concepute pentru detoxifierea, repararea, hidratarea, hrănirea și protejarea acestuia. Gama Metal Detox de la L’Oreal Professionnel se bazează pe o moleculă suficient de puternică pentru a neutraliza metalele din interiorul firului de păr: glicoamina. Acest ingredient este secretul unei rutine corecte și complete de îngrijire a părului, pentru a-i menține sănătatea pe deplin, de la rădăcină până la vârfuri.
Mai mult, produsele din gama Metal Detox au o aromă captivantă și proaspătă, cu note citrice de bergamotă, floare de grapefruit și lemn de guaiac. Pentru o rutină completă de îngrijire a părului normal, vopsit sau decolorat, folosește:
-
Tratamentul pre-șampon Metal Detox - capabil să reducă un milion de micro-rupturi ale firului de păr într-un minut, se aplică înainte de șamponare. Are o textură ușoară și concentrată de tip gel, care pătrunde instant în firul de păr și acționează pe loc pentru o curățare în profunzime;
-
Șamponul-cremă de curățare Metal Detox - curăță eficient părul după orice serviciu de vopsire, balayage sau decolorare, eliminând acumularea de metale;
-
Mască de protecție împotriva acumulării de metal în păr Metal Detox - menită să protejeze fibra capilară, această mască are o textură cu absorbție rapidă;
-
Cremă profesională fără clătire Metal Detox - îmbogățită cu protecție termică și filtre UV, crema acționează împotriva ruperii părului și menține culoarea mereu intensă;
-
Ulei concentrat Metal Detox - oprește ruperea părului și schimbările din procesele de colorare. Se aplică ca ultim pas în rutina de îngrijire, pentru păr de două ori mai strălucitor și mai plin de vitalitate.
Don’ts - ce trebuie să eviți în îngrijirea părului
Așa cum este recomandat să urmezi anumite practici pentru a-ți proteja podoaba capilară în timpul sezonul cald, la fel de important este să eviți anumite greșeli care pot dăuna sănătății sale pe termen lung.
Evită sau limitează folosirea aparatelor de coafat pe bază de căldură
Aparatele de coafat pe bază de căldură, cum ar fi uscătoarele, plăcile de îndreptat și ondulatoarele, pot provoca daune semnificative podoabei capilare. Căldura excesivă deshidratează firul de păr și poate duce la ruperea acestuia. Vara, acesta este deja supus temperaturilor ridicate, așa că este important să limitezi utilizarea acestor aparate. Încearcă să optezi pentru coafuri naturale și să folosești metode de stilizat fără căldură. De fiecare dată când folosești un instrument de coafat, asigură-te că aplici un spray de protecție termică, pentru a minimiza daunele.
De asemenea, poți experimenta cu diferite metode de coafare fără căldură, cum ar fi împletiturile pe timp de noapte, bigudiurile sau tehnici de răsucire a părului, pentru a obține bucle și onduleuri fără a folosi căldură.
Nu ține părul strâns prea mult timp
Prinderea părului în cozi strânse sau cocuri poate provoca stres asupra podoabei capilare. Tensiunea constantă asupra scalpului poate cauza și dureri de cap sau chiar alopecie de tracțiune. Pentru a preveni aceste probleme, evită să îți strângi părul prea mult timp și optează pentru coafuri mai lejere. Schimbă frecvent poziția în care îți prinzi părul, pentru a reduce stresul asupra aceleiași zone și pentru a menține sănătatea scalpului.
În plus, folosește elastice de păr din materiale moi, cum ar fi mătasea ori satinul, care nu provoacă ruperea firului.
Nu pieptăna părul ud
Părul ud este mult mai fragil decât cel uscat, așadar este mai predispus la rupere. În loc să îl piepteni imediat după ce ai ieșit din duș, folosește un prosop moale din microfibră pentru a absorbi excesul de apă și lasă-l să se usuce natural. Dacă trebuie să îți descurci părul în timp ce este încă umed, folosește un pieptene cu dinți rari sau chiar degetele și începe de la vârfuri, urcând treptat spre rădăcini. Acest lucru va reduce riscul de rupere și va menține integritatea firului de păr.
Pentru a preveni și mai mult ruperea, aplică un balsam leave-in sau un spray de descurcare înainte de a pieptăna părul ud.
Nu te culca cu părul umed
Deși poate fi tentant să treci cu vederea uscarea părului, mai ales în nopțile calde de vară, acest obicei poate avea consecințe negative atât pentru podoaba capilară, cât și pentru scalp. Când dormi cu el umed, creezi un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor pe scalp. Acest lucru poate duce la apariția mătreții, a iritațiilor sau a altor probleme ale scalpului.
În plus, mișcările din timpul somnului pot determina încurcarea și ruperea firelor de păr, din cauza faptului că este mai fragil atunci când este umed.
Alte sfaturi utile pentru îngrijirea părului vara
Pe lângă sfaturile amintite anterior, pe lista obiceiurilor sănătoase pentru îngrijirea părului tău în timpul verii mai poți include:
-
Clătirea cu apă rece: imediat după spălare, folosește apă rece pentru a clăti părul. Aceasta ajută la închiderea cuticulei, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului și stimulează creșterea părului;
-
Protejarea părului de vânt: rafalele puternice pot deshidrata și încurca părul. De aceea, este indicat să porți o pălărie sau aranjează părul într-o coadă sau un coc lejer, mai ales dacă petreci mult timp afară când bate vântul. Acest lucru va reduce riscul de rupere și încurcare a părului;
-
Folosirea instrumentelor potrivite pentru aranjare: periile metalice pot fi prea dure cu părul tău deja slăbit. Prin urmare, alege un pieptăn din lemn sau din fibră de carbon, care are proprietăți antistatice, cu dinți mari;
-
Hidratarea scalpului: folosește o dată sau de două ori pe săptămână uleiuri sau loțiuni intens hrănitoare pentru a hidrata pielea scalpului. Spre exemplu, masarea scalpului cu uleiuri hidratante precum cel de cocos poate stimula circulația și preveni uscarea.
Atunci când vine vorba despre îngrijirea corespunzătoare a părului în timpul verii, treaba ta nu se oprește niciodată. Este un proces continuu și de lungă durată, în care tu descoperi noi modalități pentru a-i oferi îngrijirea de care are nevoie. Fii atentă la schimbările petrecute la nivelul scalpului și firului de păr și aplică mereu produsele potrivite.