“Părul începe să se deterioreze chiar din momentul în care ne naștem. Chiar dacă noi, per se, nu facem nimic dăunător, datorită factorilor de mediu nocivi, părul nostru începe să se degradeze în mod natural”, explică Cristina Mailat, Ambasador L’Oréal Professionnel. Bineînțeles, degradarea poate fi accentuată vizibil de factori precum tratamentele chimice de colorare a părului, folosirea excesivă sau incorectă a instrumentelor de styling, neprotejarea părului împotriva radiațiilor UV. Să discutăm, așadar, despre factorii care duc la deteriorarea părului:
Degradarea părului: cauze și factori de risc
Conform expertei L’Oréal, există două tipuri de cauze ale degradării părului: cele pe care le putem controla - așa cum sunt rutina de îngrijire a părului, obiceiurile privind tratamentele chimice și de coafat la temperaturi înalte; și cele asupra cărora nu avem nicio putere - cum ar fi factorii de mediu precum umiditatea, temperaturile sau poluarea.
Ce spune Cristina Mailat, Ambasador L’Oréal Professionnel, despre cauzele care duc la deteriorarea părului
“Multe femei nu sunt conștiente de lucrurile mici pe care le fac, care au devenit deja un obicei, și care, în realitate, sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea părului. Iar aici avem foarte multe exemple. Modul în care îți speli părul, în care îl usuci, îl piepteni sau îl prinzi.”
Șamponul nepotrivit pentru tipul tău de păr și tratamentele chimice sau termice la care îl supui este una dintre aceste cauze. Modul de utilizare a acestuia este o altă cauză. “Un produs de proastă calitate are o cantitate ridicată de detergenți, de surfactanți foarte puternici care îndepărtează inclusiv uleiurile bune ce se regăsesc în mod natural pe scalp. Apoi, de multe ori, șamponarea nu este făcută în mod corect. Părul trebuie curățat de două ori, iar șamponul trebuie aplicat doar pe scalp, niciodată pe lungimea părului. După ce ai făcut acești pași este esențial să tapotezi ușor părul cu un prosop înainte de a aplica masca. Pentru că dacă părul tău este extrem de ud, vei dilua concentrația măștii, iar efectele sale nu vor mai fi la fel de puternice. De asemenea, este foarte important să respecți timpul de acționare al produsului.”, ne mai spune Cristina.
Pieptănarea părului impune, de asemenea, folosirea unor produse prietenoase și a unor tehnici care nu dăunează fibrei capilare. “Dacă nu folosești o perie de calitate, dacă agresezi părul atunci când încerci să îl descurci, dacă nu îl usuci pe direcția cuticulei… toate aceste lucruri duc în timp la deteriorarea podoabei capilare”, mai spune stilista.
Însă, cel mai mare pericol pentru părul tău este utilizarea excesivă și la temperaturi foarte ridicate a instrumentelor de styling precum sunt placa de păr sau ondulatorul. “Multe femei abuzează de placă/ondulator/uscător, iar în acel moment intervine deteriorarea termică. Instrumentele de styling sunt chiar mai dăunătoare decât procesele de vopsire sau decolorare. Degradarea din cauza produselor de colorare se face în timp, dacă nu acționezi cu produsele potrivite, însă cea cauzată de căldură excesivă se produce instantaneu. Părul chiar se poate rupe. Tocmai de aceea, îți recomand să nu folosești placa sau ondulatorul la o temperatură mai mare de 180°C”, sfătuiește specialista în îngrijirea părului, atrăgând, totodată, atenția asupra importanței folosirii protecției termice: “Protecția termică este extrem de utilă, funcționează ca un scut. Însă, de multe ori, o folosim drept scuză și ne gândim că dacă am aplicat-o pe păr putem să abuzăm de placă, fără să existe consecințe. Nu este așa. Chiar recomand ca în cazurile în care părul este extrem de deteriorat să se facă o pauză de la instrumentele de styling, cel puțin pentru o perioadă.”
Contrar opiniei populare, vopsirea sau decolorarea părului nu implică neapărat deteriorarea acestuia. Atunci când aceste procese sunt realizate de un specialist și țin cont de textura părului, de pigmentul acestuia, dar și de rutina implicită de îngrijire, părul își poate păstra sănătatea și vitalitatea chiar și atunci când este supus unor astfel de tratamente chimice. “Un produs bun de colorare este îmbogățit cu substanțele de care ai nevoie pentru a-ți repara părul. Adică o colorare nu înseamnă automat un proces dăunător părului”, explică Ambasadorul L’Oréal Professionnel.
Tratarea și îngrijirea părului deteriorat
Un hairstilist cu experiență te poate ajuta să-ți recapeți sănătatea fibrei capilare. Pentru a face acest lucru, va stabili, în primul rând, care au fost cauzele care au dus la deteriorare și va pune un diagnostic. “Primul pas ar fi să găsești cauza. Stilistul îți va pune un diagnostic și îți va recomanda produsele potrivite pentru tine. Însă dacă tu continui să îți agresezi părul acasă, vei folosi acele produse degeaba. Trebuie să îți schimbi obiceiurile și să îți asculți hairstilistul”, recomandă Cristina.
De la păr deteriorat la păr sănătos și strălucitor, în 4 pași simpli, cu gama Absolut Repair de la L’Oréal Professionnel
L’Oréal Professionnel a creat o gamă de produse de îngrijire a părului, special pentru părul degradat. Este vorba despre Absolut Repair, o rutină de îngrijire a părului în patru pași, care îi va reda vitalitatea, elasticitatea și strălucirea în cel mai scurt timp:
-
Rutina începe cu spălarea părului, cu ajutorul șamponului pentru păr deteriorat Absolut Repair, care sigilează cuticula capilară, menținând astfel hidratarea în interiorul firului de păr și îmbunătățind absorbția de nutrienți la nivelul fibrei capilare. Rezultatul: un păr cu 77% mai puțin deteriorat!
-
Al doilea pas constă în aplicarea balsamului pentru păr deteriorat Absolut Repair, care hidratează părul în profunzime și îl regenerează vizibil.
-
A treia etapă a acestei rutine impune aplicarea măștii pentru păr deteriorat Absolut Repair. Datorită conținutului de ingrediente benefice pentru păr, precum quinoa aurie și proteinele, această mască de păr îți va hrăni părul în profunzime și îi va conferi protecție împotriva factorilor nocivi.
-
Cea de-a patra și ultima etapă a rutinei de îngrijire pentru păr degradat impune aplicarea uleiului 10 în 1 pentru păr deteriorat Absolut Repair. Acest ultim pas va optimiza rezultatele unei rutine corecte, îți va trata părul și îi va conferi strălucirea sănătoasă la care orice femeie visează.
Cum coafezi părul, pentru a nu-l deteriora
Așa cum spuneam, instrumentele de styling folosite excesiv și incorect reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru părul tău. De aceea, Cristina recomandă să te bazezi mai puțin pe aparatură și mai mult pe produsele de styling, care calmează firele rebele și reduc efectul de frizz, îmbunătățind considerabil textura părului și maleabilitatea acestuia.
“Jumătate din treabă este făcută cu ajutorul produselor”, insistă Cristina. Evită, așadar, să abuzezi de instrumentele de styling și lasă-ți părul să se usuce natural. Apoi, aplică produsul de styling potrivit, în funcție de rezultatul pe care vrei să îl obții - crema pentru bucle, sprayul pentru beach waves sau serumul pentru vârfuri ar putea deveni piese centrale în arsenalul tău de îngrijire a părului. Aplică-le pe părul încă umed și testează coafarea la rece, împletindu-l, prinzându-l într-un coc sau răsucindu-l după bunul plac, simetric sau nu. Odată uscat, părul va căpăta cele mai naturale bucle lejere și se va bucura de un aspect sănătos și strălucitor, cu minimum de eforturi și zero degradare. Tu ai încercat să te coafezi astfel?