Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Te-ai gândit vreodată cum decurge o zi din viața părului tău în timpul verii? Soarele, un prieten blând și binevenit în alte anotimpuri, ajunge să fie văzut ca o provocare în sezonul cald. Razele sale fierbinți îl usucă, sarea din mare și clorul din piscine îl deshidratează, în timp ce vântul îl încurcă, iar părul devine mai fragil și mai predispus la rupere. Astfel, intervine nevoia de adaptare a rutinei de îngrijire la variațiile de temperatură, umiditate și la expunerea la radiațiile ultraviolete, pentru a evita deteriorarea și lipsa de strălucire a părului. Descoperă în acest articol cele mai frecvente greșeli în îngrijirea părului vara, precum și soluții eficiente pentru a le combate. 


Cuprins:

Expunerea părului la soare fără protecție solară

Radiațiile ultraviolete (UV) influențează negativ sănătatea firului de păr, pentru că pot provoca modificări la nivelul structurii acestuia. În timp, părul își poate pierde din strălucire și vitalitate, căpătând un aspect tern, și se poate rupe mai ușor. Părul este alcătuit majoritar dintr-o proteină importantă, numită cheratină, care, la rândul ei, conține aminoacizi esențiali. De asemenea, în structura firului de păr se regăsesc lipide, al căror rol include hidratarea și protejarea cuticulei fibrei capilare. Radiațiile UV determină oxidarea proteinelor structurale și a lipidelor din păr. Structura firului de păr este slăbită, ceea ce va duce la ruperea mai ușoară a acestuia. 


Deoarece expunerea prelungită la soare fără protecție adecvată este una dintre cauzele deteriorării părului, este recomandat să incluzi în rutina de îngrijire produse cu filtre UV. Există șampoane, creme leave-in, loțiuni, sprayuri și serumuri care întăresc stratul de protecție împotriva razelor ultraviolete UVA și UVB. Distribuie produsul uniform pe toată suprafața părului, iar, dacă te expui la soare pe o perioadă mai lungă, replică-l de câte ori simți că este necesar. 


De asemenea, purtarea pălăriilor cu borul larg ori a eșarfelor este o metodă simplă și accesibilă prin care îți poți proteja părul de soare. Această metodă poate fi extrem de eficientă mai ales în perioadele în care te expui la soare pentru o durată mai lungă de timp. Alege o pălărie confecționată din materiale dense, ușoare și impermeabile, care oferă protecția necesară împotriva razelor UV.

Folosirea produselor nepotrivite pentru îngrijirea părului

Fiecare tip de păr este definit prin unicitate, astfel că alegerea produselor adecvate pentru îngrijirea sa poate fi o provocare. Problemele cel mai des întâlnite în cazul folosirii unor produse inadecvate sunt deshidratarea, electrizarea, producția de sebum în exces și deteriorarea cuticulei firului de păr. Indiferent de sezon, este important să-ți cunoști tipul de păr să știi cum să alegi atât șamponul potrivit, cât și restul produselor de îngrijire complementară.

Părul normal

În general, părul normal are un aspect sănătos, cu o textură netedă, cu volum și este ușor de gestionat. Pe timpul verii, alege un șampon cu acțiune delicată, folosește un balsam cu sau fără clătire după fiecare spălare, aplică o mască intens hidratantă cel puțin o dată pe săptămână și pulverizează pe toată lungimea sa un produs cu filtre UV înainte să ieși din casă.

Părul gras

Părul gras este caracterizat prin producerea unei cantități excesive de sebum la nivelul scalpului. Mai ales vara, când transpiri mai des, producția de sebum poate crește, iar acest tip de păr este mai predispus la apariția mătreții și poate căpăta un aspect tern. Soluția? Utilizarea unui șampon special conceput pentru scalp gras. Pentru a nu-i îngreuna și mai mult textura, alege un balsam hidratant, de exemplu, infuzat cu acid hialuronic. 


Părul uscat

În cazul părului uscat, glandele sebacee de la nivelul scalpului produc o cantitate redusă de sebum, insuficientă pentru a hidrata corect firul pe toată lungimea. Prin urmare, nivelul de protecție scade și devine mai susceptibil la uscare, degradare și despicarea vârfurilor. Poți selecta un șampon cu un mix de ingrediente benefice, precum acid oleic, pantenol, vitamina E, peptide și minerale, ce ajută la hrănirea și repararea părului deshidratat și deteriorat. Folosește un balsam după fiecare spălare, o mască nutritivă cu efect regenerator pe bază de cheratină și un balsam leave-in. Acesta din urmă îmbunătățește aspectul părului, creează o barieră contra poluării, a factorilor externi, a razelor UV și reduce încurcarea. 

Părul mixt

Părul mixt poate fi recunoscut după producția crescută de sebum de la nivelul scalpului și lungimile uscate, cu vârfuri despicate. Pentru a-i oferi îngrijirea de care are nevoie, poți alege un pre-șampon clarifiant, delicat cu pielea scalpului, urmat de un șampon și un balsam hidratante, pe bază de proteine, uleiuri hrănitoare, precum cel de jojoba sau bergamotă și extracte de aloe vera și miere. 

⏩ Descoperă Absolut Repair Molecular crema leave-in pentru păr deteriorat de la L'Oreal Professionnel. Repară 2 ani de păr deteriorat, de la prima utilizare, cu o formulă patentată, ce conține legături peptidice și 5 aminoacizi. Textura ușoară a formulei pătrunde instantaneu și redă părului puterea. Îl protejează împotriva factorilor agresivi externi și oferă protecție termică de până la 230°C.

Utilizarea excesivă a dispozitivelor de coafat pe bază de căldură

Un alt aspect care duce la deteriorarea și degradarea părului se referă la utilizarea constantă a aparatelor de styling pe bază de căldură. Chiar dacă rezultatul final constă într-o coafură de invidiat, cu aspect îngrijit, care va atrage privirile celor din jur, efectele negative vor deveni din ce în ce mai vizibile, în absența unei îngrijiri corespunzătoare. Cheratina, proteina de bază a fibrei capilare, începe să își modifice structura odată ce este expusă la temperaturi de peste 140°C. Prin urmare, coafarea părului cu dispozitive de styling poate duce, în timp, la slăbirea rădăcinilor și pierderea elasticității. Limitează, pe cât posibil, acest obicei, iar, atunci când folosești astfel de dispozitive, include în rutina de îngrijire protecție termică pentru păr. Disponibile sub formă de serumuri, creme ori sprayuri, aceste produse formează un strat protector la nivelul firului de păr, sigilează cuticula, hidratează intens podoaba capilară și previn apariția firelor despicate. Pentru a reduce considerabil riscul deteriorării și uscării firului de păr, alege aparate de coafat cu tehnologii noi, pe bază de abur, mai blânde cu podoaba capilară.

Pieptănarea părului atunci când este ud


Atunci când este ud, părul se află în cea mai fragilă stare. Există legături de hidrogen în structura sa, care se rup temporar în momentul în care este ud, ceea ce îl face mai fragil, mai predispus la rupere. Așadar, pieptănarea dură sau uscarea excesivă a părului cu prosopul îi provoacă stres sever. Desigur, există și o metodă corectă de aranjare a podoabei capilare în acest stadiu. Aplică pe toată lungimea firului de păr un balsam sau un ulei hidratant și nutritiv, care ajută la netezirea și descurcarea acestuia. 


⏩ Dacă ai părul vopsit, încearcă uleiul concentrat Metal Detox de la L'Oreal Professionnel. Are efect protector, rezultând cu 97% mai puțin păr rupt și 100% culoare fidelă a părului vopsit. O formulă concentrată cu sistem anti-depunere a metalelor, uleiul Metal Detox te ajută să ai un păr de două ori mai hrănit și cu 10% mai plin, având și efect anti-frizz.

Instrumentele potrivite pot face diferența, atunci când intenționezi să-ți piepteni părul proaspăt spălat, după ce ai făcut baie în mare sau în piscină. Cu ajutorul unui pieptene cu dinți largi sau al unei perii late cu peri moi și flexibili, începe de la vârfuri, continuă pe lungimi și termină la rădăcini. Dacă începi pieptănarea în sens invers, firele umede se vor încurca și, în cele din urmă, se vor rupe. 



Din grijă pentru părul tău, încearcă mereu să eviți greșelile prezentate mai sus. Evită expunerea la soare pe perioade lungi de timp, informează-te asupra produselor adecvate podoabei capilare, aplică protecție termică înainte de a te coafa și piaptănă părul corect. Astfel, vei observa că părul tău are mereu un aspect îngrijit și sănătos.