Un păr sănătos și puternic arată nemaipomenit indiferent de oră și suportă orice schimbare de look plănuim, fie că este vorba despre coafarea cu dispozitive de căldură, de vopsirea sa integrală în diferite nuanțe ori de decolorarea prin tehnici precum balayage, ombre ori șuvițe. Însă, în fiecare zi, părul nostru trece printr-o serie de încercări, precum expunerea la razele ultraviolete, la vântul puternic, poluarea și metalele din apa de spălat, efectele proceselor chimice din timpul vopsirii ori decolorării. Nu este de mirare că, uneori, are nevoie de o rutină de îngrijire specială, care să-i ofere clipele binemeritate de pauză, relaxare și regenerare.
Însă, cum îți dai seama că podoaba capilară are nevoie de o schimbare în ceea ce privește rutina și produsele de îngrijire? Odată ce știi după ce semne te poți ghida, poți rezolva problema înainte să devină ceva major. Descoperă în cele ce urmează care sunt caracteristicile unui păr deteriorat, cinci trucuri pentru a-l face mai puternic, precum și care sunt produsele de îngrijire potrivite de inclus în rutina zilnică.
Cuprins:
- Cum recunoști părul deteriorat
- 5 trucuri pentru un păr mai puternic
- Cum să-ți îngrijești părul în fiecare zi pentru a-l face mai puternic
Cum recunoști părul deteriorat
Drumul către un păr sănătos și puternic începe prin a-ți da seama ce anume îl diferențiază de unul deteriorat. Timp de câteva minute, uită-te cu atenție la aspectul firelor tale. Dacă sunt aspre la atingere și par lipsite de viață și de strălucire, cel mai probabil încep să fie deteriorate.
De asemenea, vârfurile despicate sunt un alt semn clasic și ușor de remarcat. În momentul în care capetele firelor se divizează, înseamnă că bariera naturală de protecție a fost compromisă. Totodată, atunci când părul se rupe cu ușurință în momentul în care îl piepteni, se încurcă și petreci mai mult timp luptându-te cu nodurile, aceasta este o dovadă clară că și-a pierdut din elasticitate și rezistență.
Cauzele unui păr deteriorat
După ce ai aflat care sunt caracteristicile unui păr deteriorat, hai să vedem ce îl face să ajungă în această stare. Unul dintre principalii vinovați este căldura excesivă a aparatelor de coafat. Cu siguranță, te bucuri de faptul că îți poți stiliza podoaba capilară în câteva minute, în diferite moduri și arată nemaipomenit pentru întreaga zi, dar, folosite prea des sau la temperaturi ridicate, aparatele de styling pot deshidrata și fragiliza firele.
Ne face plăcere să petrecem câteva ore în compania hairstilistului personal, încercăm tehnici de colorare noi și ne schimbăm frecvent nuanța părului, pentru că ne face să ne simțim mai bine. Cu toate acestea, tratamentele chimice precum vopsirea ori decolorarea pot să slăbească structura fibrei capilare, făcând-o mai vulnerabilă și predispusă la deteriorare.
Mai ales în timpul verii, când ne bucurăm de soare din belșug, băi în mare ori în piscină, părul nostru nu ne împărtășește fericirea. Din contră, razele ultraviolete, sarea și clorul usucă și decolorează firele, iar sănătatea lor va avea de suferit pe termen lung, în absența unei îngrijiri corespunzătoare.
Cum să previi deteriorarea părului
Vestea bună este că poți face multe lucruri pentru a preveni deteriorarea părului tău. Iată câteva metode pe care le poți pune în practică:
-
protejează-ți părul de căldură: de fiecare dată când intenționezi să folosești unul dintre aparatele de stilizat preferate, aplică pe toată lungimea firului de păr un produs de protecție termică. Acesta protejează părul de agresiunile termice și sigilează vârfurile. Pe cât posibil, încearcă să reduci acest obicei sau folosește un aparat profesional cu o tehnologie pe bază de aburi, care reduce substanțial procentul de degradare;
-
alege produsele potrivite: fiecare tip de păr este unic și se distinge prin trăsăturile caracteristice, de aceea este necesar să folosești produse adecvate pentru a rezolva neajunsurile sale. Spre exemplu, dacă este predispus la cădere, încearcă un tratament anti-cădere a părului, care întărește fibra capilară și stimulează rădăcinile. Pentru îngrijirea buclelor, alege un șampon pentru păr creț care elimină impuritățile și reziduurile lăsate de produse de styling;
-
hidratează-l cu fiecare ocazie: indiferent de sezon, aplică cel puțin o dată pe săptămână o mască hidratantă, în care poți adăuga câteva picături de ulei de cocos sau de argan;
-
protejează-ți părul de factorii de mediu: când te hotărăști să petreci mai mult timp în compania soarelui, aplică un produs cu factor de protecție, precum un balsam leave-in, și acoperă capul cu o pălărie cu boruri largi.
⏩ Descoperă Absolut Repair Molecular crema leave-in pentru păr deteriorat de la L’Oreal Professionnel. Cu o tehnologie patentată, formulată cu legături peptidice și 5 aminoacizi, aceasta repară doi ani de păr deteriorat, de la prima utilizare, reconstruind structura moleculară a fibrei capilare. Astfel, părul devine mai neted și strălucitor și este protejat de factorii agresivi externi. În plus, oferă protecție termică de până la 230°C.
5 trucuri pentru un păr mai puternic
Pe măsură ce începi să elimini cauzele deteriorării podoabei capilare, vei observa că aspectul său va începe să se îmbunătățească. Pentru a menține rezultatul pe termen lung, iată ce trucuri poți să încerci:
Masează scalpul în timp ce speli părul
Să începem cu ceva simplu, dar extrem de eficient: masarea scalpului. Pe lângă faptul că se simte incredibil și te relaxează, acest obicei stimulează circulația sanguină și contribuie la regenerarea părului. Folosindu-te doar de vârfurile degetelor, fă un masaj cu mișcări circulare și blânde pe întreaga suprafață a capului.
Clătește părul cu apă rece
Chiar dacă nu sună așa plăcut ca o baie caldă, la finalul fiecărei spălări este indicat să clătești părul cu apă rece din abundență, până când elimini toate produsele folosite anterior. Temperatura scăzută închide cuticula, stratul exterior al firului de păr, ceea ce îl face mai strălucitor și mai puțin predispus la deteriorare.
Spală părul mai rar
De cele mai multe ori - și în special persoanele cu părul gras - suntem tentate să ne spălăm pe cap mai des decât este nevoie. În cazul părului gras, din cauza producției sporite de sebum, aspectul uleios și neîngrijit este scuza perfectă. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu recomandă să ne spălăm podoaba capilară de maximum trei ori pe săptămână. Desigur, dacă simți nevoia de o curățare mai frecventă, alege un șampon special pentru utilizare zilnică, îmbogățit cu vitamina E, ori unul uscat, pentru reîmprospătarea rapidă a părului.
Evită elasticele de păr strânse
Fără îndoială, un coc în stil franțuzesc ori o coadă prinsă la spate sunt șic, însă nu fac deloc bine părului tău, mai ales când folosești elastice strânse. Încearcă să-l lași liber mai des ori stilizează-l într-o coafură extrem de lejeră.
Taie vârfurile regulat
Știm că nu este o veste care te bucură foarte mult, doar că tunderea periodică a vârfurilor aduce o mulțime de beneficii. Încurajează creșterea părului sănătos, îmbunătățește sănătatea scalpului, previne deteriorarea și apariția vârfurilor despicate. Așadar, stabilește cu hairstilistul tău care este perioada recomandată la care ar trebui să vă întâlniți pentru a-ți tunde vârfurile.
Cum să-ți îngrijești părul în fiecare zi pentru a-l face mai puternic
Stabilirea și respectarea unui rutine de îngrijire a părului este, fără îndoială, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea lui. Venind în completarea trucurilor despre care am vorbit anterior, produsele potrivite nevoilor podoabei capilare vor face diferența:
-
un tratament pre-șampon este un pas adițional, care merită din plin încercat. Alege un produs cu o textură ușoară, care pătrunde instant în firul de păr, întărindu-i structura;
-
șamponul îl poți alege în funcție de nevoile specifice ale părului. Spre exemplu, pentru întărirea firului de păr deteriorat poți încerca un șampon profesional fără sulfați îmbogățit cu aminoacizi;
-
masca de păr hidratantă se aplică după ce părul a fost curățat cu șampon și șters cu blândețe, cu un prosop uscat și curat din bumbac. Eliminând excesul de apă, vitaminele și ingredientele hrănitoare vor pătrunde mai repede în structura firului de păr;
-
balsamul leave-in oferă un plus de hidratare părului vopsit, decolorat ori natural și un grad sporit de protecție împotriva factorilor externi. Îl poți folosi în fiecare zi, doar pe lungimi și pe vârfuri;
-
uleiul își face datoria de a conferi un aspect strălucitor părului și previne ruperea firelor, prin faptul că sigilează cuticula;
-
protecția solară este un produs indispensabil în orice anotimp, pentru orice tip de păr. Razele soarelui ne învăluie în fiecare zi, așadar, pulverizează o cantitate suficientă de produs pe fiecare șuviță;
-
protecția termică se folosește de fiecare dată când vrei să-ți coafezi părul cu ajutorul unui aparat de stilizat pe bază de căldură. Un produs sub formă de spray ori cremă creează o barieră inviziblă de protecție împotriva căldurii excesive, prevenind deshidratarea și deteriorarea.
Și tu poți să ai un păr mai puternic și mai sănătos. Tot ce trebuie să faci este să fii atentă la semnele care prevestesc deteriorarea, să incluzi tehnici eficiente în rutina de îngrijire și să folosești mereu produsele potrivite nevoilor podoabei capilare.