Părul este o carte de vizită pentru oricine. Lung sau scurt, drept, ondulat sau creț, natural sau vopsit în culori vibrante, acesta reflectă întotdeauna personalitatea și stilul celor care aleg să îl poarte într-un anumit fel.
Utilizarea aparatelor pentru hair styling este o practică destul de comună, cu precădere în rândul femeilor. Dacă te numeri și tu printre utilizatoarele plăcii de păr, este important să știi cum să o folosești corect acasă, astfel încât să îți protejezi părul și să eviți deteriorarea fibrei capilare. În cele ce urmează, îți vom spune tot ce ai nevoie să știi pentru a te bucura în continuare de un păr frumos și sănătos, neafectat de coafarea la temperaturi ridicate:
Cum îți pregătești părul înainte de a-l coafa cu placa de păr
Coafarea părului începe cu mult timp înaintea utilizării plăcii de păr, încă din faza de spălare. Etapele premergătoare îndreptării cu placa sunt foarte importante. De aceea, trebuie să iei în calcul ce ai de făcut înainte să îți aranjezi podoaba capilară. Niciun șampon sau balsam nu îți va coafa părul fără puțin ajutor tehnic, dar este important, ca înainte de a folosi placa de păr, să îi furnizezi fibrei capilare hidratarea de care are nevoie pentru a rezista acestei proceduri.
Spălarea și îngrijirea părului
Părul uscat și vârfurile despicate pot avea și mai mult de suferit din cauza expunerii la căldură și necesită îngrijire și pregătire speciale. Dacă ai părul vopsit sau decolorat, folosirea produselor de îngrijire special concepute pentru acesta nu este opțională.
În sprijinul femeilor care au aderat la balayage, decolorare sau colorare permanentă a părului, L’Oréal Professionnel a lansat gama Serie Expert Metal Detox, cu o formulă inovatoare ce conține glicoamină, o moleculă extrem de mică, capabilă să penetreze în profunzime firul de păr pentru a neutraliza metalele provenite din apă, care interacționează cu oxidanții vopselei și care duce la modificarea nuanței părului vopsit, dar și la deteriorarea și ruperea acestuia. Metal Detox este un protocol de îngrijire în 4 pași, care poate fi realizat deopotrivă la salon, cât și acasă. Diferența este că, la salon, poți beneficia de un produs adițional din gamă - sprayul Metal Detox - care se aplică înainte de vopsire sau decolorare. Iată ce presupune această rutină de îngrijire pe care o poți urma și acasă:
-
Șamponul cremă de curățare Metal Detox - curăță și înlătură cu blândețe metalele depozitate pe fibra capilară;
-
Masca de protecție împotriva acumulării de metal în păr Serie Expert Metal Detox - previne depunerile ulterioare și hrănește părul în profunzime;
-
Uleiul concentrat Metal Detox - previne electrizarea și ruperea părului, îl hidratează și îi conferă un aspect strălucitor;
-
Crema profesională fără clătire Metal Detox - previne ruperea părului și îi asigură protecție termică (obligatorie, dacă folosești placa de păr!) și UV.
Uscarea părului
După ce ți-ai spălat părul și i-ai oferit îngrijirea cosmetică necesară, acoperă-l sau tamponează-l delicat cu un prosop moale din bumbac sau microfibră, pentru a absoarbe excesul de apă. Nu încerca să îți usuci părul frecând energic prosopul, deoarece astfel poți rupe fibra capilară și stimulezi electrizarea firelor de păr după uscare.
În schimb, poți folosi un uscător de păr, pentru a grăbi procesul. Setează-l pe o temperatură mică și asigură-te că îl poziționezi întotdeauna la o distanță suficientă (15-20 cm) față de păr și scalp și întotdeauna cu gura de suflare orientată spre partea de jos, pentru a evita efectul de frizz. După ce părul s-a uscat în proporție de 80%, poți folosi o perie rotativă sau una circulară, împreună cu uscătorul, înainte de a folosi placa, pentru rezultate optime. Indiferent de tipul periei, asigură-te că aceasta are peri naturali sau un mix sintetic/ natural - de obicei, se folosește păr de mistreț pentru fabricarea periilor -, deoarece perii sintetici generează electricitate statică, pe când cei naturali ”relaxează” fibra capilară și o fac mai netedă.
Coafarea părului cu placa, pas cu pas
După ce ți-ai spălat, protejat părul cu un produs pentru protecție termică și l-ai uscat, poți începe procesul propriu-zis de coafare cu placa de păr. Înainte de asta, însă, trebuie să știi care sunt recomandările experților în ceea ce privește temperatura optimă pentru coafat, în funcție de rezultatele pe care vrei să le obții:
Cum setezi corect temperatura plăcii de păr?
Evită treapta cea mai înaltă de temperatură, chiar dacă folosești o placă de păr de calitate superioară, cu caracteristici profesionale, așa cum este placa de păr SteamPod4. Această setare de 220-230°C este special concepută pentru tratamentele cu keratină care se fac la salon. În prezent, și plăcile de uz casnic au această setare, dar, deși te poate ajuta să obții mai rapid o coafură perfectă și rezistentă, îți recomandăm să o eviți, deoarece îți poate afecta părul. Această recomandare se referă în special la o fibră capilară subțire și fină, deoarece părul mai aspru ar putea opune mai multă rezistență, caz în care utilizarea plăcii de păr ar trebui să fie limitată la mai puține repetări, pentru a evita deteriorarea. Așadar, pentru părul normal și cel fin, dar și pentru părul vopsit și decolorat, temperatura optimă de coafare este cuprinsă între 150 și 180°C.
Etapele îndreptării părului
Ai spălat părul și aplicat produse hidratante și nutritive, dar și protecție termica și l-ai uscat complet; acum este momentul să îl coafezi cu placa de păr. Iată cum faci asta, în x pași simpli:
-
Separă-ți părul în mai multe secțiuni, potrivit de groase, în funcție de cât de subțire este fibra ta capilară și fixează secțiunile cu ajutorul unor clame sau clești pentru păr.
-
Plasează placa de păr cât mai aproape de rădăcina fibrei capilare, pe fiecare șuviță, fără a-ți atinge scalpul și glisează placa ușor, către vârfuri. Asigură-te că cele două plăci sunt unite pe fiecare șuviță și că nu se formează spații între ele și părul tău. Evită să ții prea mult timp placa pe o anumită secțiune a părului, pentru a nu-l deteriora.
-
Repetă procedura pentru fiecare șuviță aleasă și evită să folosești placa de mai mult de 2-3 ori pentru aceeași secțiune, deoarece acest lucru ar putea fi dăunător pentru fibra capilară. Pont: Lucrează pe secțiuni mai subțiri, pentru a evita repetarea mișcării pe aceleași șuvițe.
-
Dacă părul tău are tendința de a căpăta efectul de frizz, aplică fixativ sau serum fixator pe fiecare șuviță, imediat după ce ai îndreptat-o. Evită să aplici produse de styling înainte de a coafa părul, deoarece acestea pot interfera cu procesul și pot duce la deterioarea părului.
-
Pentru a fixa părul îndreptat, la final, poți folosi uscătorul și o perie rotundă, cu ajutorul căreia să și ghidezi direcția vârfurilor. Ulterior, poți aplica diferite produse de hair styling și nu numai, cum ar fi glossul sau uleiul de păr, produsele anti-umiditate sau sprayul fixativ.
Recomandări pentru părul coafat cu placa
Pentru că fiecare etapă contează, dar și pentru că tehnica este foarte importantă, iată câteva recomandări pentru folosirea plăcii de păr:
-
Spală-ți părul bine, șamponându-l de două ori, eventual o dată chiar cu un șampon purificator, pentru a elimina orice urmă de build-up înainte de coafare.
-
Clătește cu apă din abundență balsamul și/ sau masca de păr și asigură-te că nu vor rămâne reziduuri pe păr.
-
Usucă-ți complet părul înainte de a-l coafa.
-
Nu uita de protecția termică.
-
Evită repetarea folosirii plăcii de păr de mai multe ori pe aceeași șuviță.
-
Setează corect temperatura și nu exagera, doar pentru a grăbi procesul, deoarece părul poate avea de suferit din cauza expunerii la temperaturi înalte.
-
Evită folosirea plăcii de păr imediat după vopsire sau decolorare sau, dacă totuși o folosești în primele 24h, setează o temperatură cât mai mică.
Dacă ții cont de aceste recomandări și, în plus, folosești o placă de păr de generație nouă și de calitate, poți diminua riscurile la care îți expui părul și reduce efecte precum degradarea sau ruperea acestuia ori despicarea vârfurilor.
Greșeli pe care să le eviți atunci când îți îndrepți sau ondulezi părul cu ajutorul plăcii
Există și câteva ”AȘA NU”-uri, cand vine vorba despre coafatul cu placa de păr. Iată o serie de acțiuni pe care să le eviți când te coafezi termic, pentru a nu-ți pune în pericol sănătatea fibrei capilare:
-
NU folosi placa de păr pentru a-ți îndrepta părul, dacă îl ai deja drept. În cazul în care vrei doar să îți direcționezi vârfurile, te poți folosi de o perie rotativă sau de una rotundă și de uscător. În caz contrar, doar în expui în mod inutil la o temperatură înaltă, care îi poate dăuna.
-
NU folosi cea mai înaltă treaptă de temperatură a plăcii, cu excepția situațiilor în care părul tău este foarte aspru sau foarte ondulat în mod natural și nu poate fi coafat altfel. În orice caz, e recomandat să eviți repetarea într-un ritm prea frecvent a expunerii la căldură excesivă.
-
NU trage de păr atunci când îl îndrepți. Desigur, cele două plăci trebuie să facă priză, dar nu este necesar să îți sugrume părul și să îl rupă în timpul coafării.
-
NU folosi placa de nenumărate ori pentru aceeași secțiune. Expunerea repetată, la intervale foarte mici de timp, îți poate distruge părul.
-
NU încerca să îndrepți șuvițe groase de păr dintr-o singură mișcare. Deși, superficial, acestea se pot îndrepta, părul care nu atinge placa de păr nu se va așeza așa cum îți dorești și ai putea avea tendința de a repeta mișcarea și de a comite întocmai greșeala descrisă anterior.
-
NU folosi produse de styling înaintea coafării cu placa și evită-le mai ales pe cele care conțin alcool și ți-ar putea deshidrata și chiar arde părul, dacă îl expui și la căldură.
-
NU folosi niciodată placa de păr pe părul umed. Acesta nu se va coafa perfect și, în plus, riscul de deteriorare este mai mare.
-
NU exagera cu folosirea plăcii de păr dacă ai părul deja deteriorat, sensibil sau cu vârfuri despicate. În schimb, conștientizează când fibra ta capilară are nevoie de o pauză și ajută-ți părul să-și refacă structura moleculară și să-și recapete sănătatea și strălucirea prin tratamente hidratante și nutritive.
-
NU uita să cureți placa de păr după fiecare câteva folosiri. Gândește-te că tot sebumul, uleiurile naturale și produsele de îngrijire se depun pe plăci și trebuie îndepărtate, pentru a te bucura de rezultate oprime. Atunci când placa este complet răcită, o poți șterge fie cu o lavetă și apă călduță, fie cu dischete demachiante și alcool, pentru a elimina reziduurile și depunerile de murdărie.
Întrebări frecvente despre folosirea plăcii de păr
Dacă încă nu te-am lămurit cu privire la folosirea corectă a plăcii de păr și încă mai ai neclarități, am pregătit pentru tine o serie de întrebări și răspunsuri despre acest subiect:
Placa de păr trebuie folosită pe părul uscat sau umed?
Placa de păr se utilizează exclusiv pe părul uscat, deoarece umezeala și temperaturile înalte pot duce la distrugerea părului.
Poți folosi placa de păr în fiecare zi?
Utilizarea zilnică a plăcii de păr poate provoca daune precum uscarea sau ruperea acestuia și stimulează apariția efectului de frizz.
Poți aplica uleiul de păr înainte să îl coafezi cu placa?
Depinde de ulei. Există produse special concepute pentru aplicarea înainte de uscare și styling, așa cum este și uleiul Metal Detox, dar și uleiuri care pot fi folosite doar ulterior coafării. Indiferent de varianta aleasă, nu uita să folosești protecție termică înainte de îndreptarea părului.
De ce apare efectul de frizz după folosirea plăcii de păr?
Uscarea și coafarea termică usucă părul și pot rezulta în acest efect. Pentru a evita fizz-ul și a-ți controla mai bine părul, folosește produse special concepute pentru acest scop.
Ce fel de șampoane și tratamente trebuie să folosești, dacă îți coafezi părul cu placa?
Regula generală este să eviți cât mai mult produsele care conțin parabeni și sulfați. Totodată, este indicat să folosești produse care se adresează specific nevoilor părului tău și potrivite stilului tău de viață; ține cont de criterii precum vopsirea sau decolorarea, tipul părului, factorii de mediu la care îl expui, pentru a alege cele mai potrivite produse.
Folosirea plăcii de păr îți poate asigura coafura perfectă, dar este important să te gândești și la sănătatea fibrei capilare atunci când te coafezi termic. Ține cont de recomandările noastre și părul tău îți va fi recunoscător!