Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Să ai părul gras poate fi o problemă frustrantă. Imaginează-ți că îți speli părul, îl usuci și îl coafezi și, în doar câteva ore, își pierde din volum și din strălucire și arată de parcă l-ai fi îngrijit în urmă cu două-trei zile.


Motivele pentru care o persoană are părul gras sunt diverse, însă cunoscând posibilele cauze și cu un tratament eficient, te poți bucura de un scalp sănătos și un păr frumos în fiecare zi.


Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva informații care te pot ajuta să-ți îngrijești mai bine părul, mai ales dacă acesta este gras.


Cuprins:

Ce este părul gras?

Pentru a-i oferi părului tău cea mai bună îngrijire, este important să poți să identifici cu ușurință problemele cu care se confruntă și să aplici cele mai bune remedii și tratamente.


Părul gras este cauzat de o supraproducție de sebum, un ulei natural produs de glandele sebacee de pe scalp. Sebumul joacă un rol vital în menținerea sănătății scalpului și a părului, deoarece funcția sa este de a hidrata și de a proteja. Cu toate acestea, atunci când glandele sebacee produc prea mult ulei, părul poate deveni gras, fără volum și lipsit de strălucire.


Nivelul de sebum pe care glandele sebacee de pe scalp îl produc variază în funcție de tipul de păr, de obiceiurile de îngrijire, precum și de stilul de viață.


Când glandele sebacee produc mai mult sebum decât este necesar pentru a proteja și hidrata scalpul și podoaba capilară, acel ulei rămâne la rădăcină și atrage mai ușor impuritățile și chiar și bacteriile. Din acest motiv, părul capătă un aspect uleios.


Prin urmare, uleiul care îi dă părului aspectul gras nu este produs de acesta, ci provine de la glandele sebacee de pe scalp.


Să identifici părul gras este ușor. Acesta are un aspect strălucitor și uleios, mai ales în apropierea rădăcinilor. Cu cât nivelul de sebum este mai mare, cu atât părul va apărea ca și cum ar fi murdar.


De asemenea, excesul de ulei poate îngreuna firul de păr, făcându-l să-și piardă volumul, să fie lipsit de viață și de strălucire.


Tot din cauza supraproducției de sebum, pot apărea probleme la nivelul scalpului, cum ar fi mătreața și dermatita seboreică.


Dermatita seboreică este o afecțiune în care pielea devine inflamată și apare pruritul (mâncărimea cauzată de descuamarea pielii), roșeața și scuamele. Cel mai frecvent, dermatita seboreică afectează scalpul, dar se poate dezvolta și pe fața, pe partea superioară a pieptului și pe spate. Este o afecțiune care apare pe zonele corpului unde există numeroase glande sebacee.


Mătreața este cea mai ușoară formă de dermatită seboreică și se manifestă prin prezența unor scuame fine, împrăștiate în zonele scalpului cu păr. Cea mai frecventă cauză a mătreții este dezvoltarea în exces a ciupercii Malassezia. Aceasta se găsește pe scalp și se hrănește cu uleiurile naturale. De regulă, este inofensivă, însă, în cazul anumitor persoane, acțiunea ciupercii Malassezia este considerată iritantă, iar scalpul reacționează prin creșterea vitezei de reînnoire a celulelor pielii. Dacă, în mod normal, procesul de reînnoire celulară are loc în decurs de o lună, pentru cei care au mătreață dezvoltarea și desprinderea celulor se întâmplă în maximum șapte zile. De aceea, apar acele scuame asemănătoare cu fulgii de nea.


Persoanele care au părul gras simt nevoia să-și spele mai des părul, pentru a scăpa de excesul de ulei, însă aceasta nu este o soluție eficientă, deoarece spălarea frecventă a părului îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și determină glandele sebacee să producă altele. Așadar, se creează un cerc vicios: cu cât te speli mai des, cu atât părul tău se va îngrășa mai rapid.


Care sunt cauzele pentru părul gras?

Scalpul fiecăruia poate deveni, uneori, puțin gras. O cantitate moderată de sebum este folositoare, pentru că uleiul natural ajută la protejarea părului și menținerea sănătății acestuia, dar, atunci când părul pare mereu murdar, din cauza unui nivel ridicat de sebum, care se amestecă cu impuritățile din mediu și transpirația, pot apărea problemele. Un scalp gras poate fi „însoțit“ de alte simptome ale unor afecțiuni cutanate, cum ar fi roșeață, prurit (mâncărime) sau scuame.


Principalul motiv pentru care părul pare gras este că glandele sebacee produc mai mult sebum decât e necesar. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze.

 

Spălarea excesivă a părului

Deși ar putea părea greu de crezut, spălarea părului poate fi cauza supraproducției de sebum. Când părul este spălat prea des și este folosită apă fierbinte, uleiurile naturale ale pielii sunt îndepărtate. De fiecare dată când folosești șampon pentru a curăța părul, glandele sebacee primesc semnalul de a produce mai mult ulei. Și astfel se ajunge la o supraproducție de sebum.

Folosirea unor produse de îngrijire necorespunzătoare

O altă cauză a părului gras este tipul de produse pe care le folosești. Sebumul este un ulei, ceea ce înseamnă că simpla spălare cu apă nu îl descompune. Spălarea părului doar cu apă sau folosirea doar a balsamului poate permite acumularea de ulei.


De aceea, este important ca o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de tipul de păr și de activitățile pe care le desfășori în fiecare zi, să-ți speli părul cu șampon și apoi să aplici balsam sau mască hidratantă.


Spălarea părului cu șampon îndepărtează excesul de ulei, impuritățile și transpirația și sprijină regenerarea celulară.


Totodată, folosirea produselor de îngrijire pe bază de ulei poate exacerba problema.

Schimbările hormonale

Glandele sebacee sunt controlate de hormoni și, atunci când există fluctuații hormonale, acestea pot produce mai mult ulei. De regulă, schimbările hormonale au loc în timpul pubertății și al sarcinii, în perioada menstruației, dar și ca urmare a unor tratamente care pot provoca fluctuații hormonale și astfel crește producția de sebum.


De pildă, în timpul ciclului menstrual, nivelul de estrogen și progesteron suferă modificări, ceea ce poate duce la o creștere a producției de ulei. Din acest motiv apare acnee hormonală în perioada menstruală. Același lucru poate fi valabil și pentru unele persoane cu părul gras.


În mod similar, testosteronul crește producția de sebum. Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice, care se caracterizează printr-un nivel ridicat de testosteron, pot observa simptome precum pielea grasă. Acest lucru ar putea include și scalpul, făcând ca părul să pară gras.

Factorul genetic

Genetica joacă un rol semnificativ în determinarea activității glandelor sebacee. Unii oameni se nasc pur și simplu cu glande care produc mai mult ulei, la fel cum unele persoane se nasc cu glande care produc mai puțin ulei și care duc la uscarea pielii și a părului. Dacă părul gras este o trăsătură de familie, riscul de a avea, la rândul tău, părul gras este mai mare.

Condițiile meteorologice

Vremea poate afecta felul în care arată și se simte părul. Umiditatea și poluarea pot influența aspectul său, de aceea, în sezonul estival, părul se îngrașă mai repede decât în timpul iernii.

Nivelul ridicat de stres

Stresul este un factor care influențează activitatea hormonală. Prin urmare, dacă nivelul de stres este ridicat, glandele sebacee pot produce mai mult ulei și astfel părul devine mai gras.

Tipul de păr

Părul drept este mai predispus la îngrășare decât alte tipuri de păr. Acest lucru se întâmplă pentru că textura firului de păr este liniară, astfel încât sebumul alunecă de la rădăcină până la vârfuri. În plus, uleiul este și mai vizibil când părul este drept față de situațiile în care părul este ondulat sau creț.


Sebumul se poate acumula până la un nivel vizibil într-un interval scurt de timp, uneori în mai puțin de 24 de ore.


Exercițiile fizice intense (care provoacă transpirația scalpului), utilizarea excesivă a produselor pentru păr sau expunerea la condiții meteorologice nefavorabile, precum un nivel crescut de umiditate sau căldură excesivă, pot duce la îngrășarea părului.


⏩ Citește și Care sunt cauzele deteriorării părului și cum le poți combate.

 

Cum previi îngrășarea părului?

Părul devine gras din cauza excesului de sebum de la nivelul scalpului. Cauzele sunt diverse și, odată identificate, poți lua măsuri pentru a preveni și trata părul gras.


Printre măsurile pe care le poți lua pentru a preveni îngrășarea părului se numără:

  • Spălarea scalpului în mod regulat, dar nu excesiv. Specialiștii recomandă o dată sau de două ori pe săptămână. În cazul persoanelor cu părul drept, pentru că riscul de îngrășare a părului este mai mare, este recomandată spălarea mai frecventă a acestuia.

  • Folosirea produselor cosmetice potrivite. Aplică un șampon blând, fără sulfați, conceput special pentru părul gras. Optează pentru produse cu ingrediente precum ulei de arbore de ceai, acid salicilic sau zinc. Experții recomandă, de asemenea, alegerea unui șampon și a unui balsam concepute pentru tipul tău de păr. Dacă îți vopsești părul, alege un șampon pentru părul vopsit. Dacă ai mătreață, folosește un șampon antimătreață.

  • Clătirea corectă a părului. Asigură-te că îndepărtezi toate produsele folosite. Clătește temeinic părul după aplicarea șamponului și balsamului.

  • Nu folosi balsam pe scalp. Aplică balsamul doar pe vârfurile părului, evitând scalpul pentru a preveni acumularea de ulei suplimentar. Optează pentru balsamuri ușoare, fără ulei.

  • Evită produsele de styling sau folosește-le cu moderație. De asemenea, redu la minimum utilizarea instrumentelor de coafare cu căldură, care pot stimula producția de sebum.

  • Gestionează stresul. Pentru că un nivel crescut de stres poate provoca dezechilibre hormonale, încearcă să găsești metode eficiente de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau exercițiile fizice.

  • Folosește șampon uscat între spălări pentru a absorbi excesul de ulei și pentru a adăuga volum părului.

  • Consumă cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi pentru a menține corpul hidratat.

 

Care sunt cele mai bune tratamente pentru părul gras?

Pentru a avea grijă de părul gras, este nevoie să-ți stabilești o rutină de îngrijire corectă și să alegi produsele potrivite pentru nevoile scalpului. Tratamente profesionale pentru scalp care vizează controlul sebumului și sănătatea capilară te pot ajuta să-ți menții părul frumos și cu aspect „proaspăt spălat“.

 

 

 

 

 

 

Încearcă produsele pentru scalp gras Serie Expert Scalp Advanced de la L’Oréal Professionnel!


Adaugă în rutină următoarele produse cosmetice pentru a-i oferi atât scalpului, cât și părului tău cea mai bună îngrijire:



În cazul în care, deși ai o rutină de îngrijire corectă, care cuprinde produse pentru scalpul gras, observi că nivelul de sebum nu scade, este important să ceri ajutorul unui specialist, întrucât părul gras poate fi un simptom al unei afecțiuni adiacente.


În concluzie, părul gras poate fi o problemă capilară dificil de gestionat, dar cu îngrijirea și tratamentul potrivite, vei reuși să te bucuri de un scalp sănătos. Echilibrul în ceea ce privește nivelul de sebum, produs de glandele sebacee, este esențial pentru a preveni îngrășarea părului. Înțelegerea cauzelor părului gras și adoptarea unor practici eficiente de îngrijire te ajută să ai un păr sănătos, frumos și cu volum.