Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

 

Este mult mai usor să treci cu vederea ceea ce nu poti vedea, de aceea multe persoane ignora o zonă mai putin vizibilă a capului, dar care influenteaza major sanatatea parului: scalpul. De obicei, tindem sa ne preocupam de scalp doar atunci cand apar dezechilibre majore la nivelul lui. Insa, printr-o ingrijire mai atenta a acestei zone, putem reduce riscul aparitiei unor probleme deranjante precum matreata, excesul de sebum sau uscaciunea scalpului. Acestea se reflecta asupra vitalitatii parului, cat si asupra cresterii lui - un scalp gras este egal cu un par gras, in timp ce un scalp uscat echivaleaza cu o deteriorare mai rapida a structurii fibrelor capilare. 


Cu siguranta, si tu iti doresti sa ai o podoaba capilara care exprima vitalitate din fiecare suvita si sa obtii efecte maxime prin respectarea ritualului de ingrijire. Insa ritualul tau de ingrijire a parului se concentreaza si asupra scalpului? Daca raspunsul este negativ, afla mai jos cum il poti perfectiona pentru rezultate optime:


Curprins:

Cum arata un scalp sanatos?

S-ar putea sa presupui ca pielea de pe scalp este considerabil diferita de cea de pe restul corpului nostru, dat fiind faptul ca produce par mai dens si mai lung. Cu toate acestea, scalpul este, de fapt, similar anatomic cu restul pielii, el avand doar o densitate usor mai crescuta - este format din cinci straturi diferite de tesut, in comparație cu cele trei straturi ale pielii, contine mai multe glande de sebum si un numar considerabil de foliculi de par. Scopul scalpului nu se rezuma doar la producerea parului, ci el serveste si ca o bariera fizica pentru a proteja craniul de traume. Pentru ca un scalp sa fie considerat sanatos, nu ar trebui sa observam la nivelul lui roseata, iritatii, acumulari excesive de sebum sau cojite. De asemenea, un scalp sanatos nu ar trebui sa aiba vreun miros sau sa il percepi ca fiind sensibil. Daca scalpul tau prezinta una dintre aceste caracteristici, poate fi semnul ca te confrunti fie cu o reactie la produsele cosmetice pe care le folosesti, fie cu o afectiune care poate fi tratata la medicul dermatolog si prin corectarea rutinei de ingrijire.

Care sunt cele mai comune probleme ale scalpului?

Stilul de viata, anumite predispozitii genetice, dezechilibre hormonale, anumite afectiuni sau chiar curatarea incorecta a scalpului pot predispune la aparitia unor dezechilibre la nivelul lui, care afecteaza inclusiv parul. Iata care sunt cele mai comune:

Matreata

Dermatita seboreica, denumita matreata in termeni populari, este confundata adesea cu scalpul uscat. Totusi, matreata se caracterizeaza prin descuamarea intr-un ritm accelerat a pielii de pe scalp si printr-un exces de sebum. In mod normal, straturile de piele ale scalpului sunt inlocuite continuu, celulele fiind impinse spre exterior, proces ce poate dura aproximativ o luna. In cazul persoanelor cu matreata, procesul de inlocuire a celulelor are loc intr-un ritm extrem de accelerat, durand doar o saptamana. Rezultatul acestei perioade foarte scurte este ca celulele moarte ale pielii sunt indepartate in bucati mari, uscate sau cu exces de sebum, care duc la aparitia fulgilor de culoare galbuie, caracteristici matretii.

Cauzele matretii

Cauzele aparitiei matretii nu se cunosc 100%, insa pot fi determinate de anumite conditii: 

  • Scalpul gras

  • Scalpul uscat si iritat

  • O ciuperca saprofita care se hraneste cu sebumul de pe scalp, regasita in mod natural la majoritatea adultilor;

  • Anumite afectiuni ale pielii, printre care si psoriazis;

  • Sensibilitatea la anumite ingrediente din produsele de ingrijire;

Ingrijirea scalpului cu matreata

In general, atunci cand te confrunti cu aceasta problema, este indicat sa te adresezi unui medic dermatolog, care iti poate administra un tratament. Cazurile usoare de matreata pot fi tratate cu produse de ingrijire dedicate acestei probleme, cu proprietati antifungice si antimicrobiene. Un sampon profesional anti matreata care contine ingrediente precum Pirocton Olamina, acid salicilic sau zinc poate fi de ajutor. Foloseste-l pentru reechilibrarea scalpului, insa nu-l clati imediat. Acord suficient timp substantelor active sa-si facă efectul si maseaza scalpul timp de cateva minute. Dupa curatarea scalpului, aplica o masca pentru par cu matreata, care hidrateaza intensiv fibra capilara. In paralel, incearca sa eviti produsele de styling, deoarece acestea se acumuleaza la nivelul scalpului si blocheaza ingredientele active din tratamente.


Descopera gama de produse Scalp Advanced, care se adreseaza celor mai comune probleme ale scalpului 

Scalpul gras

Ai un par care se ingrasa rapid, la scurt timp dupa spalarea lui? Acest tip de par este insotit si de un scalp gras. Excesul de sebum secretat de glandele sebacee de la nivelului scalpului determina aspectul de par incarcat si uleios, care necesita o ingrijire specifica. 

Cauzele scalpului gras

Excesul de sebum de la nivelul scalpului poate fi favorizat de diverse cauze:

  • Factori ereditari

  • Dezechilibre hormonale

  • Prezenta umiditatii ridicate in aer

  • Un nivel ridicat de stres, care determina porii sa produca mai mult sebum

  • Traspiratia excesiva

  • Utilizarea incorecta a produselor pentru ingrijirea parului

  • Utilizarea excesiva a produselor de styling

  • Alegerea unor produse de ingrijire nepotrivite pentru acest tip de par

Ingrijirea scalpului gras

Primul pas pentru a avea grija de parul care este mai uleios este sa iti speli mai des parul. Dar rezista tentatiei de a folosi in mod regulat sampoane de curatare profunda. In schimb, spala-te cu un sampon pentru scalp gras mai delicat, preferabil pentru uz zilnic. Ocazional, poti folosi un exfoliant pentru scalp, cu ingrediente care regleaza secretia de sebum si inlatura eficient impuritatile de la nivelul lui.

Descoperă Scalp Advanced, solutia inovatoare de la L’Oreal Professionnel, pentru reechilibrarea unui scalp gras si sensibil

Pentru a-si recapata echilibrul specific unui par normal si sanatos, scalpul gras are nevoie de o atentie suplimentara si o ingrijire specifica, cu produse profesionale par. Acestea contin ingrediente de inalta calitate, dedicate atat sanatatii pielii scalpului, cat si cea a parului. Cu gama profesionala Scalp Advanced de la L’Oreal Professionnel, parul tau gras redescopera senzatia de prospetime pe termen lung. Concentratia mare de alfa-hidroxi acizi (AHA) actioneaza prin dizolvarea legaturilor intercelulare dintre celulele moarte de la suprafata pielii, facilitand eliminarea acestora si stimuland regenerarea celulara. Acizii alfa-hidroxi, de exemplu, cel glicolic sau cel lactic, au proprietati exfoliante puternice si incurajeaza deblocarea porilor. Pentru a te bucura de toate efectele benefice ale gamei Scalp Advanced, este necesar sa incluzi in rutina ta de ingrijire urmatoarele produse:


  • Sampon pentru scalp gras Scalp Advanced - Oxidarea sebumului si microfisurile de pe suprafata scalpului determina excesul de sebum. Cu concentratia lui de 3% AHA si o consistenta de tip gel, acest sampon purifica scalpul si fibra capilara de reziduuri, transpiratie si ulei. Compozitia lui fara coloranti, silicon si alcool incurajeaza reechilibrarea scalpului, sebumul reducandu-se cu pana la 78% dupa o singura folosire. Astfel, parul se simte mult mai curat, capata cu 24% volum instant, precum si o senzatie de prospetime ce persista timp indelungat. 

  • Masca pentru scalp gras Scalp Advanced - Dupa curatarea in profunzime a scalpului cu samponul Scalp Advanced, urmeaza hidratarea si reechilibrarea lui cu ajutorul unei masti de par profesionale, cum este cea din aceasta gama. Cu o formula usoara, potrivita pentru un par gras, masca purifica in profunzime scalpul, curata reziduurile, sebumul si transpiratia. Datorita concentratiei de 6% argila si 3% AHA, pielea scalpului se regenereaza iar sebumul este redus cu pana la 78% dupa o singura folosire. De asemenea, masca inchide cuticulele fibrei capilare si o hidrateaza, lasand parul matasos si usor de pieptanat. 

  • Tratament pentru scalp gras Scalp Advanced - Atunci cand scalpul tau este sensibil si te confrunti cu iritatii din cauza sebumului, este necesar sa actionezi pentru reechilibrarea lui si tratarea problemei. Pentru aceasta, exista tratamentul pentru scalp gras Scalp Advanced, de la L’Oreal Professionnel, care calmeaza iritatiile si mancarimile. Formula lui bogata in niacinamida, insa cu o consistenta lejera, calmeaza scalpul sensibil si nu ingreuneaza fibra capilara.

Scalpul uscat

Spre deosebire de scalpul cu matreata, cel uscat este determinat de lipsa uleiurilor naturale de la nivelul pielii capului, care au rolul de a-l mentine hidratat. Un scalp uscat este unul iritat, cu mancarimi si care incepe sa se descuameze. Scuamele pot fi confundate foarte usor cu matreata, de aceea este important sa fii atenta si la celelalte simptome ale unui scalp uscat. 

Cauzele unui scalp uscat

Daca te intrebi de ce se usuca scalpul, acest fenomen poate avea mai multe cauze, cele mai cunoscute fiind urmatoarele:

  • Factori ereditari

  • Varsta

  • Tratamentele agresive de colorare sau decolorare a parului

  • Stresul

  • Utilizarea in exces a aparatelor de styling pe baza de aer fierbinte

  • Spalarea excesiva a parului

  • Utilizarea unor produse nepotrivite

Ingrijirea unui scalp uscat

Daca te confrunti cu uscaciunea scalpului, este important sa pui accentul pe hidratare intensiva. Adopta o rutina de ingrijire care ajuta la calmarea mancarimilor scalpului, cu produse hipoalergenice, cu ingrediente active. Incepe prin curatarea parului cu un sampon pentru scalp sensibil, dupa care aplica o masca hidratanta. Nu uita ca intotdeauna sa folosesti apa calduta si sa o eviti pe cea fierbinte, care predispune la uscarea scalpului. In paralel, evita folosirea in exces a aparatelor de styling pe baza de caldura, cat si tratamentele de colorare sau decolorare prea frecvente.

Iritatia scalpului

Scalpul iritat se caracterizeaza prin senzatia de mancarime si disconfort la nivel local, asociate cu tendinta de scarpinare. Senzatia de mancarime poate fi insotita de roseata, umflaturi, vezicule, piele uscata si exfoliata. Multe persoane se confrunta simultan cu scalpul iritat si caderea parului, sugerand ca aceste probleme pot avea cauze comune sau pot fi legate intre ele.

Cauzele unui scalp iritat

Cele mai frecvente cauze care determina iritarea scalpului sunt urmatoarele:

  • Productia scazuta de sebum;

  • Utilizarea unor produsele inadecvate, cu substante chimice agresive;

  • Reactii adverse sau alergii la produsele pentru coafat sau vopseaua de par;

  • Factori de mediu precum poluarea sau conditiile climatice extreme; 

  • Afectiuni dermatologice precum dermatita atopica sau psoriazisul;

Ingrijirea scalpului iritat

Pentru o ingrijire adecvata a scalpului iritat, este indicat sa stii care este cauza acestor simptome locale. In paralel, este indicat sa adaptezi rutina de ingrijire la noile conditii ale scalpului, evitand detergentii agresivi si substantele chimice dure. Foloseste un sampon pentru scalp iritat, evita spalarea excesiva a parului si pune accentul pe hidratare. Desi este dificil, evita sa te scarpini, pentru ca poti agrava iritatia si poti cauza leziuni ale pielii. 


Vezi aici care sunt cele mai importante investigatii medicale pentru a te asigura ca ai o podoaba capilara sanatoasa

Alopecia

Caderea parului, cunoscuta si sub numele de alopecie, poate afecta fie doar scalpul, fie intregul corp si poate fi temporara sau permanentă. Aceasta poate fi rezultatul ereditatii, schimbarilor hormonale, afectiunilor medicale sau poate fi pur si simplu o parte naturala a procesului de imbatranire. Alopecia poate fi recunoscuta prin semnele comune precum pierderea excesiva a parului de pe scalp, subtierea firelor sau aparitia cheliei in anumite zone, atat la barbati, cat si la femei. De asemenea, poate include si modificari ale scalpului, cum ar fi iritatia sau inflamatia. 

Cauzele caderii parului

Alopecia poate fi determinata de mai multi factori, printre care:

  • Predispozitia genetica

  • Schimbarile hormonale

  • Anumite afectiuni medicale

  • Stres emotional puternic

  • Anumite tratamente medicamentoase

Ingrijirea parului cu alopecie

In cazul alopeciei, ingrijirea parului implică adoptarea unei rutine delicate pentru a proteja si mentine sanatatea firelor de par. Alegerea sampoanelor și balsamurilor blande, fara substante chimice agresive, contribuie la calmarea iritatiilor si la prevenirea deteriorarii suplimentare a parului deja fragil. De asemenea, este recomandat să limitezi utilizarea dispozitivelor de coafat pe baza de caldura si sa protejezi scalpul de expunerea la soare prin utilizarea de produse de protectie solara si accesorii precum palarii sau esarfe. Daca nu observi imbunatatiri, este indicat sa te adresezi unui specialist.


Cum se ingrijeste corect scalpul?

Aceleasi principii de baza ale ingrijirii pielii se aplica in general in cazul scalpului. Indepartarea constanta a impuritatilor si a excesului de sebum de la nivelul scalpul este importanta, la fel ca si hidratarea acestuia. Rutina ta de ingrijire a scalpului ar trebui sa reflecte starea acestuia - de exemplu, daca are tendinta de a fi uscat, evita sa-l agresezi cu exfolianti duri.


  • Gaseste produse potrivite nevoilor tale - Orice ritual de ingrijire incepe cu alegerea unor produse profesionale pentru par, care acopera nevoile lui de baza: curatare, hidratare si protectie. Inainte de a le achizitiona, determina tipul tau de par, nevoile lui suplimentare si particularitatile scalpului. Daca ai un scalp sensibil, uscat sau gras, este indicat sa alegi produse care actioneaza in acest sens si sustin sanatatea acestuia. In acest fel, vei fi mult mai sigura ca obtii rezultatele dorite;


  • Spala scalpul si parul cu un sampon potrivit - Dupa ce ai determinat tipul tau de par si de scalp, vine momentul sa folosesti un sampon potrivit. Pentru a-l ajuta sa actioneze cat mai bine, este indicat sa piepteni parul inainte de a-l spala. Dupa ce ai pus sampon in palma, intr-o cantitate de marimea unei monede de 50 de bani sau mai mare, in functie de lungimea parului, aplica produsul pe par.


  • Maseaza scalpul - Atunci cand iti speli parul cu sampon, lasa produsul sa actioneze cateva minute la nivelul scalpului. In acest timp, pentru a stimula circulatia locala, maseaza scalpul delicat, cu varful degetelor. Acest obicei poate fi adoptat zilnic, pe parul uscat, mai ales in situatia in care te confrunti cu alopecie.


  • Aplica o masca potrivita pentru tine - In functie de tipul tau de scalp, alege o masca de par profesionala, bogata in ingrediente care actioneaza impotriva problemelor cu care te confrunti. Tine cont ca si un par gras are nevoie de o hidratare usoara, deoarece acest obicei ajuta la echilibrarea nivelului de sebum - practic, cu cat ii oferi mai putina hidratare, cu atat stimulezi mai mult productia de sebum.


  • Exfoliaza ocazional scalpul - Un obicei sanatos, care ajuta la mentinerea sanatatii scalpului este exfolierea lui ocazionala. In acest fel, inlaturi mult mai usor celulele moarte de la nivelul scalpului si deblochezi porii. Totusi, pentru a nu crea iritatii, este indicat sa nu faci abuz de acest obicei.

Cum poti ingriji scalpul in mod corespunzator pentru a-i mentine sanatatea?

Anumite obiceiuri pot dezechilibra sanatatea scalpului, astfel incat sa ajungi sa dezvolti probleme la acest nivel. Din acest motiv, tine cont de urmatoarele sfaturi:


  • Spala regulat parul - Spala parul atat cat are nevoie scalpul. Daca ai un par gras, foloseste un sampon bland si incearca sa il speli o dată la doua zile, daca este posibil. In schimb, un par cu un scalp uscat nu trebuie spalat atat de des, deoarece poti determina agravarea problemelor;

  • Protejeaza-te de factorii de mediu - Expunerea la razele UV, la poluare sau la conditii meteo extreme poate agrava sau favoriza problemele la nivelul scalpului. Protejeaza-ti parul prin folosirea unor accesorii ca palariile și esarfele. De asemenea, poti folosi produse cu filtre UV, care protejeaza parul de efectele negative ale razelor solare;

  • Evita folosirea excesiva a produselor de styling - Folosirea prea frecventa a produselor de styling afecteaza sanatatea scalpului, prin incarcarea porilor si prin substantele chimice pe care le contin. Incearca sa le folosesti doar cand este nevoie si opteaza intotdeauna pentru produse profesionale;

  • Adopta o alimentatie sanatoasa - O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea sanatatii parului. Asigura-te ca dieta ta contine proteine, vitamine si antioxidanti care ajuta la mentinerea unei podoabe capilare mult mai rezistente;

  • Consulta un specialist - In cazul in care problemele de la nivelul scalpului persista chiar si prin adoptarea unui ritual de ingrijire potrivit, este indicat sa te adresezi unui medic specialist pentru un tratament adecvat;


Un par care emana vitalitate si sanatate are intotdeauna si un scalp echilibrat. Daca iti doresti o podoaba capilara frumoasa, este important sa acorzi atentie si sanatatii scalpului. Actioneaza de indata ce observi primele schimbari la nivelul lui, iar, in cazul unor simptome mai accentuate, care nu dispar printr-un ritual de ingrijire corect, adreseaza-te intotdeauna specialistului. Tine minte, un scalp sanatos inseamna un par mai frumos si mai rezistent in timp.