Cuprins:
- Cum recunoști părul uscat și deteriorat?
- Care sunt cele mai comune cauze ale părului uscat și deteriorat?
- Cum să gestionezi eficient problema părului uscat și degradat?
Părul uscat și deteriorat poate fi o sursă de frustrare și îngrijorare, ce poate avea uneori consecințe negative directe asupra încrederii în sine. Indiferent dacă este uscat în mod natural sau a fost deteriorat de factori externi, o rutină de îngrijire adecvată și tratamentele potrivite te pot ajuta să ai un păr cu un aspect mai sănătos și hidratat. Descoperă în acest articol cum să identifici cauzele uscării și degradării părului și cum să alegi cele mai bune metode de îngrijire și tratamente, ca Absolute Repair Molecular de la L’Oréal, care să-i redea vitalitatea și strălucirea naturală.
Cum recunoști părul uscat și deteriorat?
Ca și pielea de pe întregul corp, firele de păr sunt protejate de o peliculă formată din sebum, o substanță componentă a filmului hidrolipidic, secretată de glandele sebacee. La nivel general, sebumul are rolul de a proteja părul și pielea de daunele provocate de factorii externi, precum și de deshidratare. Sebumul, care are și proprietăți antibacteriene și antifungice, asigură, de asemenea, un nivel adecvat de elasticitate părului și pielii. Acesta este motivul pentru care, în cazul unui deficit de sebum, părul devine uscat, cu un aspect tern, lipsit de vitalitate și pare foarte aspru la atingere. Pe de altă parte, părul deteriorat poate avea o textură fragilă, aspră și poroasă, fiind predispus la rupere.
Cele mai comune simptome ale părului uscat și degradat sunt:
-
despicarea vârfurilor - fenomenul apare atunci când stratul exterior protector al firului de păr, numit cuticulă, începe să se uzeze, lăsând expusă partea interioară a acestuia, numită cortex. Acest lucru poate determina despicarea pe lungime a firului de păr, în două sau mai multe părți
-
încurcarea și formarea de noduri - acest lucru este cauzat de textura aspră a părului. Părul uscat și degradat este și dificil de coafat și nu poate să-și păstreze forma
-
ruperea și/ sau căderea excesivă - acest lucru se întâmplă mai ales atunci când este periat, pieptănat sau coafat, din cauza subțierii și slăbirii structurii firelor
-
lipsa strălucirii - părul uscat și degradat nu reflectă în mod adecvat lumina, de aceea nu are acel aspect strălucitor și vibrant al unei podoabe capilare sănătoase
-
elasticitatea redusă - părul sănătos trebuie să fie flexibil, capabil să se întindă fără a se rupe. Părul uscat și deteriorat este lipsit de elasticitate, ceea ce îl face predispus la rupere
-
decolorarea - părul vopsit, în mod special, se poate decolora mai rapid atunci când este uscat sau degradat
Care sunt cele mai comune cauze ale părului uscat și deteriorat?
În multe cazuri, părul uscat și cel foarte uscat au cauze genetice. De asemenea, uscarea și degradarea părului poate fi cauzată de un fenomen normal, înaintarea în vârstă, dar și de anumite probleme de sănătate, precum hipotiroidismul și hipoparatiroidismul, boala Cushing ori tulburări hormonale ca cele din timpul sarcinii sau menopauzei. Însă, de cele mai multe ori, anumiți factori externi, precum și unele obiceiuri greșite din rutina de îngrijire pot contribui la uscarea și degradarea părului.
Aparatele de styling pe bază de căldură
Uscătoarele, plăcile de îndreptat și ondulatoarele folosite la temperaturi ridicate pot contribui la reducerea nivelului natural de umiditate al părului,, ceea ce duce la uscarea și deteriorarea acestuia.
⏩ Află de aici cum să-ți ondulezi părul cu ajutorul plăcii
Tratamentele chimice
Soluțiile pentru ondulare, întindere, vopsire și decolorare, folosite frecvent, pot slăbi structura părului, îndepărtând cuticula protectoare, ceea ce îl face mai predispus la degradare și uscare.
Spălarea excesivă
Spălarea în exces poate contribui la îndepărtarea uleiurilor naturale de pe scalp, lăsând părul uscat și fragil.
Folosirea incorectă a balsamului de păr
Acest tip de produs ajută la refacerea nivelului de umiditate și oferă o barieră protectoare părului. De aceea este important să fie folosit în mod regulat și să fie ales corect, în funcție de tipul de păr.
Expunerea la factorii de mediu agresivi
Radiațiile ultraviolete, poluarea și condițiile meteorologice extreme pot contribui la uscarea și deteriorarea părului, pentru că îi afectează structura și determină reducerea nivelului de umiditate naturală.
Lipsa nutrienților esențiali
Sănătatea părului este strâns legată și de alimentație. Lipsa nutrienților esențiali, precum proteinele de bună calitate, vitaminele B6, B7 (biotina), B9, B12 și C, mineralele, ca fierul și zincul și acizii grași esențiali Omega-3 poate face ca părul să devină uscat și fragil. Respectarea unei diete echilibrate, variate, precum și o hidratare din interior, printr-un consum adecvat de apă, sunt esențiale pentru a avea un păr sănătos, strălucitor și plin de vitalitate.
Cum să gestionezi eficient problema părului uscat și degradat?
Există numeroase tratamente și strategii disponibile pentru restabilirea sănătății și vitalității părului. Gestionarea corectă depinde de severitatea daunelor și de nevoile specifice ale părului tău. Iată câteva opțiuni eficiente pe care le poți lua în considerare:
Alege un șampon cu acțiune delicată
Optează pentru un șampon hidratant, fără sulfați, potrivit tipului tău de păr. Acesta te va ajuta să-ți cureți eficient părul fără a-l deshidrata. Spală părul de maximum două-trei ori pe săptămână, cu apă călduță, și folosește, la nevoie, un șampon uscat, pentru menținerea unui aspect impecabil.
Folosește un balsam potrivit tipului tău de păr
Folosește un balsam de păr după fiecare spălare, aplicându-l pe lungimea firelor, până la vârfuri, dar evită zona scalpului. Acest produs este util pentru susținerea nivelului de umiditate și pentru hrănirea părului.
Apelează la tratamentele intensive de îngrijirea părului
Folosește în mod regulat tratamente intensive, precum cremele, serumurile și măștile de păr, pentru a-i oferi un plus de hidratare și hrănire. Acestea pot ajuta la repararea și întărirea părului deteriorat, uscat și foarte uscat. Cele mai eficiente sunt cele pe bază de proteine, precum cheratina (care formează majoritar firul de păr), colagenul, aminoacizii, ceramidele, peptidele și vitaminele. Ia în considerare vizitarea unui salon pentru tratamente profesionale, dar și unele ingrediente naturale, cum ar fi uleiul de cocos, cel de argan, aloe vera și mierea, care pot fi folosite pentru a prepara măști pentru păr acasă. Acestea sunt utile pentru refacerea nivelului de umiditate și pentru a da strălucire părului.
Absolut Repair Molecular, tratament inovator cu 2% legături peptidice și 5 aminoacizi, pentru părul uscat și deteriorat
Efectele obiceiurilor nepotrivite de îngrijire a părului pot fi inversate cu ajutorul produselor din gama Absolut Repair Molecular, concepute pe baza unei tehnologii patentate L'Oréal și care conțin un complex de peptide și aminoacizi. L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Molecular constă în 4 produse - șampon, serum cu clătire, cremă leave in fără clătire și un concentrat de tip pre-treatment - care ajută la repararea suprafeței firului de păr, dar și la reconstruirea structurii sale moleculare. Efectele utilizării produselor Absolut Repair Molecular sunt vizibile încă de la prima utilizare.
Cum funcționează gama de îngrijire a părului Absolut Repair Molecular?
Produsele din gama Absolut Repair Molecular acționează prin descompunerea peptidelor în aminoacizi și în legături peptidice mai mici, care pătrund mult mai ușor în structura firelor de păr. Acestea devin de 3 ori mai rezistente și arată mult mai sănătos, încă de la prima utilizare. Astfel:
-
structura moleculara a părului este refăcută prin infuzarea cu aminoacizi și peptidee
-
părul își recapătă elasticitatea și rezistența, mișcându-se natural
-
firele de păr au un aspect mai sănătos și strălucitor, pentru că pot reflecta în mod adecvat lumina din jur.
Absolut Repair Molecular: 3 pași simpli pentru îngrijirea părului uscat și degradat
Rutina de îngrijire Absolut Repair Molecular implică 3 pași simpli: spălarea, clătirea și hrănirea părului. Rutina poate fi completată cu Absolut Repair Molecular Pre-Treatment, pentru un păr sănătos, pe termen lung. Pre-tratamentul este disponibil doar la salon, ca parte a serviciului profesional Absolut Repair Molecular.
Spălarea părului
Umezește părul și aplică o cantitate mică din șamponul Absolut Repair Molecular pe scalp, masând delicat, dar și pe lungimea firelor, frecând ușor. Clătește cu apă călduță din abundență. Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați și este un produs care curăță părul, dar și îl repară în profunzime. Părul va deveni astfel mai rezistent, mai elastic și cu 86% mai strălucitor.
Clătirea părului
După îndepărtarea cu apă a șamponului, aplică serumul cu clătire Absolut Repair Molecular. Lasă serumul să acționeze timp de 1-2 minute, apoi clătește părul cu apă.
Hrănirea părului
Folosirea cremei leave in fără clătire Absolut Repair Molecular ajută la netezirea firelor de păr și le protejează de factorii nocivi care provoacă deteriorarea lor. Este cu atât mai utilă dacă folosești frecvent uscătorul de păr și alte dispozitive de coafat pe bază de căldură. Crema leave in fără clătire conferă protecție termică de până la 230°C.
Tunde regulat vârfurile
Nu există niciun tratament pentru a repara vârfurile despicate, ci doar metode de prevenție. În cazul vârfurilor despicate, cel mai bun mod de a le gestiona este să le tai, pentru ca problema să nu se agraveze. Tunderea regulată a vârfurilor, o dată la șase-opt săptămâni, poate să prevină despicarea lor.
Limitează tratamentele chimice
Redu frecvența tratamentelor chimice, de exemplu, cele pentru colorarea, decolorarea sau ondularea permanentă a părului. Atunci când vrei să faci astfel de tratamente, consultă-te cu un profesionist și urmează sfaturile acestuia pentru îngrijire ulterioară a părului.
⏩ Află de aici care este rutina perfectă pentru părul vopsit și decolorat
Evită căldura excesivă
Din când în când, renunță la uscătorul de păr și la aparatele de coafat pe bază de căldură și lasă-ți pletele să se usuce natural. Dacă trebuie să le folosești, aplică pe păr un produs de protecție termică, pentru a minimiza daunele. De asemenea, poți seta dispozitivul de uscat ori coafat la temperaturi mai mici.
Protejează-ți părul la soare și la piscină
Poartă o pălărie ori un batic (o eșarfă) sau folosește produse de protecție UV pentru a limita daunele provocate de radiațiile ultraviolete. Supraexpunerea la soare poate duce la uscăciune și la decolorarea părului. Același efect dăunător pot avea apa mării, dar și cea de la piscină, unde este recomandat să porți o cască de înot.
Sfaturile de mai sus te pot ajuta să gestionezi eficient problema părului uscat și deteriorat. Totuși, dacă aceste măsuri simple nu te ajută pe termen mediu și lung, nu ezita să ceri sfatul unui medic, pentru investigații suplimentare și tratament adecvat.