Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Cuprins:

O podoabă capilară frumoasă se poate obține relativ ușor, printr-o vizită la salonul de înfrumusețare. Hairstilistul îți poate face o coafură, o tunsoare sau o culoare care să te avantajeze, iar rezultatele pot fi uimitoare, astfel încât uiți pe moment de problemele părului tău, cum ar fi vârfurile despicate sau aspectul tern. Însă un păr frumos nu este întotdeauna și unul sănătos. Dacă după ce te întorci la rutina ta de îngrijire vezi că problemele își fac din nou apariția, e un semn că trebuie să faci niște schimbări pentru ca fibra capilară să își recapete vitalitatea. 


Primul pas pentru a găsi soluțiile potrivite pentru părul tău este să determini în ce categorie se încadrează: e uscat sau e deteriorat? Simptomele sunt similare, însă rutina de îngrijire pentru fiecare tip este diferită. Cel mai indicat este să te programezi la hairstilistul tău, care îți poate face o diagnoză a părului, astfel încât să știi ce măsuri poți lua. Totuși, până să ajungi în salon, iată cum poți diferenția cele două tipuri de păr și ce rutină de îngrijire poți aborda pentru fiecare: 

Cum recunoști un păr uscat?

În general, un păr uscat are un aspect tern, este aspru, fragil și poate fi recunoscut printr-un test simplu, pe care îl poți face singură, acasă. Testul te ajută să determini gradul de porozitate al părului. Tot ce trebuie să faci este să introduci câteva fire de păr curate într-un bol cu apă. Dacă acestea plutesc, porozitatea lor este una scăzută, dacă rămân la mijloc, porozitatea este medie, iar dacă se scufundă, porozitatea este una ridicată. În cazul unei porozități mari a părului, cuticulele care înconjoară firul de păr sunt deteriorate și ridicate, permițând umezelii să intre și să iasă foarte ușor. Acest tip de păr are cuticulele cu goluri și spații, ceea ce face dificilă reținerea umezelii. Părul cu porozitate ridicată este adesea rezultatul tratamentelor chimice excesive, utilizării regulate a aparatelor de coafat termice și nu numai.

Care sunt cauzele unui păr uscat?

Totuși, există mai multe cauze ale părului uscat, iar unele nu sunt în controlul nostru:

  • Factorii genetici, ceea ce înseamnă că putem moșteni această tendință de uscare a părului;

  • Factorii de mediu, precum o climă caldă și uscată, razele UV, apa din piscină sau apa mării;

  • Obiceiurile de îngrijire a părului, cum ar fi spălarea excesivă, utilizarea unor produse cu ingrediente agresive, coafarea prea frecventă cu aparate de styling;

  • Tratamentele chimice ale părului precum vopsirile repetate, permanentul etc.;

  •  Anumite probleme de sănătate precum hipotiroidismul sau tulburările alimentare;

Cum recunoști un păr deteriorat?

Părul tău era cândva strălucitor și mătăsos, însă de ceva timp și-a pierdut frumusețea și s-a transformat într-unul tern, care nu mai răspunde la rutina de îngrijire uzuală? În general, părul deteriorat se poate recunoaște după vârfurile despicate, fragilitate, lipsa strălucirii și a vitalității, pierderea elasticității și probleme în reținerea umezelii în interiorul fibrei capilare. Aceste simptome apar deoarece cuticula fibrei capilare este deteriorată, iar cortexul (partea centrală) devine expus la alți factori de mediu dăunători. Totodată, părul pierde substanțe nutritive, se subțiază și are o porozitate crescută, deoarece cuticulele permit eliminarea rapidă a umidității. Cu alte cuvinte, un păr poate fi deteriorat mai mult din cauza factorilor mecanici, a procedurilor chimice sau a daunelor fizice.

Care sunt cauzele unui păr deteriorat?

Există mai multe cauze care pot determina deteriorarea părului:

  • Anumite afecțiuni medicale, inclusiv tulburările de alimentație;

  • Utilizarea în exces a aparatelor de coafat pe bază de căldură;

  • Expunerea excesivă la ingrediente agresive din produsele de styling;

  • Tratamentele chimice prea frecvente ale părului, în special decolorarea;

  • Factorii de mediu precum expunerea excesivă la razele UV, la un climat uscat etc.;

Cum îngrijești corect un păr uscat?

Indiferent că ai un păr uscat din cauze ereditare sau a obiceiurilor de îngrijire incorecte, este necesar să îi acoperi acestuia nevoile principale, și anume cele de hidratare și de nutriție. Uscarea părului este cauzată în principal de lipsa hidratării. Poate să fie din cauza lipsei de umiditate în aer sau a expunerii la factori de mediu duri, fie din lipsa utilizării adecvate a produselor de îngrijire. Pentru a reda frumusețea și suplețea părului, este necesar să ții cont de următoarele sfaturi:

Adaptează rutina de îngrijire la tipul tău de păr

Dacă ai un păr uscat, este important să folosești produse care asigură hidratare și nutriție părului tău. Totodată, dacă podoaba ta capilară a trecut prin tratamente de colorare, optează pentru produse pentru păr vopsit, care asigură hidratarea, protecția și/ sau menținerea culorii. În schimb, dacă ai un păr natural și are o tendință spre uscare, ține cont, în primul rând, de textura acestuia și de starea scalpului. Acest lucru te va ajuta să alegi mai ușor produse potrivite pentru tine. Stabilește dacă ai un păr fin, gros sau creț, dacă ai un scalp gras sau uscat ori cu mătreață, după care alege produse profesionale în funcție de aceste caracteristici. Optează pentru un șampon potrivit pentru tine și o mască de păr - cea din urmă oferă nutriția și hidratarea de care ai nevoie. Completează rutina de îngrijire cu un balsam fără clătire și un ulei de păr. Indiferent că alegi o gamă de produse pentru păr creț, fin, sau gros, verifică lista ingredientelor și asigură-te că de pe ea nu lipsesc cele cu putere mare de hidratare, precum acidul hialuronic, glicerina, uleiurile naturale etc.

Evită folosirea prea frecventă a aparatelor de styling

După corectarea rutinei de îngrijire, încearcă să limitezi cât mai mult sesiunile de coafare a părului cu aparate pe bază de căldură. În loc să te coafezi cu placa de îndreptat sau ondulatorul, optează pentru o împletitură sau piaptănă părul atunci când îl usuci cu uscătorul. Atunci când este absolut necesar să folosești aparatele de styling, aplică întotdeauna protecție termică pentru păr. 

Redu frecvența tratamentelor chimice

Chiar dacă este tentant să faci frecvent schimbări de look, încearcă să te limitezi la maximum două sesiuni de decolorare a părului pe an. Această procedură chimică fragilizează părul și îl expune la uscare și chiar la deteriorare. De asemenea, atunci când alegi să îți vopsești părul, apelează întotdeauna la un specialist și evită să faci experimente acasă. Hairstiliștii au tehnicile și produsele necesare pentru a-i oferi părului tău un plus de protecție în timpul procedurii de colorare sau decolorare.

Redu frecvența spălărilor

Atunci când ai un păr uscat, evită să îl speli prea frecvent, pentru că elimini uleiurile naturale de la nivelul scalpului. Cu alte cuvinte, spălările prea frecvente destabilizează echilibrul scalpului și al părului și riști să intri într-un cerc vicios - părul se va îngrășa rapid la rădăcini și se va usca excesiv la vârfuri. Dacă ai activități ce impun o spălare frecventă a părului, folosește un șampon blând, potrivit pentru uz zilnic sau încearcă unul uscat. Cel din urmă te ajută să rărești frecvența spălărilor și să refaci echilibrul părului.

Protejează-l de factorii de mediu

O podoabă capilară uscată este din start una mai sensibilă, așadar, atunci când te expui la soare, folosește pălării, protecție solară pentru păr sau adoptă împletituri lejere. 

Cum îngrijești corect un păr deteriorat?

Dacă decolorările sau vopsirile prea frecvente își spun cuvântul și părul tău a devenit deteriorat, este necesar să iei măsuri pentru repararea lui în profunzime. Totuși, ține cont că părul foarte deteriorat are șanse mai mici de a se reface, de aceea, este important să iei măsuri din timp și să elimini cauzele care îi pot accelera procesul de deteriorare. Iată ce poți face pentru refacerea părului:

Adaptează rutina de îngrijire

Pentru a se repara, un păr deteriorat are nevoie de mai mult decât doar hidratare. În cazul lui, structura cuticulelor este compromisă, iar cortexul părului poate fi expus și fragilizat. Prin urmare, pentru a se reface, părul deteriorat are nevoie de o combinație de tratamente și produse care să ofere nutrienți esențiali, protecție împotriva factorilor de mediu nocivi și repararea structurii interne a firului de păr.

Descoperă Gama Absolut Repair Molecular, care repară doi ani de păr deteriorat

Cel mai bun tratament pentru păr deteriorat de la L’Oreal Professionnel este gama Absolut Repair Molecular, care repară în profunzime structura moleculară a părului și o întărește. Tehnologia patentată din spatele produselor gamei Absolut Repair Molecular are la bază peptidele și aminoacizii, care se regăsesc în mod normal în structura fibrei capilare. Când părul este deteriorat, structura moleculară a părului este compromisă și cele mai multe peptide din majoritatea produselor sunt prea mari pentru a penetra fibra, făcând deteriorarea aproape ireversibilă. Pentru prima oară, L’Oréal Advanced Research a reușit să descompună peptidele astfel încât să pătrundă componentele separat în fibră. Odată ajunse acolo, acestea reconstruiesc structura moleculară a părului, indiferent că este vopsit, decolorat sau natural. 


Cu ajutorul pre-tratamentului concentrat și a șamponului fără sulfați Absolut Repair Molecular, părul tău își recapătă treptat rezistența și începe să strălucească din nou. Pentru a bifa nevoia de hidratare a părului, aplică după curățarea lui Absolut Repair Molecular Serum Care, în locul măștii obișnuite. Acesta are la bază un concentrat de 2% legături peptidice și cinci aminoacizi care repară structura moleculară a părului, îi restabilește elasticitatea și strălucirea. Încheie rutina de îngrijire cu o cremă leave-in pentru păr deteriorat, care îți protejează părul împotriva factorilor externi agresivi și oferă protecție termică.

Optează pentru tratamente în salon

Dincolo de rutina de îngrijire pe care o adopți acasă, poți merge în salon pentru a solicita un tratament profesional pentru păr deteriorat. Hairstilistul îți poate face câteva recomandări potrivite pentru repararea intensivă a unui păr deteriorat și cu vârfuri despicate. În general, îngrijirea pe bază de cheratină sau alte proteine ajută la regenerarea fibrei capilare.

Fă pauze între coafări și vopsiri

Cel puțin până se regenerează, evită să-ți coafezi părul cu placa sau cu ondulatorul. Alege să-l împletești sau să faci cocuri lejere și folosește întotdeauna protecție solară de păr când ieși din casă. Totodată, evită să-ți mai vopsești părul o perioadă și permite-i să se regenereze.

Tunde vârfurile mai des

Atunci când părul este deteriorat, cuticula externă poate fi deschisă sau afectată, ceea ce permite despicarea și ruperea firelor de păr. Prin tăierea vârfurilor, aceste părți compromise sunt eliminate, ceea ce previne răspândirea deteriorării către părțile sănătoase ale părului. Dacă părul tău este foarte deteriorat, este recomandat să tunzi mai mult decât vârfurile, deoarece foarfeca rămâne singura soluție pentru a-i reda frumusețea treptat.


Prin urmare, indiferent că ai un păr deteriorat sau uscat, este necesar să îți adaptezi rutina de îngrijire la starea lui actuală și să eviți toate cauzele care l-au adus în acest punct. Cu răbdare și grijă, podoaba ta capilară își va recăpăta vitalitatea și echilibrul, astfel încât să o poți considera sănătoasă.