Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

 

Parul tau este mai mult decat o simpla coafura - este o expresie a personalitatii si a starii tale de spirit. O zi in care parul tau arata si se simte bine la atingere este una buna, care se reflecta in nivelul tau de incredere. De aceea, el merita ingrijit zilnic pentru a-si mentine vitalitatea si frumusetea. si cum sa iti exprimi mai bine grija si atentia fata de par decat prin alegerea celor mai bune produse cosmetice pentru hidratarea sa?


Exista multe produse si obiceiuri de ingrijire recomandate de hairstilisti, insa intotdeauna este indicat sa tii cont de ce ti se potriveste tie si de sfatul hairstilistului tau dupa o diagnoza in salon. Chiar daca unele promit rezultate spectaculoase, este posibil ca acest lucru sa nu se aplice si in cazul tau. Totusi, orice rutina de ingrijire dedicata parului ar trebui sa includa anumite tipuri de produse, fiecare cu roluri specifice in mentinerea unei podoabe capilare ce exprima si vitalitate.

Cuprins:

Care sunt cauzele parului deshidratat?

Desi apare deseori confuzia ca parul deshidratat este acelasi lucru cu un par uscat, lucrurile stau putin diferit. Diferenta principala intre parul uscat si cel deshidratat este aceea ca parul uscat are nevoie de uleiuri pentru a sigila cuticulele si a retine umiditatea, in timp ce parul deshidratat are nevoie de apa pentru a mentine hidratarea. Parul uscat este adesea cauzat de expunerea excesiva la substante chimice, coloranti si caldura, in timp ce parul devine deshidratat atunci cand nu se consuma suficienta apa sau cand se utilizeaza produse agresive care inlatura uleiurile naturale ale parului. Iata cum recunosti un par deshidratat:


  • aspect tern, cu efect de frizz;

  • Varfuri despicate;

  • Lipsa stralucirii;

  • scalp uscat si descuamat, uneori cu exces de sebum;

  • senzatie de par uscat si aspru dupa spalare, chiar si dupa utilizarea produselor de netezire;

Care sunt beneficiile hidratarii parului pentru aspectul si sanatatea lui?

Parul este format majoritar din proteine, mai precis, cheratina, apa si lipide. Cheratina este formata din lanturi lungi de aminoacizi legate intre ele, care constituie 90% din structura fibrei capilare, si ofera parului rezistenta. Lipidele, in schimb, se gasesc in stratul exterior al firului de par, numit cuticula. Acestea actioneaza ca o bariera, protejand parul impotriva factorilor externi precum daune mecanice, raze UV sau alte conditii meteo extreme. Ultima, apa din compozitia acestuia, ar trebui sa se regaseasca in proportie de 10-15%, in functie de tipul de par, nivelul de hidratare sau de factorii genetici. Iata care sunt beneficiile ei:

Imbunatatirea elasticitatii

O hidratare corespunzatoare imbunatateste elasticitatea firului de par, contribuind la capacitatea sa de a se intinde si de a reveni la forma initiala fara sa se rupa sau sa se deterioreze.

Redarea stralucirii si a aspectului sanatos

O hidratare corecta a parului ajuta la netezirea cuticulei, stratul extern al firului de par, format din celule plate suprapuse. Atunci cand cuticula este neteda si uniforma, lumina se reflecta mai bine de pe suprafata sa, conferind parului un aspect lucios.

Protectie impotriva factorilor externi

Un par bine hidratat are un cortex mai puternic si mai elastic, cat si cuticule netede. Cu alte cuvinte, metalele grele din apa cu care te speli sau din aer si substantele din produsele de styling nu mai pot patrunde la fel de usor in structura fibrei capilare. Astfel, printr-o hidratare adecvata, parul devine mult mai rezistent in fata factorilor externi.


Afla de aici cele mai frecvente cauze ale parului uscat si deshidratat si solutiile L’Oreal Professionel pentru regenerarea lui

Prevenirea ruperii si despicarii varfurilor

Un par hidratat este mai putin predispus la rupere si la despicarea varfurilor, din mai multe motive. In primul rand, hidratarea corespunzatoare ajuta la mentinerea elasticitatii firului de par, facandu-l mai flexibil si rezistent la manipulare. Astfel, atunci cand parul este pieptanat sau coafat, acesta este mai putin predispus la rupere sau deteriorare. De asemenea, hidratarea contribuie la intarirea structurii firului de par, inclusiv a cortexului, care este responsabil pentru rezistenta si flexibilitatea parului. Prin retinerea unei cantitati adecvate de umiditate, parul este protejat impotriva uscarii excesive si fragilitatii, ceea ce reduce riscul de rupere si despicare a varfurilor.

Redarea volumului si a texturii naturale

O hidratare corespunzatoare poate ajuta la definirea si mentinerea texturii naturale a parului, conferindu-i acestuia un plus de volum si flexibilitate.

Stimularea cresterii sanatoase a parului

Deoarece parul este compus si din apa, pe langa proteine si lipide, o hidratare adecvata ii asigura un mediu optim pentru cresterea sanatoasa a fibrei, contribuind la mentinerea densitatii podoabei capilare.

Care sunt cele mai eficiente produse de hidratare a parului?

Indiferent ca ai un par blond, gras sau cret, este indicat sa adopti o rutina de ingrijire care sa includa anumite produse, cum ar fi un sampon, un balsam si/sau o masca de par, precum si un ulei de par. Fiecare produs are rolul sau specific in rutina de ingrijire, care te ajuta sa atingi rezultatele pe care ti le doresti. totusi, atunci cand iti stabilesti rutina, tine cont de tipul tau de par si de problemele cu care se confrunta acesta. In cazul in care ai un par natural sau vopsit, deshidratat si cu tendinta spre uscare, este indicat sa folosesti urmatoarele produse:

Sampon hidratant

Samponul este un produs absolut necesar in rutina de ingrijire a podoabei capilare, avand ca principal scop curatarea scalpului si a firelor de par de impuritati, uleiuri naturale si resturi de produse de styling. Acesta contine agenti de curatare numiti surfactanti, care indeparteaza eficient murdaria, sebumul, reziduurile de produse de ingrijire si alte impuritati. Pe langa curatare, samponul are si o functie secundara importanta: aceea de a hidrata si infrumuseta parul, precum si de a calma pielea iritata a scalpului in diverse afectiuni. alegerea corecta a samponului depinde de tipul de par si de nevoile individuale ale fiecarei persoane. De exemplu, exista sampon pentru par gras, uscat, normal, pentru utilizare zilnica sau pentru curatare profunda, fiecare formula fiind adaptata pentru a satisface nevoile specifice ale fiecarui tip de par. 


Pe langa rolul sau de curatare, samponul hidratant actioneaza la nivel molecular pentru a restaura echilibrul de umiditate al parului si scalpului. aceste sampoane contin ingrediente specifice, cum ar fi agenti hidratanti si emolienti, care penetreaza cuticula firului de par si ajuta la atragerea si retinerea apei in structura acestuia. Agentii hidratanti, precum glicerina sau acidul hialuronic, patrund in cuticula parului si creeaza o bariera pentru a evita pierderea excesiva de umiditate. Astfel, moleculele de apa sunt pastrate in interiorul firului de par, conferindu-i hidratarea necesara pentru a ramane moale, elastic si rezistent la rupere. De asemenea, sampoanele hidratante contin adesea ingrediente bogate in nutrienti, cum ar fi vitaminele si proteinele, care hranesc si fortifica structura firului de par, contribuind la intarirea si sanatatea acestuia. aceste procese actioneaza in mod sinergic pentru a restabili echilibrul hidric al parului. Cu alte cuvinte, prin utilizarea lui corecta, parul isi recupereaza elasticitatea si este mai protejat in fata ruperii si a factorilor de mediu cu efecte negative. 

Balsamul de par cu si fara clatire

Balsamul de par este un agent de hidratare, in general, alcatuit din ingrediente precum silicon, uleiuri si emolienti, precum si surfactanti cationici. atunci cand sunt combinate, aceste ingrediente refac nivelul de hidratare al parului dupa ce o parte din umiditate este indepartata prin samponare. Surfactanti cationici au o sarcina electrica pozitiva si sunt atrasi de parul cu sarcina electrica negativa, oferind astfel hidratare in zonele unde este mai degradat. De asemenea, balsamul actioneaza prin netezirea si aplatizarea cuticulelor, fenomen ce imbunatateste reflexia luminii si confera parului un aspect mai lucios si mai vibrant. 


Pe langa refacerea umiditatii parului si netezirea firelor, un balsam de par ofera cuticulei un strat de protectie ce o intareste. Astfel, riscul de rupere si degradare a parului este redus, iar fenomenul de electrizare este cu mult diminuat. 


Exista doua tipuri de balsam de par, cu caracteristici si beneficii specifice pentru fiecare tip de par. Primul, balsamul clasic, se aplica pe parul ud, imediat dupa samponare si se indeparteaza prin clatire dupa cateva minute. Cel de-al doilea, balsamul leave-in, adica fara clatire, este folosit dupa samponare si se lasa pe par fara a fi clatit, pentru a oferi hidratare suplimentara si protectie pe tot parcursul zilei. Atunci cand ai un par deshidratat, este indicat sa folosesti un balsam fara clatire, care ajuta fibra capilara sa-si mentina hidratarea pe o perioada mai indelungata.

Masca de par

Spre deosebire de balsam, care are o formula mai usoara, masca de par este un produs cosmetic care ofera o ingrijire intensiva. Formula sa bogata in ingrediente precum uleiuri, proteine, aminoacizi, acid hialuronic, biotina par sau pantenol are capacitatea de a patrunde in structura fibrei capilare, oferindu-i acesteia o nutritie profunda. Beneficiile specifice ale mastii depind de proprietatile si ingredientele sale, Insa toate asigura parului un plus de hidratare, nutritie si netezime. Spre exemplu, o masca pentru par vopsit va avea si rolul de a asigura protectia culorii, in timp ce o masca impotriva caderii parului va actiona in acest sens. Totodata, exista masti care au efecte detoxifiante asupra fibrelor capilare, care neutralizeaza tonurile de galben din parul vopsit blond sau care repara firele deteriorate si fragilizate. Pentru ca acest produs sa actioneze in profunzime si sa te bucuri de beneficiile lui, este indicat sa-l aplici pe parul ud, dar de pe care ai eliminat surplusul de apa, si sa-l lasi sa actioneze timp de 5-10 minute, in functie de recomandarile producatorului. 

Uleiul de par

Uleiul pentru par este un produs ce ar trebui sa faca parte din orice rutina de ingrijire a parului, in special a celui uscat si deshidratat. acesta actioneaza asupra parului prin penetrarea cuticulei fibrei capilare si hranirea cortexului. In acelasi timp, el formeaza o bariera protectoare impotriva factorilor daunatori precum caldura generata de aparatele de hairstyling sau de razele UV. Exista mai multe tipuri de ulei de par, unele cu texturi mai groase, altele cu texturi usor absorbabile, dedicate anumitor nevoi ale podoabei capilare. totodata, anumite uleiuri de par sunt imbogatite cu ingrediente precum acidul hialuronic, care ajuta la retinerea hidratarii in fibra capilara, glicoamina, care contribuie la neutralizarea excesului de cupru din par, germeni de grau, cu proprietati nutritive. In plus, uleiul pentru par ajuta la combaterea scalpului uscat sau a matretii, fiind un mod eficient de a furniza acizi grasi esentiali si nutrienti direct la sursa pentru a calma si hrani scalpul dincolo de balsamul de par folosit in mod curent. Utilizarea regulata a uleiului pentru par poate contribui la prevenirea pierderii de proteina, la crearea unui aspect stralucitor si netezit parului, precum si la mentinerea unui echilibru optim de hidratare, pentru o podoaba capilara sanatoasa.


Descopera aici, Metal Detox, cea mai noua si inovatoare gama de detoxifiere a parului de la L’Oreal Professionnel

Serumuri si produse specifice

Serumurile si produse specifice reprezinta solutii concentrate si personalizate destinate imbunatatirii sanatatii si aspectului firului de par. acestea includ fiole pentru caderea parului, seruri pentru hidratare profunda, tratamente revitalizante pentru scalp si alte formule concentrate pentru diverse nevoi ale firului de par. Fiolele ajuta la stoparea caderii parului si intaresc radacinile, serurile hidrateaza profund si confera un aspect sanatos, tratamentele pentru scalp calmeaza iritatiile si mentin un mediu propice cresterii parului, iar alte formule se concentreaza pe probleme specifice precum varfurile despicate sau stimularea cresterii. Beneficiile utilizarii acestor produse includ imbunatatirea sanatatii si aspectului parului, stimularea cresterii, hidratarea profunda, reducerea caderii si a varfurilor despicate, precum si mentinerea unui scalp sanatos si echilibrat, contribuind la imbunatatirea generala a starii parului.

Gama Metal Detox de la L’Oreal Professionnel detoxifica si sustine fortifierea parului

O solutie care abordeaza intr-un mod inovator problemele specifice cu care se confrunta parul vine de la L'Oréal Professionnel. Solutia poarta numele de Metal Detox, o gama care cuprinde toate produsele necesare pentru un ritual de ingrijire complet. Cu o tehnologie patentata, denumita Glicofiller, produsele Metal Detox repara in profunzime fibra capilara, agresata de factorii de mediu, cat si de obiceiurile daunatoare de hairstyling. Detoxifierea, repararea si fortifierea parului au loc in mai multi pasi:


  • Pasul 1: Reumplerea a unui milion de micro-rupturi ale parului in doar un minut, prin aplicarea tratamentului pre-sampon Metal Detox, cu 2% Glicofiller in compozitia lui. Parul tau  beneficiaza de pana la 72 de ore de hidratare si netezime si poate fi descurcata instant. totodata, te bucuri de 96% mai putin par rupt si de un efect anti-porozitate;


  • Pasul 2: Detoxifierea si curatarea parului si a scalpului cu ajutorul samponului Metal Detox, fara sulfati, care are rolul de a indeparta metalele in exces din fibra capilara, datorita continutului bogat in glicoamina. Parul devine cu 67% mai hranit si se simte mult mai neted;


  • Pasul 3: Hidratarea si protejarea impotriva depunerii de particule prin aplicarea mastii Metal Detox. Glicoamina, cat si ingredientele emoliente din compozitia mastii actioneaza impotriva ruperii parului si ii ofera acestuia de zece ori mai multa hidratare. astfel, podoaba capilara devine cu 96% mai neteda si mult mai puternica.


  • Pasul 4: Intarirea si protejarea impotriva agresiunilor zilnice precum metalul din apa, caldura generata de aparatele de styling si razele UV, cu crema leave-in Metal Detox. aceasta are in compozitie 1% glicoamina si filtre UV, ce asigura 72 de ore de efect anti-frizz si sase zile de protectie UV. 


  • Pasul 5:  Intarirea si protejarea impotriva depunerilor de particule cu uleiul concentrat Metal Detox. acesta asigura pana la 97% mai putin par rupt cu doar o singura picatura iar, astfel, podoaba capilara devine mai puternica si capata stralucire, fara sa aiba un aspect incarcat.


Prin respectarea revolutionarei rutine de ingrijire Metal Detox, parul tau va deveni mult mai hidratat, se va reface in profunzime si va fi mult mai protejat in fata factorilor de mediu.

Care sunt pasii corecti de urmat in rutina de ingrijire a parului?

Pentru a te bucura de un par sanatos, care isi pastreaza hidratarea si stralucirea, este necesar sa folosesti produsele in urmatoarea ordine:

Samponarea parului

Pentru a spala eficient parul, incepe prin a-l umezi bine cu apa calduta pentru a deschide cuticulele. aplica o cantitate adecvata de sampon pe palme si maseaza usor scalpul cu miscari circulare pentru a elimina impuritatile si excesul de sebum. Acorda o atentie deosebita zonelor cu acumulare mai mare de sebum sau produse de styling. Lasa samponul sa actioneze timp de 1-2 minute pentru a curata in profunzime, apoi clateste bine cu apa calda pentru a indeparta complet produsul. Repeta samponarea la nevoie, deoarece prima are rolul de a indeparta impuritatile iar cea de-a doua curata in profunzime scalpul si parul.

Aplicarea unui balsam de par

Dupa spalarea parului cu sampon, indeparteaza usor excesul de apa si aplica balsamul pe lungimi, evitand radacinile, pentru a nu incarca scalpul. Maseaza delicat parul pentru a asigura o distributie uniforma a produsului si lasa balsamul sa actioneze timp de aproximativ trei minute, pentru a hrani si hidrata firul de par. Clateste cu apa calda pentru a obtine un par moale, neted si usor de pieptanat.

Aplicarea unei masti de par

Aplica masca pe parul ud si pieptanat, concentrandu-te pe zonele cu probleme sau care necesita hidratare intensa. Maseaza usor pentru a permite produsului sa patrunda in firul de par si lasa-l sa actioneze conform instructiunilor de pe ambalaj, de obicei, intre 5 si 20 de minute. Pentru o hidratare profunda, poti acoperi parul cu un prosop cald sau folosi o casca de dus pentru a mentine caldura si a intensifica efectul mastii. Clateste bine pentru a elimina complet produsul, dupa care tapoteaza bine parul cu un prosop curat, astfel incat sa elimini excesul de apa.

Aplicarea unui ulei de par

Dupa spalare si o uscare usoara cu prosopul, aplica uleiul pe palme si incalzeste produsul intre degete. apoi, aplica uleiul pe par, concentrandu-te pe varfuri si zonele uscate sau deteriorate. Evita aplicarea directa pe scalp, pentru preveni ingrasarea rapida a parului. Pentru o protectie si hidratare permanenta, este indicat ca uleiul de par sa fie folosit zilnic pe lungimi si varfuri.


In concluzie, pentru o ingrijire adecvata, care sa respecte toate nevoile parului uscat si deshidratat, este necesar sa folosesti un sampon de par, un balsam, o masca si un ulei de par. In situatia in care te confrunti cu probleme specifice precum matreata, fragilizarea sau caderea parului, este indicat sa completezi rutina de ingrijire si cu serumuri sau fiole ce sustin procesul de reechilibare a podoabei capilare. Insa, daca iti doresti un par care sa emane sanatate, este important sa ii acorzi timp si grija, iar acestea se vor reflecta in fiecare suvita.


surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

https://www.healthline.com/health/dry-hair