Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

 Ce sunt aminoacizii si care sunt beneficiile lor pentru sanatatea parului 

Un păr sănătos și puternic - acesta este obiectivul multor persoane, iar, pentru a-l atinge, este necesară de cele mai multe ori o abordare holistică. Un ingredient esențial în această strategie de menținere a sănătății și frumuseții părului sunt aminoacizii. Descoperă în cele ce urmează ce sunt aminoacizii, de câte tipuri sunt, care sunt beneficiile lor pentru păr, precum și care sunt cele mai importante surse naturale din care poți acoperi necesarul de acești compuși, considerați elemente de bază ale vieții. 

Dacă te întrebi ce sunt aminoacizii mai exact, află că aceștia sunt compuși organici care ocupă un rol esențial în funcționarea corpului uman. Ce fac aminoacizii? La ce ajută aminoacizii? Aceștia sunt elementele de bază ale proteinelor, macromoleculele care asigură numeroase funcții vitale în cadrul celulelor din organism. Fiecare proteină are propria sa secvență de aminoacizi, uniți între ei cu ajutorul peptidelor, ceea ce face ca acestea să ia forme variate și să aibă funcții diferite în corpul uman. Acesta este motivul pentru care aminoacizii sunt esențiali pentru diferite funcții fiziologice, de exemplu, pentru creșterea, repararea și întreținerea organelor și țesuturilor, inclusiv a părului, pielii și unghiilor. Rolul aminoacizilor este de a ajuta la producerea hormonilor și neurotransmițătorilor, la întărirea sistemului imunitar, la susținerea sistemului digestiv, precum și la furnizarea de energie. 

Corpul uman are nevoie de 20 de aminoacizi standard pentru a funcționa adecvat. Există trei tipuri de aminoacizi principale, clasificați în funcție de rolul lor în organism: esențiali, neesențiali și semiesențiali.

Aminoacizii esențiali

Aceștia nu pot fi sintetizați de organism și pot să fie obținuți exclusiv prin dietă sau suplimente alimentare. Câți aminoacizi esențiali sunt și care sunt aceștia? Organismul are nevoie de nouă nouă aminoacizi esențiali, iar aceștia  sunt:

  • Metionina - susține sănătatea și elasticitatea părului, unghiilor și pielii. Ajută la creșterea țesuturilor, la metabolism și absorbția unor minerale precum zincul și seleniul.

  • Leucina - reglează nivelul de zahăr din sânge, dar ajută și la vindecarea pielii și a țesuturilor.

  • Valina - susține repararea și creșterea mușchilor, dar și procesele cognitive.

  • Izoleucina - ajută la regenerarea pielii și la vindecarea rănilor, susține funcția imunitară și masa musculară și reglează și nivelul de zahăr din sânge.

  • Lizina - este importantă pentru producția de colagen, cea mai abundentă proteină din organism, pentru recuperarea postoperatorie și susține sistemul imunitar.

  • Treonina - ajută la menținerea elasticității pielii, pentru că are un rol important pentru producția de colagen și elastină.

  • Fenilalanina - sprijină producția de melanină, pentru pigmentarea părului și a pielii, și este importantă pentru producerea altor aminoacizi.

  • Triptofanul - încurajează relaxarea și somnul, prin susținerea producției de serotonină, acestea având beneficii indirecte pentru sănătatea pielii și a părului.

  • Histidina - ajută creierul să producă histamină, un neurotransmițător care are un rol important în sistemul imunitar.

Aminoacizii neesențiali

Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați de organism, deși disponibilitatea lor poate scădea odată cu înaintarea în vârsta sau din cauza unor probleme de sănătate. Cei 11 aminoacizii neesențiali sunt alanina, arginina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, prolina, serina și tirozina. Unii aminoacizi dintre aceștia sunt clasificați drept condiționali, pentru că sunt considerați esențiali numai în perioadele în care organismul este bolnav sau stresat. Exemple de aminoacizi condiționali sunt arginina, cisteina, glutamina, tirozina, glicina, prolina și serina.


În ceea ce privește sănătatea părului, importanța aminoacizilor neesențiali arginina, cisteina glicina, prolina și tirozina a fost dovedită pe deplin de numeroase studii.

Cei 20 de aminoacizi oferă o multitudine de beneficii atât pentru sănătatea părului, cât și pentru cea a scalpului. Podoaba capilară este formată din fire de proteine, cea mai abundentă fiind cheratina, aceeași din compoziția unghiilor și pielii. Cheratina conferă părului elasticitate, rezistență și strălucire și îl protejează de căldura razelor solare, dar și a dispozitivelor de coafat. 


Pe lângă cheratină, firele de păr mai conțin grăsimi în structura interioară. Fiecare fir de păr este acoperit de o cuticulă, alcătuită din celule moarte, care ajută la protejarea lui. Fiind compus majoritar din proteine, părul are nevoie de aminoacizi pentru a fi sănătos. 

Aminoacizii te ajută să ai un păr mai puternic și regenerat

Metionina și cisteina, în mod special, sunt utile pentru un păr mai puternic și mai sănătos. De asemenea, arginina îmbunătățește circulația sângelui la nivelul foliculilor de păr, susținând creșterea firelor noi.

Aminoacizii susțin producția de colagen

Colagenul este proteina vitală pentru menținerea structurii și elasticității pielii, inclusiv a scalpului. Aminoacizii precum lizina, prolina și arginina sunt esențiali pentru sinteza colagenului, ajutând la combaterea îmbătrânirii pielii. 

Aminoacizii ajută la repararea pielii

Aminoacizii precum leucina, izoleucina și valina ajută la regenerarea pielii și la vindecarea rănilor, inclusiv la nivelul scalpului. Pe lângă faptul că acești aminoacizi ajută la repararea țesuturilor deteriorate, ei susțin și funcția de barieră naturală a pielii.

Aminoacizii ajută la hidratarea scalpului

Aminoacizii precum serina și glutamina ajută la menținerea unui bun nivel de hidratare al pielii, care va rămâne netedă și suplă mai mult timp.

Aminoacizii combat stresul oxidativ

Aminoacizii au proprietăți antioxidante, care protejează celulele părului și ale pielii de stresul oxidativ, cauzat de factorii de mediu, precum radiațiile ultraviolete (UV) și poluarea. 

Absolut Repair Molecular, concentrat cu 5 aminoacizi și 2% legături peptidice: o gamă inovatoare pentru tratarea părului deteriorat 

Rutina Absolut Repair Molecular

 

Părul deteriorat în urma unor tratamente chimice, precum vopsitul frecvent, și din cauza unor obiceiuri neadecvate de coafare capătă, în timp, un aspect nesănătos și lipsit de strălucire. Însă poți inversa efectele acestor practici nocive cu ajutorul unei rutine de îngrijire inovatoare, L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Molecular. O tehnologie patentată L'Oréal, gama de produse Absolut Repair Molecular nu numai că ajută la repararea suprafeței firului de păr, ci reconstruiește structura lui moleculară, fără să-l încarce. Produsele Absolut Repair Molecular pot repara până la 2 ani de păr deteriorat, încă de la prima utilizare.

Ce cauzează deteriorarea părului?

Părul are rolul de a proteja capul, de exemplu, împotriva factorilor de mediu, dar poate reflecta și anumite aspecte legate de starea noastră de sănătate. De exemplu, pierderea masivă a părului într-o perioadă foarte scurtă de timp poate să indice o afecțiune autoimună sau stresul cronic. O bună înțelegerea a factorilor care contribuie la deteriorarea părului este importantă în aprecierea importanței aminoacizilor în îngrijirea acestuia. Printre cele mai comune cauze ale deteriorării părului se numără:

Afecțiunile dermatologice

Eczema, dermatita seboreică și alopecia sunt numai câteva dintre afecțiunile dermatologice cronice care pot afecta starea de sănătate și aspectul părului. Acestea pot provoca inflamație, mâncărimi, pierderea părului și alte simptome neplăcute. Dacă suferi de astfel de probleme este recomandat să consulți un medic dermatolog, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. 

Deficitul de nutrienți

Aportul inadecvat de aminoacizi esențiali și alți nutrienți poate duce la fragilizarea părului. O dietă echilibrată, bogată și variată este esențială pentru creșterea sănătoasă a părului. Printre cei mai importanți nutrienți pentru păr se numără proteinele, implicit aminoacizii, biotina, vitamina C, vitamina D, grăsimile bune, zincul și fierul.

Factorii de stres din mediu

Expunerea la radiațiile UV, poluare, condițiile meteorologice dure, dar și metalele prezente în apa cu care îți speli părul pot duce la deteriorarea structurii firelor de păr, mai precis la rărirea și ruperea lor. Dacă părul tău s-a deteriorat în timp din cauza acțiunii nocive a metalelor conținute de apa cu care te speli pe cap, recomandarea noastră este să încerci rutina de îngrijire Metal Detox

Îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, producția naturală de aminoacizi din organism scade, afectând-o pe cea de colagen și cheratina. Acest lucru face ca părul să devină mai subțire și mai puțin elastic.

Modificările hormonale

Fluctuațiile hormonale, cum ar fi cele experimentate în timpul sarcinii sau al menopauzei, pot afecta calitatea și procesul de creștere a părului.

Practicile neadecvate de îngrijire

Căldura excesivă, de exemplu, cea emisă de uscătoarele sau plăcile de păr, tratamentele chimice, precum vopsitul, și coafurile prea strânse pot deteriora podoaba capilară în timp. Îngrijirea adecvată a părului este esențială pentru a reduce aceste efecte. Dacă părul tău este afectat de decolorări sau vopsiri repetate, este friabil și lipsit de elasticitate, gama Absolut Repair Molecular poate fi soluția salvatoare. Cele mai multe tratamente pentru păr cu peptide nu au capacitatea de a inversa procesul deteriorării, pentru că sunt compuse din lanțuri mai mari de aminoacizi, care nu pot penetra fibra capilară. În schimb, produsele Absolut Repair Molecular au la bază o tehnologie avansată, bazată pe efectele a cinci aminoacizi - glicină, arginină, serină, tirozină și acid glutamic -, ce pot face procesul de degradare reversibil. 


⏩  Află de aici care sunt tehnicile corecte de ondulare a părului cu placa


Cum funcționează Absolut Repair Molecular?

Absolut Repair Molecular este o rutină de îngrijire a părului deteriorat, pe baza unui complex de aminoacizi și peptide, care include folosirea a 3 produse: șampon, serum cu clătire și cremă leave in fără clătire.

Care sunt beneficiile protocolului de îngrijire Absolut Repair Molecular

Efectele acestei rutine de îngrijire sunt spectaculoase, pentru că pot fi remarcate încă de la prima utilizare:

  • Aminoacizii și peptidele din compoziție repară structura moleculară a părului;

  • Părul devine mai puternic și mai elastic și se mișcă natural;

  • Fibra capilară își recapătă aspectul sănătos și strălucitor.


Tehnologia patentată L’Oréal Advanced Research este eficientă pentru că descompune peptidele în aminoacizi și în legături peptidice mai mici, care pătrund cu ușurință în structura fibrei capilare. Firul de păr devine de 3 ori mai rezistent și capătă un aspect vizibil mai sănătos, iar efectele se mențin pe termen lung.

Absolut Repair Molecular: îngrijirea și tratarea părului deteriorat, în 3 pași simpli

Rutina de îngrijire a părului degradat Absolut repair Molecular implică 3 pași simpli:

Șamponare

Umezește părul și aplică șamponul Absolut Repair Molecular pe scalp, masând delicat. Întinde șamponul pe lungimea părului, frecând ușor, apoi clătește cu apă din abundență, pentru a îndepărta toate urmele de produs. Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați și curăță în profunzime părul, dar îl și repară și îi conferă rezistență. Rezultatul este un păr mai elastic și cu 86% mai strălucitor.

Clătire 

După ce ai îndepărtat șamponul, aplică serumul cu clătire Absolut Repair Molecular, care se poate folosi în locul măștii de păr obișnuite. Împarte părul în două secțiuni și aplică 2-3 pompițe de serum pe fiecare parte, lasă produsul să acționeze timp de un minut sau două, apoi clătește părul  cu apă din abundență. Serumul profesional cu clătire cu 2% legături peptidice și 5 aminoacizi repară structura moleculară a părului, iar acesta devine mai elastic și mai puțin friabil.

Hrănire

Ultimul pas din această rutină de îngrijire pentru părul deteriorat implică aplicarea cremei leave in fără clătire Absolut Repair Molecular, care ajută la netezirea firului de păr și îl protejează de factorii nocivi care duc la deteriorare. În plus, dacă folosești frecvent uscătorul, ondulatorul sau placa de păr, trebuie să știi că această cremă leave in conferă protecție termică de până la 230°C. 

 

Completează rutina cu concentratul pentru păr deteriorat Absolut Repair Molecular Pre-Treatment

Rutina Absolut Repair Molecular

 

 

Pentru o reparare a părului de lungă durată, completează rutina de îngrijire a părului cu Absolut Repair Molecular Pre-Treatment, un produs disponibil exclusiv în cadrul tratamentelor profesionale la salon. Produsul suib formă de spray se aplică pe părul uscat cu prosopul, pe lungimea acestuia și pe vârfuri. Aplică 15-20 de pompițe pe lungimea părului, prin mișcări fluide și apoi masează timp de 1-2 minute. Produsul, care nu se clătește cu apă, pătrunde în profunzimea firului de păr, reparându-l instantaneu.

Surse de aminoacizi 

Includerea alimentelor bogate în aminoacizi în dieta zilnică poate oferi nutrienți esențiali pentru sănătatea părului și a scalpului. De asemenea, în cazul unui deficit constatat de un specialist, se poate apela la suplimentele cu acizi esențiali și neesențiali.

 

Surse alimentare de aminoacizi naturali

Printre cele mai importante surse alimentare de aminoacizi naturali se numără:

  • Carnea, precum cea de vită, pasăre și porc, dar și peștele - somonul, tonul și păstrăvul sunt bogați în aminoacizi precum lizina și metionina;

  • Lactatele, ca laptele, iaurtul și brânza;

  • Ouăle, albușul fiind deosebit de bogat în proteine și aminoacizi esențiali;

  • Leguminoasele, precum lintea, năutul și fasolea, dar și soia (tofu, tempeh și edamame);

  • Quinoa, această pseudocereală conține toți cei nouă aminoacizi esențiali;

  • Nucile și semințele, ca migdalele, semințele de dovleac și semințele de chia.


Alimentele care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali precum carnea, ouăle, lactatele, quinoa și soia sunt numite proteine complete. 


Alimentele care nu conțin toți aminoacizii esențiali sunt proteine incomplete, iar printre acestea se numără nucile, semințele, leguminoasele și unele cereale. De aceea, dacă ai o dietă vegetariană sau vegană, este recomandat să incluzi mai multe tipuri de proteine incomplete, cât mai variate, pentru a te asigura că acoperi tot necesarul de aminoacizi esențiali.

Suplimentele alimentare cu aminoacizi

Corpul tău poate obține toți aminoacizii necesari bunei sale funcționări dacă ai o dietă echilibrată și variată. Cere sfatul unui medic înainte de a apela la suplimente alimentare, inclusiv în cazul celor care conțin aminoacizi.

În timp ce aminoacizii sunt, în general, siguri atunci când sunt consumați în cadrul unei diete echilibrate, suplimentele alimentare care îi conțin trebuie utilizate cu prudență. Consumul excesiv de suplimente alimentare cu anumiți aminoacizi poate duce la reacții adverse, printre care se numără:

  • problemele digestive, inclusiv greață și diaree

  • reacțiile alergice

  • interacțiunea cu unele medicamente

  • problemele renale sau hepatice.


În general este recomandat să ceri sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a apela la suplimente alimentare.

Cum să alegi cele mai bune produse de îngrijire cu aminoacizi pentru părul și pielea ta

Atunci când vrei să achiziționezi produse pe bază de aminoacizi pentru păr, ia în considerare următoarele aspecte:

  • ține cont de tipul de păr și scalp - uscat, normal, gras, deteriorat, fiecare tip de păr și piele vine la pachet cu propriile probleme și nevoi. De exemplu, dacă ai pielea capului uscată, optează pentru produse îmbogățite cu aminoacizi precum serina și prolina. În mod similar, alege șampoane și balsamuri concepute pentru tipul tău de păr.

  •  verifică ingredientele, pentru a te asigura că produsul pe care îl dorești conține aminoacizii care se potrivesc cu nevoile specifice ale părului și pielii. Caută aminoacizi precum cisteina, arginina și prolina pentru îngrijirea părului și serina, glutamina și lizina pentru îngrijirea pielii capului.

  • ține cont de brand - alege mărci de renume, cunoscute pentru calitatea și angajamentul lor de a folosi ingrediente sigure și eficiente

  • consultă un medic specialist - dacă ai probleme specifice legate de păr sau piele, ia în considerare consultarea unui medic dermatolog, pentru recomandări personalizate.


Aminoacizii sunt compuși indispensabili pentru menținerea sănătății și frumuseții părului și pielii. Rolurile lor în producția de colagen, repararea pielii și rezistența părului le fac componente esențiale ale oricărei rutine de îngrijire. În timp ce consumul de alimente bogate în aminoacizi este benefic, includerea unor produse specializate pe bază de aminoacizi în rutina de îngrijire a părului și a pielii le poate îmbunătăți și mai mult sănătatea și aspectul. Nu uita să alegi produsele cu atenție și să consulți profesioniștii atunci când este necesar, pentru a te bucura pe deplin de întregul potențial al aminoacizilor în ceea ce privește îngrijirea pielii și a părului. 


Resurse:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22243-amino-acids

https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids?c=476400855469#what-they-are

https://www.nutrition.org.uk/healthy-sustainable-diets/protein/?level=Health%20professional

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324229#conditional-amino-acids