Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

 

În ultimii ani, popularitatea uleiului de cocos a crescut semnificativ, mai ales datorită faptului că numeroase vedete i-au lăudat beneficiile pentru piele și păr. În ceea ce privește podoaba capilară, uleiul de cocos s-a dovedit a fi un produs versatil de îngrijire, pentru că poate să amelioreze mătreața, să redea strălucirea părului uscat și deteriorat și să-l protejeze de posibilele daune provocate de dispozitivele de coafat cu căldură, dar și să ofere buclelor un aspect impecabil. În plus, poate fi folosit pentru majoritatea tipurilor de păr, dar în mod special pentru cel uscat și deteriorat. Descoperă în cele ce urmează care sunt beneficiile uleiului de cocos în tratarea părului deteriorat și de ce să-l incluzi în rutina de îngrijire, în completarea unor produse special concepute pentru această problemă a podoabei capilare, așa cum este Absolute Repair Molecular de la L’Oréal.

 

Uleiul de cocos este folosit de secole în țări din Africa, Asia și America de Sud. Produsul este obținut din pulpa albă a nucii de cocos, endospermul, care a fost uscată în prealabil pentru a produce copra. Din aceasta sunt extrase, prin diferite tehnici, mai multe tipuri de ulei de cocos natural, care pot fi de uz alimentar, cosmetic sau ambele. 


Uleiul de cocos conține următorii compuși benefici pentru păr:

  • un nivel mare de acizi grași mononesaturați, inclusiv Omega-9, dar și polinesaturați, ca Omega-6 și Omega-3, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății părului pentru că oferă hidratare și hrănire profundă

  • vitamina A, ale cărei proprietăți antioxidante contribuie la suplețea și strălucirea părului, prin stimularea producției de sebum, ce îl hrănește și îl protejează. Vitamina A are, de asemenea, efect cicatrizant și hidratant asupra scalpului

  • vitamina E, care stimulează creșterea podoabei capilare, încetinește îmbătrânirea firelor și oferă strălucire părului deteriorat

  • acid lauric, un compus cunoscut pentru proprietățile sale puternic hidratante. Acidul lauric pătrunde ușor în scalp și hrănește fibra părului de la rădăcină până la vârfuri, pentru a-i conferi strălucire și rezistență, dar este și un ingredient anti-mătreață, având proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și antifungice.


Uleiul de cocos este folosit la fabricarea de șampoane, balsamuri, măști și alte produse de îngrijire a părului. De asemenea, poate fi utilizat ca ingredient pentru diverse tratamente pentru păr preparate în casă. 

După cum am menționat mai sus, uleiul de cocos are o serie de proprietăți care fac din el un ingredient excelent pentru repararea părului deteriorat și fragil. Desigur, simpla utilizare a tratamentelor cu ulei de cocos nu este suficientă pentru repararea părului deteriorat, care are nevoie de o gestionare complexă, de la rutina de îngrijire la produsele folosite.


Afla de aici mai multe despre rutina de îngrijire pentru păr deteriorat

Câteva aspecte de reținut privind îngrijirea părului deteriorat

Părul este format majoritar din proteine, în special cheratină. Tratamentele chimice, precum cele folosite la vopsit, decolorat ori coafat, și folosirea unor produse de îngrijire prea agresive pot deteriora această proteină, iar părul capătă astfel un aspect tern, fragil, poros, lipsit de elasticitate și cu vârfuri despicate. Pentru a preveni deteriorarea părului sau pentru a repara o podoabă capilară deja afectată, sunt recomandate câteva măsuri simple:

  • alege un șampon potrivit tipului tău de păr, fără sulfați, cu ingrediente cât mai naturale, și spală-te pe cap la minimum două-trei zile. Folosește o cantitate mică de șampon și încheie procesul de clătire cu un jet de apă rece, pentru închiderea cuticulei (stratul exterior al firelor), fapt care te va ajuta să ai un păr mai strălucitor și mai neted

  • manipulează cu grijă părul ud, usucă-l ușor cu ajutorul unui prosop din microfibră și nu îl pieptăna, decât dacă ai o perie special concepută în acest sens

  • folosește mereu după spălare un balsam dens și reparator, care conține vitamine, uleiuri, precum cel de cocos, și ingrediente active de origine naturală. Alege mereu un balsam potrivit tipului tău de păr. De asemenea, produsele de tipul leave in sunt excelente pentru protejarea și hrănirea în profunzime a părului. În cazul celui vopsit, previne estomparea culorii, iar, în cazul celui creț, îl face mai ușor de gestionat și coafat 

  • redu temperatura accesoriilor de uscat și coafat părul, dar și frecvența utilizării lor. Dacă nu ai un fir prea gros de păr, te poți coafa și la o temperatură medie

  • taie regulat vârfurile, pentru a preveni sau reduce despicarea lor

  • protejează părul de soare cu ajutorul palariilor și de apa din piscină cu ajutorul unei căști de înot

  • optează pentru tratamente profesionale pentru repararea părului deteriorat, precum gama L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Molecular


Un concentrat cu 5 aminoacizi și 2% legături peptidice, acesta poate să ajute la inversarea efectelor practicilor nocive de manipulare a părului, prin repararea cuticulei și reconstruirea structurii lui moleculare. Astfel, produsele Absolut Repair Molecular pot repara până la 2 ani de păr deteriorat, încă de la prima utilizare. Gama include 3 produse: șampon, serum cu clătire și cremă leave in fără clătire.


Citește aici care sunt beneficiile aminoacizilor pentru sănătatea părului

Care sunt beneficiile gamei de îngrijire Absolut Repair Molecular

Efectele acestei rutine de îngrijire nu se lasă așteptate, putând fi remarcate încă de la prima utilizare: părul devine mai puternic și mai elastic, având un aspect sănătos și strălucitor. 


Tehnologia patentată L’Oréal Advanced Research funcționează pentru că descompune peptidele în aminoacizi și în legături peptidice mai mici, care pătrund cu ușurință în structura firului de păr. Acesta devine de 3 ori mai rezistent și capătă un aspect mult mai sănătos, iar efectele se mențin pe termen lung.

Absolut Repair Molecular: 3 pași simpli pentru îngrijirea și tratarea părului deteriorat

Pentru a te bucura de beneficiile gamei Absolut Repair Molecular, urmează pașii următori:

Spală părul cu șampon

Aplică șamponul Absolut Repair Molecular pe scalp și pe părul ud, masând delicat. Clătește părul cu multă apă. Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați, repară părul și îi conferă rezistență. Astfel, părul va fi mai elastic și cu 86% mai strălucitor.

Folosește serumul cu clătire 

Pe părul spălat, aplică serumul cu clătire Absolut Repair Molecular, care acționează ca o mască. Lasă serumul să acționeze timp de un minut sau două, apoi clătește părul cu apă. Serumul profesional cu clătire repară structura moleculară a părului, iar acesta devine mai elastic și mai puțin casant.

Hrănește părul cu crema leave in

Ultimul pas din rutina de îngrijire implică folosirea cremei leave in fără clătire Absolut Repair Molecular, care ajută la netezirea cuticulelor și protejează de factorii nocivi ce duc la deteriorarea părului. Dacă folosești frecvent dispozitive de coafat sau uscat cu căldură, trebuie să știi că această cremă leave in conferă o protecție termică de până la 230°C. 

Poți completa rutina de îngrijire a părului deteriorat cu Absolut Repair Molecular Pre-Treatment, un produs disponibil exclusiv în cadrul tratamentelor profesionale la salon.

Acidul lauric din uleiul de cocos este util în prevenirea deteriorării părului în urma reducerii nivelului de proteine. Motivul este acela că are o structură specială similară cu cea a proteinelor din păr, care face ca acest ingredient să pătrundă cu ușurință în interiorul firelor și să le hrănească în profunzime.


De asemenea, uleiul de cocos:

  • poate reduce cantitatea de apă absorbită în fibra capilară, limitând daunele suferite de aceasta zilnic. Prin prevenirea deshidratării, face ca părul să poată fi descurcat mai ușor

  • poate destinde fibra capilară, datorită calităților emoliente, aceasta devenind mult mai elastică

  • poate să repare daunele cauzate de uscăciune și factorii de stres externi, precum dispozitivele de coafat cu căldură și tratamentele chimice

  • poate să ajute la întărirea părului din interior spre exterior, datorită proteinelor pe care le conține, reducând astfel riscul de rupere și de vârfuri despicate

  • poate să protejeze părul de daunele produse de factorii de mediu, de exemplu, radiațiile UV și poluare, prin proprietățile antioxidante

  • poate să prevină și să trateze problemele scalpului, inclusiv mătreața și infecțiile fungice, prin proprietățile antibacteriene naturale.


Și, deși nu face ca părul să crească în mod miraculos peste noapte - așa cum arată o concepție greșită care circulă la nivel general -, poate ajuta la menținerea unui scalp sănătos, o condiție esențială pentru creșterea optimă a podoabei capilare.


Nu în ultimul rând, conferă părului un miros natural plăcut, care amintește de vacanțele la malul mării dintr-un loc exotic.


Uleiul de cocos este considerat un remediu natural pentru îngrijirea părului, pentru că nu conține substanțe chimice dure și aditivi. Însă, dacă alegi să-l folosești, este important să iei în considerare tipul tău de păr și caracteristicile sale unice, deoarece uleiul de cocos poate să nu funcționeze la fel pentru toată lumea. Prin comparație, produsele profesionale de îngrijire a părului, așa cum sunt cele din gama Absolut Repair Molecular, sunt dezvoltate de experți și formulate cu ingrediente specifice atent alese, pentru a răspunde diferitelor probleme ale părului. 


În concluzie, uleiul de cocos poate să fie un ingredient cu multiple beneficii pentru părul deteriorat, care poate fi inclus în rutina de îngrijire, în completarea unor produse profesionale adecvate. Înainte de a utiliza uleiul de cocos, este recomandat să consulți un dermatolog sau un profesionist în îngrijirea părului pentru sfaturi personalizate.


Sursa foto: Freepik


Resurse:

https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-hair

https://www.webmd.com/beauty/health-benefits-of-coconut-oil-for-hair

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/coconut-oil-for-hair-growth

https://www.medicalnewstoday.com/articles/coconut-oil-hair-mask#coconut-oil-for-hair