Două din cele mai populare tendințe în colorarea părului sunt blondul și versiunea sa mai întunecată, șatenul (sau brunetul). Pe care ar trebui să o încerci? Îți explicăm cum să afli dacă o culoare de păr se va asorta tonului tenului tău și cum să obții rezultate optime, de care te vei îndrăgosti, în materie de colorare a părului!
Blond vs. brunet: Care este nuanța perfectă pentru tine?
Pentru a afla dacă o nuanță de păr îți stă sau nu bine, ghidează-te în funcție de subtonurile tenului tău, nu de culoare. Unele dintre noi avem subtonuri calde, iar altele subtonuri reci ale tenului. În plus, unele dintre noi suntem undeva la mijloc. Deci, brunetă sau blondă?
Ești gata să alegi între părul blond și cel brunet?
Care este diferența între blond și brunet? Nu ne referim la culoarea pe care o preferi, ci la diferența reală, științifică dintre cele două. Răspunsul: părul mai închis (șaten și negru) conține mai mult pigment, adică melanină. Având mai puțină melanină, părul blondelor naturale este mai fin decât cel al brunetelor naturale, dar este mai des pe cm² de scalp.
Astfel se explică de ce colorarea părului în brunet din blond este relativ ușoară, în timp ce trecerea de la brunet la blond este mai dificilă pentru nuanțele foarte închise, deoarece este necesară îndepărtarea pe cât posibil a melaninei înainte de aplicarea noii culori deasupra.
Cum să știi care nuanță de blond sau brunet ți se potrivește cel mai bine
Iată cum să știi ce fonduri de decolorare ai și ce culoare de păr (blond sau brunet) ți se potrivește.
Ai ton cald dacă: ți se potrivește mai bine aurul decât argintul, venele tale sunt verzui și îți stă bine în portocaliu, galben și verde oliv.
Tonurile calde se potrivesc cu: șaten portocaliu, blond auriu, castană și șaten roșcat (orice nuanță care conține o tentă de căldură).
Ai ton rece dacă: ți se potrivește mai bine argintul, venele tale au o tentă albăstruie și îți stă bine în albastru, violet și alte tonuri mai reci.
Tonurile reci se potrivesc cu: blond-cenușiu, șaten-cenușiu, blond roz și blond platinat (evită nuanțele cu tonuri de galben și portocaliu).
Dacă te recunoști în ambele categorii, atât cu ton cald, cât și rece, probabil că ai un ton neutru sau combinat al pielii. Avem și o veste bună: poți purta orice nuanță de blond sau brunet, chiar și de roșcat, negru sau culori deschise!
Pentru blond și brunet: ombré
Încă nu ești sigură dacă vrei păr blond sau brunet? Există mulți factori de avut în vedere atunci când te faci blondă sau brunetă. De ce să nu optezi pentru ambele într-un singur look? Un aspect ombré este un mod de trecere de la o nuanță mai închisă la una mai deschisă (crearea unui efect de tranziție de la șaten la blond), ceea ce înseamnă că poți fi atât blondă, cât și brunetă!
Ia ce e mai bun din fiecare cu balayage
Dacă îți plac și nuanțele de blond și cele de brunet, o altă alternativă ar fi să întrebi coloristul despre folosirea unei tehnici de balayage pentru părul tău. Aceasta implică aplicarea specializată de nuanțe mai deschise și mai închise, în locuri strategice, de-a lungul firului de păr: nuanțe de blond mai deschise, în zonele unde ar fi expuse la soare, în mod natural, respectiv nuanțe mai închise, pentru a conferi densitate și profunzime părului.
Surse imagini: Getty Images - JGI/Jamie Grill